Τo κύκλωμα που εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλία να διακινεί νοθευμένο ελαιόλαδο δεν είναι το μοναδικό. Κάθε χρόνο εντοπίζονται ανά την Ελλάδα κυκλώματα διακίνησης νοθευμένου ελαιολάδου και κατάσχονται δεκάδες τόνοι προϊόντων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις ποσότητες που φτάνουν τελικά στην κατανάλωση.
Ωστόσο, το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι το κύκλωμα που πρόσφατα εντοπίστηκε είχε πραγματοποιήσει και εξαγωγές σε χώρες της ΕΕ.
Η συνταγή είναι συνήθως «σπορέλαιο αναμεμιγμένο με κάποια χρωστική ουσία», όχι πάντα αθώα για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού για τους επιστήμονες με βάση τα ευρήματα που έχουν καταγράφει, αλλά και τις αναλύσεις που έχουν γίνει οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών.
Η υψηλή τιμή του ελαιολάδου και συγκεκριμένα του έξτρα παρθένου, η συνήθεια των Ελλήνων να εμπιστεύονται το χύμα ελαιόλαδο κάτι που τους κάνει συχνά ευάλωτους ως καταναλωτές, αλλά και τα περιορισμένα εισοδήματα που τους στρέφουν σε φθηνότερα προϊόντα συνθέτουν το παζλ των αιτιών. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να διοχετεύουν στην εγχώρια αγορά μαϊμού ελαιόλαδο, πολλές φορές και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι 14 τόνοι που εντόπισαν στις αρχές την περασμένης εβδομάδας είναι ένα μέρος από το σύνολο της νοθείας που υπάρχει στην αγορά εντός και εκτός Ελλάδας.
Με δεδομένο ότι μόλις το 27% της ελληνικής παραγωγής φτάνει στην τυποποίηση και επομένως ένα μεγάλο μέρος του κυκλοφορεί χωρίς κάποια σήμανση ή κάποια επωνυμία οι Έλληνες καταναλωτές είναι ευάλωτοι σε απάτες, ενώ οι εγχώριοι παραγωγοί ελαιόλαδου είναι ανυπεράσπιστοι σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό,που υποβιβάζει την ποιότητα των προϊόντων και δημιουργεί κακή εικόνα και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ελαιόλαδο είναι από τα πλέον εκτεθειμένα στη νοθεία και την αλλοίωση προϊόντα διατροφής και αυτό διότι τα κέρδη είναι μεγάλα. H νοθεία ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια πολλές φορές δεν είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές. Κατά καιρούς οι αρχές έχουν εντοπίσει νοθευμένα προϊόντα που προκύπτουν από προσμίξεις ελαιόλαδου με καλαμποκέλαιο, φυστικέλαιο, ηλιέλαιο ή σογιέλαιο.
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις έχει εντοπιστεί να έχει χρησιμοποιηθεί ζωικό λίπος ή ρετσινόλαδο ακόμα και με βιομηχανικά λαδιά. Στην Ισπανία είχε εντοπιστεί νόθευση ελαιολάδου με ανιλίνη, η κατανάλωση του οποίου είχε σαν αποτέλεσμα ακόμα και να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί η Europol κάθε χρόνο έχουν εντοπιστεί και εντοπίζονται εκατοντάδες νοθευμένα προϊόντα ελαιόλαδου.
Ενδεικτικά στη επιχείρηση Opson III το 2014 περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 33 χώρες για νοθεία ελαιόλαδου, ενώ είχαν κατασχεθεί περισσοτεροι απο 131 τόνοι νοθευμένων προϊόντων. Στην τελευταία επιχείρηση της Europol Οpson VI το 2016 στην Δανία εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες νοθευμένων προϊόντων, τα οποία αποσύρθηκαν από την αγορά ενώ τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου η Europol προχώρησε σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αναφορικά με τη νοθεία του ελαιόλαδου.