Fitch: Τι χρειάζεται για να αναβαθμίσουμε τις ελληνικές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Fitch: Τι χρειάζεται για να αναβαθμίσουμε τις ελληνικές τράπεζες
Δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος από την θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Fitch σε σύντομο σημείωμά της.

Δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος από την θετική αναθεώρηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, στις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρει η Fitch σε σύντομο σημείωμά της.

Βασικός λόγος της αναθεώρησης του ελληνικού outlook ήταν η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι η αλλαγή των μακροοικονομικών εκτιμήσεων, οι οποίες είχαν ήδη ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Fitch, όπως αναφέρεται.

Οι αναλυτές του οίκου συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο του 2% το 2025 και το 2026, ποσοστά σημαντικά υψηλότερα από την εκτίμηση για την Ευρωζώνη (στο 0,4%). Αυτό υποστηρίζεται από τις σταθερά επιταχυνόμενες επενδύσεις και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Η κατανάλωση θα υποστηριχθεί από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, η οποία παρόλα αυτά παραμένει υψηλή, σύμφωνα με τη Fitch. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον εμπορικό πόλεμο είναι μικροί, αν και ένα πιο σοβαρό σοκ για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025 για τις ελληνικές τράπεζες έδειξαν αυξανόμενη ζήτηση δανείων, ιδίως από επιχειρήσεις, και αυξανόμενη συνεισφορά διάφορων δραστηριοτήτων στις προμήθειες. «Αναμένουμε ότι αυτές οι τάσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταπεξέλθουν σε χαμηλότερα επιτόκια και να υποστηρίξουν την προσδοκία μας ότι οι θα διατηρήσουν υγιή χρηματοοικονομικά αποτελέσματα έως το 2025», αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο δανεισμός λιανικής, ιδίως ο δανεισμός στεγαστικών δανείων, παρέμεινε υποτονικός, αλλά ο οίκος αξιολόγησης αναμένει σταδιακή ανάκαμψης λόγω της αυξανόμενης καταναλωτικής ζήτησης, των υψηλότερων μισθών και των προγραμμάτων στήριξης για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων. Εκτιμά ότι το μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών λιανικής με αναδιαρθρωμένα χρέη, εξακολουθεί να περιορίζει τη ζήτηση των δανείων.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε «BBB» θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών λόγω της σημαντικής έκθεσής τους στο ελληνικό δημόσιο και των συνεπακόλουθων οφελών από το κόστος χρηματοδότησης χονδρικής.

«Ωστόσο, για να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω την αξιολόγησή μας για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα απαιτηθούν βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα της λιανικής όσο και στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς και ένα μεγαλύτερο ιστορικό υγιούς πορείας τραπεζών. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος από «ΒΒΒ-» σε «ΒΒΒ» σε περίπτωση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», αναφέρει η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Η Fitch επιβεβαιώνει την αταλάντευτη πορεία ανάκαμψης της χώρας

ΗΠΑ: Η υποβάθμιση της Moody’s και οι «εκδικητές» των κρατικών ομολόγων - Το ανησυχητικό όριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider