Οι δασμοί είναι «lose-lose» πολιτικές, επηρεάζοντας τις διεθνείς αλυσίδες αξίας, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, από το βήμα του Global Metals, Mining and Steel Conference 2025. Ο επικεφαλής της Metlen συμπλήρωσε ότι παρόλο που η εταιρεία δεν εξάγει άμεσα στις ΗΠΑ, η αμερικανική αγορά επηρεάζει τη ζήτηση στην Ευρώπη.
Το Global Metals, Mining and Steel Conference 2025 διοργανώθηκε από τη BofA Securities και αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τον κλάδο των μετάλλων, με ιστορία άνω των 40 ετών. Το φετινό συνέδριο φιλοξένησε περίπου 70 CEOs από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.
Ο κ. Μυτιληναίος συμμετείχε στο πρώτο πάνελ, με τίτλο «Metals post tariffs: Business implications of a new regionalism», μαζί με τον Bold Baatar, Chief Commercial Officer της Rio Tinto. Οι εργασίες ξεκίνησαν με παρουσιάσεις από ηγέτιδες εταιρείες όπως οι Glencore, Anglo American και BHP. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τις παρουσιάσεις, όσο και το πάνελ όπου έλαβε μέρος ο κ. Μυτιληναίος συντόνισε ο ίδιος ο αναλυτής της BofA που καλύπτει τη Metlen, Jason Fairclough.
Η επένδυση στο Γάλλιο
Η συζήτηση των επικεφαλής της Metlen και Rio Tinto διεξήχθη λίγους μόλις μήνες μετά την ανακοίνωση της μεταξύ τους διπλής συμφωνίας, στο πλαίσιο της οποίας η ελληνική εταιρεία θα προμηθευτεί από τον αυστραλιανό κολοσσό 14,9 εκατ. τόνους βωξίτη (σε μια περίοδο 11 ετών) και θα διαθέσει στη Rio Tinto 3,9 εκατ. τόνους αλουμίνας (για χρονικό διάστημα 8 ετών) η οποία θα παραχθεί από την «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, το deal αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και αποδοτικής σχέσης των δύο εταιρειών. Επίσης, η συμφωνία πρόκειται να πλαισιώσει την επένδυση ύψους 295,5 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Metlen, για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Όπως είναι γνωστό, μέσω της ίδιας επένδυσης η εταιρεία κάνει την είσοδό της στην παραγωγή Γαλλίου. Ο επικεφαλής της εταιρείας υπογράμμισε τις δυσκολίες που έχουν ιστορικά αποτρέψει επενδύσεις, λόγω του μονοπωλίου της Κίνας στην παραγωγή και στον καθορισμό των τιμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μetlen ήταν αυτή που τόλμησε να αναλάβει την παραγωγή αυτού του τόσο κρίσιμου μετάλλου για ημιαγωγούς και αμυντικές εφαρμογές.
Χωρίς στήριξη η μεταλλουργία στην Ε.Ε.
Η επέκταση στις κρίσιμες πρώτες ύλες αποτελεί έναν από τους νέους επιχειρηματικούς πυλώνες για τη Metlen, ο οποίος θα υποστηρίξει την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας της μεσοπρόθεσμα στα 2 δισ. ευρώ. Έτερος καινούριος πυλώνας είναι η ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα, μέσω μίας τεχνολογίας για την οποία η εταιρεία έχει εξασφαλίσει διεθνή πατέντα και που θα αξιοποιήσει με επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως ήδη η τεχνολογία βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή, με θετικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, επισήμανε την επιδείνωση της θέσης της Ευρώπης στη διεθνή παραγωγή μετάλλων και αλουμινίου, με κλείσιμο εργοστασίων λόγω ενεργειακού κόστους που είναι 3 έως 5 φορές υψηλότερο από αυτό σε ΗΠΑ και Κίνα. Όπως συμπλήρωσε, η στρατηγική επανεξοπλισμού της Ε.Ε. δεν συνοδεύεται από επαρκείς πολιτικές στήριξης της μεταλλουργίας, με τη χρηματοδότηση να διοχετεύεται σε άλλους τομείς.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μοντέλο που ακολουθεί η Metlen, το οποίο βασίζεται στις συνέργειες των Κλάδων Ενέργειας & Μετάλλων, με την παραγωγή και διαχείριση ενέργειας να γίνεται ενδοεταιρικά. Όπως τόνισε, αυτό το μοντέλο ενεργειακής αυτάρκειας εξασφαλίζει στην εταιρεία σταθερότητα σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων, οι οποίες αποτελούν πλέον παγιωμένο χαρακτηριστικό στις αγορές ενέργειας και μετάλλων, απαιτώντας ευελιξία αλλά και ανθεκτικότητα.