Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των σούπερ μάρκετ αλλά και συνολικά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μετά την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να παρατείνει για ακόμη δύο μήνες, έως τις 30 Ιουνίου, το μέτρο που αφορά στο πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων για τα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης.
«Καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι ο μικρότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σημαντικά από πέρυσι, τα μέτρα που αφορούν στο πλαφόν κέρδους του Ν.5045/2023 που έληγαν στις 30 Απριλίου, παρατείνονται για δύο μήνες και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.
Με τη φράση δε αυτή το υπουργείο «φωτογραφίζει» πως η παράταση του εν λόγω μέτρου έως τις 30 Ιουνίου θα είναι και η τελευταία ώστε στη συνέχεια να αποσυρθεί.
«Το μέτρο που αφορά στο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους οδηγεί σε διαστρέβλωση του ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις, μειώνοντας τις επιλογές των καταναλωτών και επηρεάζοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων», δηλώνει στο insider.gr ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, μεταφέροντας εκ νέου το αίτημα του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων για άμεση κατάργηση της εν λόγω διάταξης. «Στο τέλος της ημέρας το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βλάπτει τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης», σημειώνει ο κ. Πεταλάς.
Η επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι ένα μέτρο που έχει επιβληθεί από την άνοιξη του 2022 και αφορά σε όλα τα είδη που κρίνονται απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπενθυμίζεται δε ότι, βάσει του εν λόγω μέτρου, οδηγός για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων είναι, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Δεκεμβρίου του 2021.
Ποια μέτρα παρατείνονται έως τις 31 Οκτωβρίου
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, τα μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από ανατίμηση, την υποχρεωτική ανακοίνωση αυξήσεων τιμοκαταλόγων από τα σούπερ μάρκετ, την ανακοίνωση των τιμών οπωροκηπευτικών, όπως επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», παρατείνονται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
H πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού» θεσπίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ανακοινώθηκαν στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024.
Ειδικότερα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις.
Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατίμηση για τρεις μήνες. Το μέτρο αφορά σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και τέλος, υποχρεώνονται οι προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές (net prices): Το μέτρο αφορά σε νωπά φρούτα και λαχανικά.
«Πρόκειται για μέτρα τα οποία βοηθούν την αγορά», σπεύδει να επισημάνει ο κ. Πεταλάς.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την παράταση και το τέλος του πλαφόν σε δύο μήνες «καθώς έχοντας ως χώρα τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στην Ευρωζώνη, είναι εφικτό να οδηγηθούμε στη λήξη των έκτακτων πολιτικών». «Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αυστηροί, η αγορά κανονικοποιείται» τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Κατά τις πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στη συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου που έχουν για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά, με στόχο ένα δίκαιο και σταθερό πλαίσιο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και προστατεύει τον καταναλωτή».