Ριζικές αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ εν όψει της ιδιωτικοποίησης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ριζικές αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ εν όψει της ιδιωτικοποίησης
Η επιχείρηση θα εφαρμόσει νέα εμπορική πολιτική, ώστε να αυξήσει τις ταμειακές ροές μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Ριζικές αλλαγές στο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ δρομολογεί η νέα διοίκηση της εταιρείας με στόχο να βελτιωθεί η ρευστότητα και να εξομαλυνθεί το έδαφος για μια επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση. Πρωταρχικός στόχος είναι να ξεφύγει η επιχείρηση από την οικονομική ασφυξία που της δημιουργεί το ταμειακό έλλειμμα των 750-800 εκατ. ευρώ και κατόπιν να ανταποκριθεί στις επιταγές της ΕΕ για σταδιακή μείωση χρήσης του λιγνίτη.

«Θα εργαστούμε με πάθος ώστε η ΔΕΗ να είναι ένα παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά. Η ΔΕΗ πρέπει να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι λιγνίτες δεν πουλούσαν. Πρέπει να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Πρέπει να θέσουμε στο επίκεντρο τις ΑΠΕ», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας την Πέμπτη στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της επιχείρησης.

Επαφές με την Κομισιόν για την «απολιγνιτοποίηση»

Εν όψει της έλευσης των κλιμακίων των Θεσμών στα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο και η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζονται προκειμένου να θέσουν ένα λεπτομερές πλάνο το οποίο θα αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και το κλείσιμο κάποιων κοστοβόρων μονάδων. Ήδη η κυβέρνηση έχει δώσει μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις της εκφράζοντας τη βούληση να καταργηθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ενώ έχει αναγνωρίσει ότι δεν είναι εφικτή η μείωση του μεριδίου της αγοράς της επιχείρησης στο 50% με τους υπάρχοντες όρους.

«Η απολιγνιτοποίηση θα γίνει σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Στάσης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση ώστε να οδεύσει προς ένα αναπτυξιακό μέλλον.

Νέα εμπορική πολιτική

Η επιχείρηση θα εφαρμόσει νέα εμπορική πολιτική ώστε να αυξήσει τις ταμειακές ροές μέσα στο επόμενο 12μηνο. Η τιτλοποίηση μετατίθεται χρονικά για τον Νοέμβριο ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται πιο εντατική και η απαίτηση οφειλών καθώς σύμφωνα με τον κ. Στάσση «θα δοθεί μάχη για τα ανεξόφλητα». Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για αναζήτηση κατ’ αρχάς των οφειλών από τους 65.000 μεγαλύτερους οφειλέτες – τελικούς πελάτες, που χρωστούν συνολικά ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούλιο ανανεώθηκε η συνεργασία με την Qualco για τα ληξιπρόθεσμα.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχουν εξαγγελθεί αυξήσεις στα τιμολόγια οι οποίες σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο δεν θα γίνουν αισθητές στους καταναλωτές καθώς θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και οι αντιδράσεις

Φυσικά, σχεδόν κανένας από τους παραπάνω σχεδιασμούς δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αναίμακτα. Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και η ιδιωτικοποίηση με όποιον τρόπο και αν γίνει θα προκαλέσεις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη όπου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού απασχολείται σε μονάδες της ΔΕΗ ενώ απολαμβάνει οφέλη και από το ανταποδοτικό τέλος. Ομοίως, η εντατικοποίησης της διεκδίκησης των ανείσπρακτων οφειλών θα αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα πολλοί καταναλωτές και το ίδιο θα ισχύσει αν καταργηθεί και η έκπτωση συνέπειας και φυσικά αν αυξηθούν τα τιμολόγια κατά τρόπο με τον οποίο τελικά θα είναι εμφανής η επιβάρυνση για τους τελικούς καταναλωτές.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς εξακολουθούν να αποτελούν σύνθετες διεργασίες, οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεράσουν από τη μία ημέρα στην άλλη χρόνια εμπόδια που έφρασσαν το δρόμο προς ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, κάτι που επιβεβαίωσε και ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

«Στις 15 Ιουλίου έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων. Από την πλευρά μας καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μάλιστα, σας αποκαλύπτω, ότι κάποια στιγμή φάνηκε ότι είμαστε κοντά. Το γενικό κλίμα για τα ορυκτά καύσιμα στην Ευρώπη, η αλματώδης άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων CO2, η μη ολοκλήρωση για καθαρά αντικειμενικούς λόγους της εφαρμογής των μέτρων μείωσης του κόστους των υπό αποεπένδυση μονάδων ήταν οι κύριες αιτίες για το αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν μη ρεαλιστικά. Ας το λάβουν υπόψη τους αυτό οι φίλοι μας της DG Comp, οι οποίοι τα επέβαλαν. Και βέβαια ας επανεξετάσουν τη στάση τους σε ότι αφορά στη χορήγηση ΑΔΙ. Εάν είχαν δώσει το θετικό σήμα που με όλους τους τόνους είχαμε ζητήσει, και προσωπικά στην επίτροπο Vestager, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Όσο αφορά στην προοπτική πιστεύω ότι δικαιούμαστε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Η Ελλάδα, σύμφωνα και με το ΕΣΕΚ, αλλά και την απόφαση της DG Comp από τον Απρίλιο του 2018, χρειάζεται λιγνιτική παραγωγή για κάποια χρόνια. Άλλωστε μπορεί να υπάρξει συντομότερος τερματισμός λειτουργίας κάποιων λιγνιτικών μονάδων, πράγμα που ήδη μελετούν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ. Σύντομα θα εφαρμοστεί η σύμβαση προμήθειας λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης με 16,5 €/τόνο. Στη Μεγαλόπολη ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων μείωσης κόστους. Υπάρχουν και άλλα περιθώρια βελτίωσης», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider