Εφικτή είναι η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας της ΔΕΗ στα 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος -σύμφωνα με το guidance της διοίκησης της επιχείρησης- όπως επισημαίνει σε νέο report η Citi. Ως συνέπεια, η Citi προχωρά σε σύσταση buy, αναθεωρώντας την τιμή στόχο για τη μετοχή της επιχείρησης στα 16,5 ευρώ (από 16 ευρώ προηγουμένως).
Σύμφωνα με το report, η αγορά παρανόησε τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για «τοποθέτηση» στη μετοχή.
Οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν κυρίως από την καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC). Αρνητικός παράγοντας ήταν επίσης οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η Citi, ωστόσο, αναμένει ότι η επιβεβαίωση ενός WACC στα επίπεδα του 7% (ή και ελαφρώς παραπάνω), μέσα τις επόμενες εβδομάδες από την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή, θα αναστρέψει την επιβάρυνση στην αποτίμηση της μετοχής. Με βάση τις εκτιμήσεις της Citi, ένα WACC στο 7% σε συνδυασμό με αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (RAB) κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ υποστηρίζει την πρόβλεψη για EBITDA από τον κλάδο Διανομής στα 800 εκατ. ευρώ για όλο το 2025.
Επιπλέον, το καθετοποιημένο μοντέλο δραστηριοποίησης της μητρικής πέτυχε κατά το πρώτο τρίμηνο το 25% του guidance για τα EBITDA του έτους (1,2 δισ. ευρώ). Αυτό το ποσοστό είναι μάλιστα ελαφρώς υψηλότερο από τη συνεισφορά του καθετοποιημένου μοντέλου στη λειτουργική κερδοφορία του 2024, η οποία ήταν 24%.
Με βελτιωμένες ταχύτητες ανέμου στη Ρουμανία τον Απρίλιο (+3%) και τον Μάιο (+6%), καθώς και με 13% λιγότερη νεφοκάλυψη στην Ελλάδα, η Citi θεωρεί επιτεύξιμο το guidance για το 2025.
Η αποτίμηση της μετοχής της ΔΕΗ ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη μεγέθη του Ομίλου, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 6,5x για τις εκτιμήσεις του 2025, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου που διαπραγματεύονται πιο κοντά στο 8x.
Υπενθυμίζεται ότι για το πρώτο τρίμηνο η ΔΕΗ ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA στα 453 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ανθεκτική κερδοφορία παρά τις μη ευνοϊκές υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι μη ευνοϊκές υδρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα, καθώς και οι ασθενέστερες ανεμολογικές συνθήκες σε Ελλάδα και Ρουμανία, οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο σύνολο του χαρτοφυλακίου του Ομίλου.
Επιπλέον, η κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά και από τα χαμηλότερα έσοδα από την δραστηριότητα της διανομής στην Ελλάδα λόγω της καθυστέρησης στην εφαρμογή των νέων χρεώσεων χρήσης δικτύου διανομής και της εποχικότητας της κερδοφορίας της εν λόγω δραστηριότητας. Η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί στο β΄ εξάμηνο. Εκτός από την ενίσχυση των EBITDA στα 2 δισ. για τη χρήση του 2025, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η ΔΕΗ επιβεβαίωσε τον στόχο για διανομή μερίσματος ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή για την τρέχουσα χρήση (+140% σε σχέση με τη χρήση του 2023).