Αγώνας δρόμου για το «στοίχημα» των 130 τρισ. δολαρίων για τις ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγώνας δρόμου για το «στοίχημα» των 130 τρισ. δολαρίων για τις ΑΠΕ
«Πράσινη ανάκαμψη» ζητούν φορείς και επιχειρήσεις.

Με τις κυβερνήσεις να υιοθετούν μαζικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας για να αμβλύνουν το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία, εντείνονται οι εκκλήσεις για μια «πράσινη ανάκαμψη». Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα 180 Ευρωπαίων πολιτικών, εταιρειών, νομοθετών και φορέων προέτρεψε την ΕΕ να ευθυγραμμίσει τα μέτρα οικονομικής διάσωσης με τους κλιματικούς στόχους.

Στην ετήσια πρόβλεψή του ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι δήλωσε ότι από τις επιλογές που θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα κριθεί το εάν η πανδημία θα συντελέσει στην καθυστέρηση ή στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

«Οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται. Πρέπει λοιπόν να τεθούν προτεραιότητες», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera.

«Το ερώτημα είναι πού πρόκειται να δώσουν προτεραιότητα. Αποδείξαμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο καλύτερος τρόπος παραγωγής καλών θέσεων εργασίας, ο καλύτερος τρόπος για να επηρεάσουμε το ΑΕΠ», προσθέτει.

Οι κυβερνήσεις έχουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε ο La Camera. Αυτές μπορεί να αφορούν σε εκπτώσεις στη φορολογία για καταναλωτές που αγοράζουν ηλιακούς συλλέκτες για τα σπίτια τους, σε δημόσιες επενδύσεις για τη βελτίωση της διασύνδεσης μεταξύ των εθνικών δικτύων ενέργειας ή στον επανασχεδιασμό των δικτύων για να εξυπηρετηθεί ένα μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσιμης ενέργειας.

Η έκθεση παρουσιάζει διάφορες πιθανές εκδοχές για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές, έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις 95 τρισ. δολάρια από το 2016-2050 σε ενεργειακά συστήματα, τα οποία θα διατηρήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο ίδιο περίπου επίπεδο που είναι σήμερα.

Αυτό θα εξανεμίσει τις ελπίδες για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για την αποτροπή καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.

Επενδύσεις 130 τρισ. δολάρια

Ο IRENA υποστηρίζει ότι οι πολιτικές θα πρέπει να ξεκλειδώσουν συνολικά 110 τρισ. δολάρια επενδύεις κατά την ίδια περίοδο για να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια στο 70% κάτω από τα σημερινά επίπεδα έως τα μέσα του αιώνα.

Αυτό το επίπεδο επενδύσεων θα ενίσχυε την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,4% έως το 2050 σε σύγκριση με τα τρέχοντα σχέδια και θα τετραπλασιάσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 42 εκατ. δολάρια, κάτι το οποίο θα αντιστάθμιζε τις απώλειες στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε μια πιο συνολική προσέγγιση, θα μπορούσε να αναφερθεί ότι για να επιτύχει ο κόσμος ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, θα απαιτούνταν συνολικές επενδύσεις 130 τρισ. δολαρίων.

Οι επενδύσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο IRENA. Θα χρειαστεί χρηματοδότηση για το πράσινο υδρογόνο, τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τις καθαρές μεταφορές.

Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι κάθε 1 δολάριο που δαπανάται για την ενεργειακή μετάβαση θα έχει απόδοση 3 -8 δολάρια, περιορίζοντας το κόστος που σχετίζεται με την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και τις θανατηφόρες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider