Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο
«Φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των υδρογονανθράκων», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην επόμενη φάση περνούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στις δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και βόρεια της Κεφαλονιάς καθώς υπογράφτηκαν την Τρίτη οι συμβάσεις παραχώρησης.

Όπως είναι γνωστό, όσον αφορά στην πρώτη περιοχή (μπλοκ 10), ανάδοχος είναι τα ΕΛΠΕ, ενώ στην περιοχή βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Κέρκυρας ως ανάδοχος έχει επιλεγεί η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Repsol. Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Ιωάννη Μπασιά, καθώς και εκπροσώπους των εταιρειών, Repsol και ΕΛΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή την υπογραφή των συμβάσεων σημείωσε ότι αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια στιγμή όπου η ελληνική οικονομία έχει αποκαταστήσει το ρόλο της και το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους. Όπως τόνισε, η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση όπου η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας είναι δεδομένη και αυτό αποδεικνύεται και από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και από το γεγονός ότι σημαντικές επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Αμερική συμμετέχουν στις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Αναφερόμενος στην υπογραφή των συμβάσεων, ο υπουργός σημείωσε ότι «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτός ο κύκλος είναι μέρος των εξελίξεων που αφορούν στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου (μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Αίγυπτο και το Ισραήλ). Φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπαίνει για τα καλά στο χάρτη των υδρογονανθράκων». Ως προς την περιβαλλοντική διάσταση, ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει το σύνολο των ευρωπαϊκών κανόνων, οι οποίοι είναι οι αυστηρότεροι που υπάρχουν.

Όσον αφορά στο επόμενο βήμα, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα αρχίσουν τον επόμενο χρόνο και ότι θα υπάρξει ένα διάστημα 2-4 ετών για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησής τους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη αποτελεί φυσικό χώρο κατανάλωσης φυσικού αερίου και η μεταφορά του αποτελεί ένα σημαντικό θέμα. Ως την πιο αξιόπιστη λύση προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σταθάκης υπέδειξε τον αγωγό East Med ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για συνέργειες στον τομέα αυτό και ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε την ίδρυση του Gas Forum της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η κύρωση των συμβάσεων από το Κοινοβούλιο και μετά θα ακολουθήσουν οι σεισμικές έρευνες.

Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Τώρα τα «κλειδιά» βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών

Στη συμβολή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων αναφέρθηκε στο πλαίσιο της υπογραφής των συμβάσεων ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς. Όπως σημείωσε η ΕΔΕΥ τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, οπότε και συγκροτήθηκε ουσιαστικά, έχει προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς όλες τις διαδικασίες.

«Έχουμε μάλιστα πρωτοτυπήσει και σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο ξεκινά ουσιαστικά από την ασφάλεια των εγκαταστάσεων είναι πρωταρχικής σημασίας για εμάς. Έχουμε ειδική ομάδα η οποία δουλεύει στο κομμάτι αυτό απευθείας με την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε την εργασία μας προχωρώντας στα χερσαία. Πρέπει να αρχίσουμε να πηγαίνουμε προς τα ανατολικά, αρχίζοντας από την περιοχή των Γρεβενών», σημείωσε σχετικά.

Τσοτσορός: Διαχειριζόμαστε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στους υδρογονάνθρακες

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσορός, αναφέρθηκε στη διευρυνόμενη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σημειώνοντας ότι ο όμιλος συμμετέχει σε επτά από τις εννέα παραχωρήσεις και σε λίγο καιρό θα συμμετέχει στις εννέα από τις 12. Παράλληλα, σημείωσε ότι η επιχείρηση διαχειρίζεται ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον τομέα αυτό και οι συνέργειες με μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι η Total, η ExxonMobil και φυσικά η Repsol επιτρέπουν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία τα εγχειρήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο όμιλος έχει δημιουργήσει μια holding (ΕΛΠΕ Upstream) χαρτοφυλακίου με πρόεδρο τον κ. Αλεξόπουλο με σκοπό την αποκεντρωμένη διαχείριση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Mikel Erquiaga (Repsol): Ένα δύσκολο εγχείρημα με καλούς συνεργάτες

Ο Mikel Erquiaga, διευθυντής της REPSOL αναφέρθηκε από την πλευρά του στην αγαστή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, την ΕΔΕΥ και τα ΕΛΠΕ σημειώνοντας ότι αν και η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα με χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, η συνεργασία με τοπικούς εταίρους βελτιώνει τις προοπτικές.

«Η υπογραφή της τρίτης σύμβασης μας καθιστά μια μη ελληνική εταιρεία με το μεγαλύτερο κομμάτι εκμετάλλευσης στη χώρα», σημείωσε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider