Ασαφής παραμένει η «μερική» ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασαφής παραμένει η «μερική» ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Άγνωστο παραμένει το εύρος της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Ασαφές παραμένει το τι εννοεί το υπουργείο με τη φράση «μερική ιδιωτικοποίηση» του ΔΕΔΔΗΕ καθώς ακόμη δεν έχει καταρτιστεί ένα ακριβές πλάνο το οποίο θα κουμπώσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ). Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αναφέρει ότι παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογείται η μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ.

«Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν την Πέμπτη το πρωί και οι δηλώσεις του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, ο οποίος κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες και έκανε εξίσου λόγο για «μερική ιδιωτικοποίηση».

Με τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τελικά η ιδιωτικοποίηση θα είναι «μερική» να παραμένουν αναπάντητα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ την Πέμπτη αναφέρθηκε στην αξία των δικτύων καταδεικνύοντας την ανάγκη να παραμείνουν στην επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο δίκτυο, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι κρύβει πολύ μεγάλες υπεραξίες οι οποίες με κατάλληλες δράσεις θα αποφέρουν στη ΔΕΗ και στη χώρα τεράστια οφέλη.

«Αναφέρομαι κατ΄ αρχάς στους έξυπνους μετρητές, και γενικότερα στη μετατροπή του Δικτύου σε έξυπνο δίκτυο με πλήρη ψηφιοποίηση και ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας. Αναφέρομαι όμως ακόμη και στη μοναδικότητα του ρόλου του Δικτύου για το 5G, την επανάσταση στη μετάδοση δεδομένων που είναι επί θύραις, πράγμα που πολλαπλασιάζει την αξία του.

Αυτό λοιπόν το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο επιβάλλεται να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική της Διοίκησης της ΔΕΗ και των μετόχων της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider