Τουλάχιστον 3 σχήματα, όπως και προχτές είχαμε προαναγγείλει, έδειξαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση (phase 1) του διαγωνισμού επέκτασης του κεντρικού κτηρίου τερματικού σταθμού αλλά και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών – ΔΑΑ, κατά σχεδόν 150.000 τ.μ.. Το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το γνωστό μας και από άλλα ιδιωτικά κτηριακά έργα (π.χ. της Lamda Development στο Ελληνικό με τον Πύργο Κατοικιών, το The Ellinikon Mall, τον Mixed Use Tower), δηλαδή του Early Contractor Involvement (ECI).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρών έδωσαν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενδεχομένως με εταίρο (Redex, με την οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου πολυώροφου parking), αν και πολλές φορές αλλάζουν στην πορεία τα δεδομένα, η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – ΜΕΤΚΑ αλλά και η AKTOR Group, δίχως να είναι σαφές αν κατέβηκε με κάποιον «σύμμαχο». Ερωτηματικό είναι αν στην ίδια διαδικασία έχουν δώσει το παρών και ξένα σχήματα, αυτόνομα ή σε συνεργασία με εγχώριο εταίρο, που σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις είχαν εμφανιστεί, όπως π.χ. Bouygues κ.α..
Το project
Βασικό στοιχείο του επενδυτικού σχεδίου που στοχεύει το αεροδρόμιο να εξυπηρετεί το 2032 περί τα 40 εκατ. επιβάτες, είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού (MTB) και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού (STB), με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέες πύλες, καταστήματα κ.ο.κ. με στόχο την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης. Το έργο στοχεύει σε περιβαλλοντική πιστοποίηση LEED Gold.
Μια και ο λόγος παραπάνω για το πολυώροφο parking, να σημειωθεί ότι παραδόθηκε και ο χώρος για την κατασκευή του στον εργολάβο. Για την κατασκευή του οποίου ήδη, προ ημερών, από τις 10 Ιουλίου, έχει κλείσει ο χώρος στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 (Short Term 1). Το νέο κτίριο θα ανεγερθεί στο συγκεκριμένο χώρο και γι' αυτό κρίθηκαν αναγκαίες οι αλλαγές στη διάταξη και λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων, με τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης μικρής διάρκειας να μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο πάρκινγκ Μακράς Διάρκειας (Long Term). Το νέο κτίριο χωρητικότητας 3.365 οχημάτων και συνολικής επιφάνειας 98.600 τ.μ. στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2027.
Σε σχέση με τις επεκτάσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων του κύριου και του δορυφορικού τερματικού σταθμού, όπως προβλέπεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς αλλαγές, στη φάση της κατασκευής. Στα αρχιτεκτονικά στοιχεία που ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τις επεκτάσεις είναι η πρόβλεψη για έναν διαμορφωμένο μεσογειακό κήπο εμπνευσμένο από την Αθήνα σε έναν κυκλικό, κλιμακωτό χώρο ύψους 24,5 μέτρων, ενώ ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα συνδέεται με τον κεντρικό τερματικό σταθμό μέσω μιας σήραγγας και θα στεγάζει τον έλεγχο διαβατηρίων και ένα αίθριο. Το masterplan στοχεύει να ενσωματώσει επιπλέον φως της ημέρας σε εσωτερικούς χώρους.