Θωμάς: Μέχρι το 2020 το master plan για την απολιγνιτοποίηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θωμάς: Μέχρι το 2020 το master plan για την απολιγνιτοποίηση
Το master plan θα είναι κομμάτι της προετοιμασίας των μεγάλων πακέτων που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Στο σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς σημειώνοντας ότι ετοιμάζεται ένα μεγάλο master plan με την εμπλοκή διάφορων υπουργείων, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

«Έχουμε μία διυπουργική επιτροπή γιατί τα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία σε αυτές τις περιοχές είναι πολλαπλά. Θα είναι φορολογικά, επενδυτικά, αντικατάστασης ενέργειας, παιδείας, για την μετεγκατάσταση εργασίας για το εργατικό δυναμικό να αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες. Η ιδέα της απολιγνιτοποίησης και η πολιτική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Υπάρχουν φόροι και τέλη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 για τέτοιου είδους ενέργειες . Η προετοιμασία που βρήκαμε ήταν πάρα πολύ μικρή. Υπάρχουν όμως οι τοπικές κοινωνίες, που αγκάλιασαν αυτές τις ανακοινώσεις -αν και έχουν αγωνία- και βλέπουμε ότι σε επίπεδο περιφερειών και σε επίπεδο δημάρχων έχουν αρχίσει να δημιουργούνται καινούργιες ιδέες και πρωτοβουλίες. Αυτό θέλουμε, θέλουμε να αγκαλιάσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας και να τις βάλουμε σε ένα master plan, το οποίο θα έχουμε έτοιμο κατά το καλοκαίρι του 2020. Γιατί τότε ; Γιατί θα είναι κομμάτι της προετοιμασίας των μεγάλων πακέτων που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 και μετά», σημείωσε ο υφυπουργός.

Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα στον συγκεκριμένο τομέα, υπογράμμισε ότι «έχουμε δύο προτεραιότητες άμεσα: αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες μέχρι το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου γύρω στα 130 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν να ετοιμαστούν καλά οι διάφορες ενέργειες, τα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια, σε συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις που κάνουμε με τις περιφέρειες και τους δήμους. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τις κοινωνίες, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής). Στη Δυτική Μακεδονία, παραδείγματος χάρη, έχουμε τα καλύτερα κρασιά, αλλά όχι μόνο κρασιά. Στο δευτερογενή τομέα, ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε δεσμευτεί να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία για να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικά ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ. Στον τομέα της ενέργειας, όπου σίγουρα οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ (τα οποία μπορεί να έχουν και κατασκευαστικό αντικείμενο) και έχουμε τέλος και τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στην Κοζάνη κάνουμε συζητήσεις με το πανεπιστήμιο, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο, αλλά και για άλλα θέματα πάνω στην εκπαίδευση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider