Τομή για τα Ενεργειακά Ζητήματα το 24ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τομή για τα Ενεργειακά Ζητήματα το 24ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υδρογονάνθρακες και γεωπολιτική τέθηκαν επί τάπητος στο συνέδριο του ΙΕΝΕ.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 21-22 Νοεμβρίου 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα, το 24ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με ειδικό θέμα, εφέτος: «Ο Κομβικός Ρόλος της Ενέργειας στην Οικονομική Ανάπτυξη».

Η απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην πορεία προς αυτό τον στόχο απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Συνεδρίου, επί διήμερο. Το συνέδριο-θεσμός για τα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης, το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκίνησε με τα εισαγωγικά σχόλια του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, και του καθ. Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου E3M Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

Το 24o Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να υπογραμμιστούν οι ραγδαίες αλλαγές που σημειώνονται σήμερα, όσον αφορά στην αναδιάταξη των ενεργειακών πολιτικών, την αναπροσαρμογή του ενεργειακού μείγματος σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, στη χάραξη πολιτικής καθώς και στην ανάλυση και πρόοδο των έργων.

Με 70 ομιλητές και συντονιστές, και 250 συμμετέχοντες συνολικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με 12 συνεδρίες, εκ των οποίων ορισμένες παράλληλες, το ετήσιο συνέδριο του IENE αποδείχτηκε, για άλλη μια χρονιά, μια ανεκτίμητη πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων.

Πρώτος ομιλητής στο συνέδριο ήταν ο Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές έως το 2030, προκειμένου να απανθρακοποιήσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, να προωθήσει τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση και να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. «Όπως και στο παρελθόν, ο λιγνίτης αποδείχθηκε ο εθνικός θησαυρός που βοήθησε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στη μεταπολεμική περίοδο, έτσι και σήμερα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να ωθήσουμε την οικονομία και να επιδιώξουμε ένα καθαρό περιβάλλον», τόνισε ο υφυπουργός.

Κορυφαίο γεγονός του 24ου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», απετέλεσε, η κατ’ αποκλειστικότητα παρουσίαση, από τον κ. Kieran McNamara, αναλυτή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Του World Energy Outlook 2019, που είχε δημοσιευθεί προσφάτως. Το βασικό συμπέρασμα του εφετινού Outlook είναι ότι ο κόσμος της ενέργειας χαρακτηρίζεται από μια σειρά έντονων ανισοτήτων, καθώς σχεδόν ένα δισ. άνθρωποι, ιδίως στην Αφρική, παραμένουν χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΙΕΑ επεξεργάστηκε ορισμένα σενάρια, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, στα οποία αποτυπώνεται το ποιά χαρακτηριστικά θα προσλάβει η προμήθεια και χρήση της ενέργειας κατά τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, επίσης, η ομιλία της κας. Ειρήνης Νικολάου, Policy Officer της DG Climate Action Unit από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλες, η οποία περιέγραψε τον οδικό χάρτη της Κομισιόν για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050, τα ενδιάμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και τις συγκεκριμένες δράσεις από πλευράς κρατών -μελών της ΕΕ.

Το εφετινό 24ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ εισήγαγε μια ενδιαφέρουσα καινοτομία με το «Φόρουμ των Πρεσβευτών» που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και τίμησαν με την παρουσία τους, η Πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κα. Zhang Qiyue, και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό των Κινέζων ως χώρα για επιχειρηματικότητα. Ήρθε η ώρα για οικονομική συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά η κα. Qiyue, η οποία φανέρωσε βαθιά γνώση του τομέα της ενέργειας, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από τους ομιλητές που την διαδέχτηκαν στο βήμα.

Ο κ. Tim Yeo, πρόεδρος του New Nuclear Watch Institute, πρώην μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε στην εμπειρία της χώρας του στον άνθρακα και στον τρόπο με τον οποίο τον κατήργησε πριν από λίγα χρόνια, από εθνικό καύσιμο, παραχωρώντας τη θέση του στο φυσικό αέριο.

Σημαντική ήταν και η ομιλία του Dr. Andrei Konoplyanik, συμβούλου του Γενικού Διευθυντή της Gazprom Export και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Gubkin Oil & Gas του Πανεπιστημίου Gubkin. Ο Ρώσος καθηγητής παρουσίασε μια άριστα τεκμηριωμένη ανάλυση σχετικά με το ρόλο του φυσικού αερίου στη σύγχρονη ενεργειακή χρήση και αναφέρθηκε στο μελλοντικό ρόλο του καυσίμου, υπό το πρίσμα των νέων πράσινων πολιτικών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο καθ. Παντελής Κάπρος, παρουσίασε την τελευταία ανάλυσή του για τους ευρωπαϊκούς στόχους και εξήγησε το πώς η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Η 4η συνεδρία αποδείχτηκε ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς επικεντρώθηκε στις επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές για τις οποίες μίλησαν ο κ. Ιωάννης Παπαθανασίου, Πρόεδρος της «Ελληνικά Πετρέλαια», ο οποίος εξέθεσε τις απόψεις του σχετικά με τα καύσιμα του μέλλοντος, αλλά και το έργο που επιτελούν, αυτό το διάστημα, τα ΕΛΠΕ, ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής της ENEL Green Power Hellas, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο έργο αιολικής ενέργειας των 160 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας, ο κ. Γεώργιος Πολυχρονίου, ανώτερο στέλεχος της ΔΕΠΑ, οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο του διασυνδετήριου αγωγού IGB και ο κ. Δημήτρης Γόντικας, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ο οποίος παρουσίασε τα έργα ανάπτυξης φυσικού αερίου της εταιρείας, στα πεδία Karish και Tanin, στο Ισραήλ.

Η πρώτη ημέρα του 24ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη», ολοκληρώθηκε με δύο παράλληλες συνεδρίες που επικεντρώθηκαν, η πρώτη, στη νέα αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη, με τη συμμετοχή πλειάδας κορυφαίων ειδημόνων και στελεχών της αγοράς, όπως, μεταξύ άλλων, η κα. Boyana Achovksi γενική γραμματέας της Gas Infrastructure Europe των Βρυξελών και η κα. Ειρήνη Ιακωβίδου, προϊσταμένη του τμήματος δικτύων φυσικού αερίου της ΡΑΕ.

Η δε, δεύτερη συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων, χάρη στην ομιλία της κας. Αλεξάνδρας Σδούκου, Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, η οποία τόνισε ότι «καλούμαστε όλοι μας αυτή τη στιγμή να θέσουμε όλες τις βάσεις για να μπορέσει και η χώρα μας να αναπτύξει φιλικές προς το περιβάλλον ενεργειακές υποδομές» και επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν τα δίκτυα και η ηλεκτροκίνηση στο νέο αυτό τοπίο.

Κατά την δεύτερη ημέρα του 24ου ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των πρώην υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μανιάτη, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μη γίνει το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, μοχλός κοινωνικού αποκλεισμού και τόνισαν ότι θα πρέπει να εγερθεί ζήτημα «Κλιματικής Δικαιοσύνης».

Ιδιαίτερα διαφωτιστική υπήρξε η συνεδρία στην οποία εξετάστηκε η νέα αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη, με τη συμμετοχή μιας πλειάδας διακεκριμένων στελεχών της αγοράς, όπως, μεταξύ άλλων, το μέλος του ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Αντώνης Κοντολέων, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, κ. Γιώργος Στάμτσης, ο κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς και ο κ. Ahmet Turkoglu, Διευθύνων Σύμβουλος του Turkish Energy Exchange.

Ακολούθησαν δύο παράλληλες συνεδρίες που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, με θέμα τις αγορές ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια, η πρώτη και τα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται των υδρογονανθράκων, η δεύτερη. Μίλησαν, μεταξύ άλλων, η κα. Λιάνα Γούτα, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της «Ελληνικά Πετρέλαια», καθώς και πρόεδρος της επιτροπής Downstream του ΙΕΝΕ, ο Δρ. Ιωάννης Μπασιάς, Επικεφαλής της ΕΔΕΥ και ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος του ΔΣ του ΙΕΝΕ.

Η δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου-θεσμός για την ελληνική και όχι μόνο, ενεργειακή πραγματικότητα, ολοκληρώθηκε με δύο ιδιαίτερα επιτυχημένες συνεδρίες.

Η πρώτη είχε ως θέμα τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα και στην οποία ανέπτυξαν τις θέσεις τους, μεταξύ άλλων, ο κ. Ευθύμιος Τσίτουρας, Διευθυντής διεύθυνσης εξοικονόμησης ΣΗΘΥΑ & δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, του ΔΑΠΕΕΠ, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας και ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Η δεύτερη συνεδρία επικεντρώθηκε στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παραμέτρους του νέου ενεργειακού τοπίου, με κεντρικούς ομιλητές τον καθ. Άγγελο Συρίγο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου και βουλευτή της ΝΔ, τον Δρ. Κώστα Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΔΙΣ, του Πάντειου Πανεπιστημίου, τον κ. Χρήστο Δήμα, Μέλος ΔΣ και Προέδρου της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, καθώς και τον κ. Γιάννη Παπανικολάου, Οικονομολόγου και Συμβούλου Επιχειρήσεων, οι οποίοι μίλησαν διεξοδικά για τις δυνατότητες και τους κινδύνους από την πιθανή ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.

Το ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ έτυχε ευρείας χορηγικής υποστήριξης από μεγάλους ομίλους και εταιρείες του ενεργειακού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider