Τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ως αρμόδιου για το μοντέλο αντιμετώπισης της ανομβρίας, καθώς και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τα νέα τιμολόγια του νερού στην Αττική, αναμένει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, Χάρη Σαχίνη, όπως προ ολίγου ανέφερε σε σχετική παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εισηγμένης για το 2024, η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η ΕΥΔΑΠ για τα αναγκαία έργα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας νερού, καθώς βάσει υπολογισμών σήμερα, εφόσον δεν γίνουν παρεμβάσεις, τα αποθέματα αρκούν για δύο χρόνια.
Βασικό σενάριο για να εξασφαλιστεί επαρκώς η τροφοδότηση του Λεκανοπεδίου με νερό, είναι η υλοποίηση έργου προϋπολογισμού 535 εκατ. (Α΄ φάση 365 εκατ. και δεύτερη 170 εκατ. ευρώ) για να μεταφερθεί νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών (ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και ειδικότερα αρχικά από τους δύο παραποτάμους του Αχελώου, Καρπενησιώτη και Κρικελιώτη). Αυτή η λύση θα εξασφαλίσει επάρκεια νερού στην Αττική για 50 χρόνια, αρκεί να βεβαίως τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα.
- Διαβάστε ακόμα - ΕΥΔΑΠ: Αύξηση κύκλου εργασιών το 2024, τετραπλασιασμός επενδύσεων και μέρισμα - Μικρή μείωση κερδών προ φόρων
Ωστόσο, καθώς το πρόβλημα της ανομβρίας δείχνει να γίνεται πιεστικό, και μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα των Κρεμαστών, η ΕΥΔΑΠ έχει προτείνει και ενδιάμεσες λύσεις όπως είναι η μεταφορά νερού με πλοία από τον Αχελώο, αντλήσεις, ενώ εξετάζει και την περίπτωση των αφαλατώσεων (αλμυρού και υφάλμυρου νερού) που όμως έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος (σε Αττική, Θίσβη κ.α.). Στην όλη εξίσωση μπαίνει και το ζήτημα των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ τα οποία για πρώτη φορά θα αποφασιστούν από την ΡΑΑΕΥ με βάση, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία κόστους λειτουργίας που της έχει καταθέσει η επιχείρηση νερού.
Τα τιμολόγια και οι υδρομετρητές
Ο κ. Σαχίνης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το αν, και πόσο, έρχεται αύξηση των τιμολογίων όπως και το πότε θα αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ για το τι μέλει γενέσθαι με την τιμή του νερού. «Και εγώ περιμένω τον Ρυθμιστή. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να συγκρατηθούν τα τιμολόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ επανέλαβε και σήμερα την ανάγκη τα όποια έργα για την ανομβρία να γίνουν με ένα ευέλικτο τρόπο λόγω του επείγοντος του χαρακτήρα τους, όπως και την ανάγκη να γίνουν άμεσα προσλήψεις στην επιχείρηση.
Αναφορικά με το έργο της αντικατάστασης των υδρομετρητών απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό μέχρι το τέλος του έτους. Χρειάζεται να αντικατασταθούν 2,5 εκατ. υδρομετρητές και αυτό σημαίνει (προκειμένου να μην απαξιωθούν τεχνολογικά) ότι πρέπει να εγκαθίστανται 1.000 υδρομετρητές την μέρα, κάτι που θέλει ιδιαίτερο προγραμματισμό και ειδικές προδιαγραφές στον διαγωνισμό. Ο κ. Σαχίνης είπε ότι το κόστος ανά υδρομετρητή διαμορφώνεται κάτω από τα 100 ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι παλιότερα είχε μιλήσει για ένα συνολικό κόστος 300 εκατ. ευρώ με την απόφαση για το ποιος θα το καλύψει να ανήκει και αυτή στην ΡΑΑΕΥ.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε πως η ΕΥΔΑΠ είχε ζημιά στα οικονομικά της αποτελέσματα ύψους 6,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας δήμων της Αττικής που δεν την πληρώνουν για το νερό που καταναλώνουν οι δημότες τους. Πρόκειται για δήμους που τιμολογούν οι ίδιοι τους πολίτες τους, δεν εισπράττουν κανονικά και πλέον δεν επιχορηγούνται από το υπουργείο Εσωτερικών για να πληρώσουν την ΕΥΔΑΠ όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Οι επενδύσεις
Το 2024 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων της ΕΥΔΑΠ ανήλθε σε 60,7 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 37% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 2023. Το 24% των απορροφήσεων 2024 καταβλήθηκε από την Ε.Ε. Οι επενδύσεις το 2024 σε απόλυτους αριθμούς έχουν περισσότερο από τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το προ πενταετίας επίπεδο καθώς από 14,2 εκατ. ευρώ το 2019, η Εταιρεία το 2024 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 60,7 εκατ. ευρώ. Για το 2025 αναμένονται επενδύσεις σχεδόν 89 εκατ. ευρώ.
Το εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα 2025 - 2034 ύψους 2,16 δις. αφορά σε μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (968,8 εκατ.),· έργα του δικτύου ύδρευσης (715,8 εκατ.), έργα αποχέτευσης (370,3 εκατ.), έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (108,6 εκατ.). Το 50% του προϋπολογισμού των έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.