Ξεκινά σήμερα η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά σήμερα η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ
Σε κλίμα αισιοδοξίας ξεκινά η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Με αυξημένες προσδοκίες και σε κλίμα αισιοδοξίας επανεκκινεί την Παρασκευή η διαδικασία της πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Μαΐου οπότε και η εταιρεία προσδοκά να έχει ανακηρύξει τον προτιμώμενο επενδυτή.

Παρά το γεγονός ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος (με την «Μυτιληναίος» να αποτελεί τη μοναδική επιχείρηση που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά), σε αυτή τη φάση η ΔΕΗ εκτιμά ότι τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει έχουν τονώσει το ενδιαφέρον νέων και παλαιότερων εν δυνάμει επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη σημείωσε ότι η διοίκηση παρουσιάζει τα νέα δεδομένα σε παλαιούς και καινούριους ενδιαφερόμενους και βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές από τη Ρωσία, την Κίνα ενώ αναμένει απάντηση και από μία επιχείρηση στις ΗΠΑ. «Προσβλέπουμε σε όλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα καλέσουμε και την ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τους επενδυτές που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον όπως είναι η τσεχική Seven Energy αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης όπως είναι η Κίνα», σημείωσε σχετικά.

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα» επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις (CMEC, China Energy), κάτι το οποίο διαπίστωσε και στις επαφές που μόλις ολοκλήρωσε στην Κίνα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει» δεδομένου ότι άλλαξαν και οι όροι του διαγωνισμού. Στο σχετικό νομοσχέδιο δεν αναφέρεται τίποτα για τον μηχανισμό επιμερισμού ζημιών (risk sharing), κάτι το οποίο είχε θέσει αρχικά η ίδια η Κομισιόν. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πρόταση η ΔΕΗ θα έπρεπε τα χρήματα που θα πλήρωνε ως αποζημίωση για ζημιές στον αγοραστή να μην ξεπερνούν το 40% του τιμήματος για 4 χρόνια. Η πρόταση αυτή δεν είχε γίνει δεκτή από τη ΔΕΗ που είχε αντιπροτείνει τη διετία, με συμμετοχή 50%-50% στις ζημιές ή στα κέρδη, και με πλαφόν ποσοστό 10% επί του προσφερθέντος τιμήματος. Η ΔΕΗ θα μπορέσει ωστόσο να το συζητήσει με τους επενδυτές και να το διαπραγματευθεί απευθείας στη σύμβαση για την αγοραπωλησία (SPA).

Άλλο ένα θέμα το οποίο έχει ξεκαθαρίσει είναι το εργασιακό κόστος ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι εφόσον οι μονάδες «δεν παρουσιάζουν ζημιές», αυτόματα καθίσταται πιο ελκυστική η επένδυση.

Τα «αγκάθια της πώλησης»

Ωστόσο, δύο θέματα παραμένουν δίχως λύση. Το ένα είναι ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) καθώς η έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν παραμένει σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση έχει ήδη προκοινοποιηθεί και προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Για το λόγο αυτό ο κ. Παναγιωτάκης θα μεταβεί άμεσα στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναζητήσει ένα θετικό σήμα από την Κομισιόν (π.χ. Comfort Letter), το οποίο φυσικά θα ληφθεί υπόψη και από τους επενδυτές.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και στη διαφωνία της ΔΕΗ με τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο ως προς τους όρους της παραχώρησης και τη σχέση εκμετάλλευσης. «Βρισκόμαστε σε έντονη διαπραγμάτευση με την εταιρεία. Αν επιλεγεί ο δρόμος της σύγκρουσης θα βγει χαμένος. Εμείς μπορούμε να καταγγείλουμε τη σύμβαση», σημειώνει σχετικά ο κ. Παναγιωτάκης και προσθέτει ότι για να προμηθεύει η Αχλάδα σε χαμηλές τιμές (π.χ 18 ευρώ τον τόνο) θα πρέπει να απαλλοτριωθεί τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις οικισμούς που προβλέπονται ώστε η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα να σκάβει στην καρδιά του κοιτάσματος και όχι περιφερειακά, κάτι που θα μείωνε την τιμή. «Αλλά δεν το κάνει για να μην δώσει τα χρήματα που χρειάζονται για την απαλλοτρίωση. Δεν σκάβει σωστά. Αντί να σκάβει με σχέση εκμετάλλευσης 6 προς ένα σκάβει με σχέση εκμετάλλευσης 1 προς 12 ακόμη και 1 προς 19», υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτάκης.

Νέα αποτίμηση για τις προς πώληση μονάδες

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το χαμηλό τίμημα που προσφέρθηκε κατά την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία. «Αν είχε προσφερθεί ένα υψηλό τίμημα, αυτό θα μας έφερνε σε δύσκολη θέση. Η αποτίμηση δεν ήταν "πέτσινη", δεν την υπαγορεύσαμε εμείς, ούτε είχε κάποια επιστημονική βάση. Θα προχωρήσουμε σε νέα αποτίμηση. Δεν ξέρουμε αν θα την κάνει πάλι η Kantor. Πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν ανάλογες συναλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη. Αν είναι ο επενδυτής να θέλει σε 1 με 1,5 χρόνο να βγάλει τα λεφτά του, τέτοια πώληση δεν πρόκειται να την κάνω. Δεν πουλάμε σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε επιχείρηση», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Το χρονοδιάγραμμα του νέου διαγωνισμού

Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας (15 Μαρτίου) προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Kατόπιν, θα δοθεί περιθώριο ενός περίπου μηνός για συζητήσεις επί του SPA. Mέχρι τις 20 Απριλίου αναμένεται να δοθεί το SPA και θα υπάρξει περιθώριο έξι ημερών για την υποβολή προσφορών. Η επιχείρηση προσδοκά να έχει ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή μέχρι τις 5-8 Μαΐου και κατόπιν το SPA θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider