Με τη δρομολόγηση της αναβάθμισης της πιλοτικής μονάδας στη Σίνδο (ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης), η Metlen «ξεκλειδώνει» τις πρώτες επενδύσεις που έχει προαναγγείλει στην Κυκλική Μεταλλουργία. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την εταιρεία η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επέκταση της δυναμικότητας της εγκατάστασης σε βιομηχανική πλέον κλίμακα.
Οι εγκαταστάσεις στη Σίνδο αποτελούν ορόσημο για την «είσοδο» της Metlen στον κλάδο ανάκτησης μετάλλων από κατάλοιπα και δευτερογενείς πρώτες ύλες – μία επιχειρηματική κίνηση που χαρακτήρισε «Market Changer για την εταιρεία» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πρόσφατο Capital Markets Day στο Λονδίνο. Χαρακτηρισμός απόλυτα δικαιολογημένος, με δεδομένο ότι στόχος είναι η Κυκλική Μεταλλουργία να εισφέρει κατά 220 εκατ. ετησίως στη λειτουργική κερδοφορία της Metlen.
Έτσι, το Circular Metallurgy θα συμβάλει στην αύξηση των EBITDA στα 2 δισ. ευρώ,σε 3 με 5 χρόνια. Στο νέο αυτό business unit, προγραμματίζονται συνολικές επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Πρωτοποριακή διεθνώς τεχνολογία
Στην πιλοτική μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης δοκιμάστηκε με θεαματικά αποτελέσματα η τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων – αποτέλεσμα πολυετούς Έρευνας & Ανάπτυξης από την ίδια την εταιρεία. Έτσι, αποδείχθηκαν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Metlen να γίνει εξαρχής να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του Circular Metallurgy.
Η μέθοδος, η οποία είναι πλήρως κατοχυρωμένη, βασίζεται σε πρωτοπόρα υδρομεταλλουργική τεχνολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα κατεργασίας πρώτων υλών που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Βασικό ατού της είναι πως εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενείς πρώτες ύλες, ανακτώντας πολλαπλά μέταλλα ταυτόχρονα, με τη μορφή οξειδίων.
Παράλληλα, πετυχαίνει ποσοστά ανάκτησης έως και 99%. Επίσης, η διαδικασία κατεργασίας δεν είναι ενεργοβόρα, παράγει ελάχιστα απόβλητα και υποστηρίζει μηδενικές καθαρές εκπομπές.
Στη (βιομηχανική πλέον) μονάδα της Σίνδου τα παραπάνω πλεονεκτήματα θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή 33.000 τόνοι τόνων Χαλκού και Νικελίου. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η συνολική δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 48 τόνοι ανά 24ωρο ως προς την εισερχόμενη πρώτη προς επεξεργασία. Η μέση εκτιμώμενη δυναμικότητα ως προς την παραγωγή Χαλκού υπολογίζεται σε 900 κιλά ανά 24ωρο, ενώ η μέση εκτιμώμενη δυναμικότητα ως προς την παραγωγή Ψευδαργύρου υπολογίζεται σε 3.840 κιλά ανά 24ωρο.
Στα σκαριά και το εργοστάσιο στη Ρουμανία
Την ίδια στιγμή, η Metlen προχωρά και την ωρίμανση της δεύτερης μονάδας ανάκτησης στη Ρουμανία. Η μονάδα αυτή θα είναι εστιασμένη στην παραγωγή στην παραγωγή Ψευδαργύρου και Χαλκού.
Στην αρχική φάση, η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι 115.000 τόνοι ανά έτος. Στόχος είναι σε επόμενο στάδιο να επεκταθεί η εγκατάσταση, ώστε η ετήσια παραγωγή να αυξηθεί κατά 140.000 τόνους. Στόχος είναι να παράγονται συνολικά 290.000 τόνοι κρίσιμων πρώτων υλών σε ετήσια βάση. Για την επίτευξή του, είναι ήδη εξασφαλισμένοι πάνω από 5 εκατ. τόνοι πρώτης ύλης.
Μέταλλα αξίας 10 δισ. δολαρίων ετησίως
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας δεν σταματά στα παραπάνω σχέδια, με δεδομένες τις τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών καταλοίπων. Η Metlen έχει χαρτογραφήσει χιλιάδες κατάλοιπα παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι περιέχουν μέταλλα αξίας 10 δισ. δολαρίων ετησίως.
Από την άλλη πλευρά, η κατεργασία των αποβλήτων έχει και περιβαλλοντική υπεράξια, επιτρέποντας την αποκατάσταση περιοχών. Ανάλογα θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο έχει και το γεγονός ότι θα μειωθεί η ανάγκη για εξόρυξη πρωτογενών μεταλλευμάτων και, κατά συνέπεια, η κατανάλωση ενέργειας για πρωτογενή παραγωγή κρίσιμων μετάλλων.
Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία της Metlen αποτελεί ένα απτό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, που απαντά και στην ανάγκη της Ευρώπης για νέες πηγές μετάλλων. Επομένως, έρχεται να προστεθεί στη συμβολή της εταιρείας στην αυτονομία της Ε.Ε. στις κρίσιμες πρώτες ύλες, η οποία εγκαινιάστηκε με το σχέδιο παραγωγής Γαλλίου στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», σε ποσότητες που μπορούν να καλύψουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ζήτησης.
Μάλιστα, στα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται η ανάκτηση δύο ακόμη κρίσιμων μετάλλων. Πρόκειται για το Σκάνδιο και το Γερμάνιο, τα οποία θα παράγονται από τα απόβλητα βωξίτη, στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρουμανία, αντίστοιχα.