Υστερούν ψηφιακά οι ελληνικές επιχειρήσεις – Το γράφημα της εβδομάδας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υστερούν ψηφιακά οι ελληνικές επιχειρήσεις – Το γράφημα της εβδομάδας
Η χώρα μας εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον δείκτη ψηφιακής έντασης της Eurostat.

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο πεδίο της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών, με τη χώρα μας να εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον δείκτη ψηφιακής έντασης της Eurostat.

Η ψηφιακή ένταση των επιχειρήσεων παρακολουθείται από τον Digital Intensity Index (DII), ο οποίος μετρά τη χρήση 12 διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή οι ηλεκτρονικές πωλήσεις. Ο δείκτης βαθμολογεί τις επιχειρήσεις ανάλογα με το πόσες ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούν. Αν χρησιμοποιούν έως 3 διαφορετικές τεχνολογίες η ψηφιακή έντασή τους χαρακτηρίζεται «πολύ χαμηλή», από 4 έως 6 τεχνολογίας χαρακτηρίζεται «χαμηλή», από 7-9 τεχνολογίες «υψηλή» και από 10 έως 12 «πολύ υψηλή».

Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων στην ΕΕ με πολύ χαμηλή ψηφιακή ένταση μετά τη Βουλγαρία με 46%, έναντι 26% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία.

Made with Flourish

Η ΕΕ έχει θέσει δύο βασικούς στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων έως το 2030: Περισσότερες από το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης (δηλαδή να έχουν τουλάχιστον χαμηλή ψηφιακή ένταση) και το 75% των εταιρειών της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, να αξιοποιούν μεγάλα δεδομένα ή να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Το βασικό επίπεδο περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις με χαμηλό, υψηλό και πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, εξαιρουμένου του πολύ χαμηλού επιπέδου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 74% όλων των επιχειρήσεων της ΕΕ έφτασε σε ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης το 2024. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54%. Στην Ευρώπη οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν χαμηλά (40%) ή πολύ χαμηλά (27%) επίπεδα ψηφιακής έντασης. Το ποσοστό των ΜΜΕ με βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης κυμαίνεται από 50% στη Βουλγαρία και 53% στην Ελλάδα έως 90% στη Δανία και 93% στη Φινλανδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος εποχής - Εβδομάδα αποτελεσμάτων - Τα νέα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοκίνητα, κατοικίες, σκάφη και πισίνες - Τι και πόσα έχουν οι φορολογούμενοι

Ρεύμα: Η τριπλή ασφάλεια για μπλακάουτ τύπου Ισπανίας - Ειδικός εξοπλισμός, «ψαλίδι» στις ΑΠΕ και εφεδρείες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider