Πετρέλαιο: Έκλεισε το μεγαλύτερο deal από τότε που κατέρρευσαν οι τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Έκλεισε το μεγαλύτερο deal από τότε που κατέρρευσαν οι τιμές
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει μειώσει τις μετοχές πολλών ενεργειακών εταιρειών.

Νέα δεδομένα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο αλλά και στις ΗΠΑ δημιουργεί η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, η μεγαλύτερη συμφωνία του κλάδου μετά από την κατάρρευση των τιμών. Πρόκειται για μια εξαγορά ύψους 5 δισ. δολαρίων, η οποία ενισχύει τις επενδύσεις της Chevron στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ και της δίνει το εμβληματικό πεδίο Noble Leviathan στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία καθιστά τη Chevron την πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία που εισέρχεται στο Ισραήλ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Mike Wirth, δήλωσε στο Reuters «Σίγουρα έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές και εντάσεις» μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων όπου η Chevron δραστηριοποιείται επίσης, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδική Αραβία, του Κουβέιτ, το Κατάρ και της κουρδικής περιοχής του Ιράκ.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια τεράστια έκφραση εμπιστοσύνης στην ισραηλινή αγορά ενέργειας».

Τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία «θα εξισορροπήσουν το χαρτοφυλάκιο προς το φυσικό αέριο και θα αποτελέσουν εφαλτήριο» στην περιοχή, δήλωσε ο Tom Ellacott, ανώτερος αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie.

Ακόμη, η εξαγορά θα δώσει στη Chevron μεγαλύτερη παρουσία στα σχιστόλιθο του Κολοράντο, καθώς και στην Περμιανή Λεκάνη.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει μειώσει τις μετοχές πολλών ενεργειακών εταιρειών, καθιστώντας τις ελκυστικούς στόχους για εκείνους που έχουν ξεπεράσει την ύφεση και έχουν τους πόρους να αγοράσουν. Η Chevron έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με ρευστότητα ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού αποσύρθηκε πέρυσι από μια προσφορά 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Anadarko και στη συνέχεια ήταν από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που μείωσαν τις δαπάνες κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Η συμφωνία θα συμβάλει στην εξοικονόμηση περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση και θα προσθέσει ταμειακές ροές και κέρδη ένα χρόνο μετά το κλείσιμο, εάν οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου παραμείνουν στα 40 δολάρια, δήλωσε η Chevron.

Θα προσθέσει περίπου 18% στα πιστοποιημένα αποθέματα της Chevron. Σημειώνεται ότι η Noble έχει αποθέματα ύψους 2,05 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Chevron 1,4 δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider