«Η ηγεσία δεν έχει ούτε φύλο, ούτε ηλικία. Έχει σκοπό και όραμα».
Αυτό σημείωσε η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Α' Αντιπρόεδρος EBEA, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» μιλώντας στην έναρξη του Most Powerful Women Summit, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το MPW Summit, πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά από το Fortune Greece.
Η κυρία Εφραίμογλου επεσήμανε ότι, στην εποχή μας, που όλα μεταβάλλονται με αυξημένη ταχύτητα αλλά και αυξημένη αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, πρέπει να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας και κατανόησης και η υποστήριξη της ποικιλομορφίας και της έμφυλης ισότητας στην ηγεσία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας.
Ειδικά για την γυναικεία ηγεσία επεσήμανε ότι «δεν αφορά την κατάκτηση θέσεων εξουσίας. Είναι ζήτημα αξιοποίησης του συνόλου των ταλέντων και δυνατοτήτων που διαθέτει μια κοινωνία. Είναι το κλειδί για την απελευθέρωση νέων ιδεών, δεξιοτήτων και δημιουργικότητας - απαραίτητων για να διαμορφώνουμε λύσεις στις προκλήσεις του αύριο».
«Στο παρελθόν, συνέχισε η ίδια, ταυτίζαμε την ηγεσία με χαρακτηριστικά όπως η πυγμή, η αποφασιστικότητα, η δυνατότητα επιβολής του σεβασμού και της πειθαρχίας. Σήμερα, όμως, αναδεικνύεται ένα νέο πρότυπο, περισσότερο προσανατολισμένο στη διαχείριση σχέσεων, στην ενσυναίσθηση, στη συναισθηματική νοημοσύνη, στην στοχοπροσήλωση, στη συμπεριληπτική αντίληψη και στην ομαδικότητα. Γιαυτό και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι οργανισμοί χρειάζονται στην ηγεσία τους μυαλά ανοιχτά σε νέες ιδέες και έννοιες, χρειάζονται σύνθεση διαφορετικών τρόπων σκέψης, δεξιοτήτων και ταλέντων. Κι αυτό είναι που έχει να προσφέρει η γυναικεία ηγεσία».
Όπως σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, αν κι έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, εντούτοις «αρκεί να σκεφτούμε ότι, σύμφωνα με το World Economic Forum, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν πάνω από 130 χρόνια για να κλείσει πλήρως το παγκόσμιο χάσμα έμφυλης ισότητας».
Γι' αυτό, πρόσθεσε, η πρόοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και είναι ανάγκη, να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να μην υπάρξει καμία οπισθοδρόμηση.
«Ωστόσο, η πρόοδος απαιτεί συντονισμένη δράση σε όλα τα επίπεδα, από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, που οφείλουν να υιοθετούν ενεργές πολιτικές ενδυνάμωσης και ίσων ευκαιριών, έως τα ίδια τα άτομα, που καλούνται να πιστέψουν στις δυνατότητές τους και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Η πραγματική αλλαγή έρχεται όταν οι οργανισμοί επενδύουν σε κουλτούρες συμπερίληψης και ενδυνάμωσης» υπογράμμισε η κυρία Εφραίμογλου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ