Ο κορονοϊός «χτυπά» τον ενεργειακό τομέα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός «χτυπά» τον ενεργειακό τομέα
Κρίσιμες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, η προμήθεια ηλεκτρισμού, οι ενεργειακές υποδομές, ακόμη και αποκρατικοποιήσεις κινδυνεύουν να «νοσήσουν».

Στις δίνη της μάστιγας του κορονοϊού βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας και στην Ελλάδα. Κρίσιμες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, η προμήθεια ηλεκτρισμού, οι ενεργειακές υποδομές, ακόμη και αποκρατικοποιήσεις κινδυνεύουν να «νοσήσουν» σοβαρά από την πανδημία, η οποία όπως αποδεικνύεται δεν χτυπά μόνο τον χώρο της υγείας, αλλά και της οικονομίας, δημιουργώντας αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Οι πρωτόγνωρες, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνθήκες που έχουν δημιουργήσει τα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, πλήττουν και τις επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας. Καταρχάς , οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω των περιορισμών στην παραγωγική δραστηριότητα της Κίνας, αλλά και στις μεταφορές από την Ασία, αναμένεται να πλήξουν τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αλλά και τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να αποστείλει επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να την ενημερώσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις (είτε λόγω των ειδικών μέτρων στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον Διαχειριστή, αλλά και εξαιτίας ελλείψεων σε απαραίτητα υλικά που οι υπηρεσίες του προμηθεύονται από την Κίνα) στην ολοκλήρωση ορισμένων έργων. Οι ανησυχίες του ΑΔΜΗΕ εστιάζουν κυρίως στις διασυνδέσεις των νησιών (κυρίως στη Β’ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων), αλλά και στον δυτικό διάδρομο της Πελοποννήσου. Πάντως, προς το παρόν, πηγές του ΑΔΜΗΕ διαβεβαιώνουν ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα όλων των έργων συμπεριλαμβανομένης της Β' Φάσης των Κυκλάδων.

Επίσης, ερωτηματικά προκύπτουν για την έγκαιρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού Μοντέλου Στόχου (target model).

Όσον αφορά στην προμήθεια ρεύματος, παρατηρούνται επιπτώσεις στη μέση τάση, με δεδομένο ότι πλήττονται κυρίως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου (εκτός των σούπερ μάρκετ), οι οποίες βλέπουν ήδη πτώση στις πωλήσεις τους. Στην Ιταλία, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, στις 11 Μαρτίου, η κατανάλωση ηλεκτρισμού στις περιοχές του βορά έπεσε κατά 7,4%.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται, για την ώρα, νέα επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας (ήδη έχει μετατεθεί η ημερομηνία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από τις 6 Μαρτίου στις 23 Μαρτίου), ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το μέλλον του διαγωνισμού.

Επίσης, και η ΔΕΗ δέχεται τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς ήδη ανέβαλε το προγραμματισμένο για τις 23 Μαρτίου «Investor day», το οποίο θα γινόταν στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέτρα πρόληψης για το προσωπικό της επιχείρησης, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις σε κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Επιπτώσεις, ακόμη, παρατηρήθηκαν και στο Χρηματιστήριο Ρύπων, όπου οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα, ανά τόνο εκπομπών, έπεσαν σε χαμηλό πενταμήνου αγγίζοντας τα 24 ευρώ, γεγονός που ευνοεί τις ρυπογόνες βιομηχανίες, αλλά όχι το περιβάλλον.

Τέλος, ο κορονοϊός έχει πλήξει και τα ενεργειακά συνέδρια, τα οποία αναβάλλονται εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider