Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη
Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον

Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 23 Απριλίου. Στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, κύριος ομιλητής ήταν και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Στάσσης έθεσε τον στόχο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να «διασφαλίσουμε ότι έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε όλοι χωρίς να διακυβεύεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια». Σε αυτό τον στόχο, οι ΑΠΕ έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς, εκτός από την καθαρή ενέργεια που προσφέρουν, αυξάνουν και την ενεργειακή ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα - Πάιατ: Η Ελλάδα και η ΔΕΗ παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση

Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια χώρα βασιζόμενη αποκλειστικά στην εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. «Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, αξιοπιστία και αποδοτικότητα κόστους. Η ευελιξία προέρχεται τόσο από τα ενεργειακά στοιχεία ενεργητικού (όπως μπαταρίες και εγκαταστάσεις αερίου) όσο και από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών», ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα συνθηκών – από τη Ρουμανία που είναι λιγότερο εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου έως μια σημαντικά εξαρτημένη Βουλγαρία. Από χώρες που έχουν προχωρήσει σημαντικά με τον ενεργειακό τους μετασχηματισμό, όπως η Ελλάδα, μέχρι πιο αδρανείς χώρες, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια. Και βέβαια από χώρες με σταθερό πολιτικό περιβάλλον όπως τα μέλη της ΕΕ μέχρι επικίνδυνες συνθήκες υβριδικού πολέμου, όπως στην Ουκρανία.

«Παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ, ως μια ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας, ηγέτης στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών ενέργειας, είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Στάσσης.

«Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πλήρως τη σημασία των συνεργειών και γενικότερα τι χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μεταβεί στη νέα εποχή ενώ παραμένει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας και η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αποφάσεις μας» δήλωσε ο κ. Στάσσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, με την υπό κατασκευή μονάδα CCGT, και στην απόκτηση των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και κατέληξε ότι «στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση».

«Είναι εντυπωσιακό να παρατηρεί κανείς τη ΔΕΗ να μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή στην καθαρή ενέργεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε ηγέτη στην ευρύτερη περιοχή – κάτι που συνάδει με τον συνολικό μετασχηματισμό της Ελλάδας», σημείωσε νωρίτερα στον χαιρετισμό του ο Τζέφρι Πάιατ, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην Πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους, όπου υπό τη λιθουανική προεδρία τέθηκε το ζήτημα αξιοποίησης της Πρωτοβουλίας ως «οχήματος» για την ένταξη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Σημείωσε πως η ένταξη της Ουκρανίας αποτελεί ασφαλή δρόμο για την ασφάλεια και ευημερία της χώρας.

Υπογράμμισε πως σημαντικό μέρος της εργασιών της Συνόδου επικεντρώθηκε στην ενέργεια και πιο συγκεκριμένα στη διαφοροποίηση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών-μελών και την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας. Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάποιες από τις οποίες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος της πρόσφατης επίσκεψής του στην Οδησσό.

Έκανε μνεία στον Κάθετο Διάδρομο αερίου, ένα πρότζεκτ που συζητήθηκε νωρίτερα στο περιθώριο του συνεδρίου και το οποίο πρόκειται να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της νοτιοαανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης, με την ένταξη σε νέες οδεύσεις αγωγών στην περιοχή, όπως ο Trans-Balkan, οι οποίοι στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ρωσικού αερίου.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να αξιοποιηθούν μεταξύ άλλων υποδομές επαναεριοποίησης στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο αγωγός ΤΑΡ, ο αγωγός IGB (Ελλάδας-Βουλγαρίας) ή η αποθήκη αερίου στη Βουλγαρία. Δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το πρότζεκτ.

Σημείωσε πως η ρωσική επιθετικότητα αποτέλεσε έναυσμα ώστε η Ε.Ε. να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα, καθώς αποτελεί ηγέτη στην Ευρώπη στις ΑΠΕ, κάτι που αναγνωρίζεται από την Κομισιόν.

«Η Ελλάδα δρομολογεί την ενίσχυση των ΑΠΕ στο 80% στο ενεργειακό της σύστημα, γεγονός το οποίο αποτελεί εκπληκτικό μετασχηματισμό για τη χώρα. Η ΔΕΗ αποτελεί μέρος αυτής της αλλαγής, με κινήσεις όπως η πρόσφατη επέκτασή της στη Ρουμανία και τα σχέδια για νέα πρότζεκτ στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ρόλος της συνιστά παράδειγμα για το πώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη ανασχεδιάζουν τους ενεργειακούς χάρτες, επιταχύνουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και δημιουργούν δίκτυα και διασυνδέσεις, ώστε η προμήθεια ενέργειας να είναι όχι μόνο προσιτή αλλά αξιόπιστη».

Στο συνέδριο του CSIS συμμετέχουν από τον Όμιλο ΔΕΗ και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακών & Καινοτόμων Υπηρεσιών, κ. Αλέξανδρος Πατεράκης, η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής, κα. Έλενα Γιαννακοπούλου, και ο σύμβουλος διοίκησης για θέματα κλιματικής αλλαγής, κ. Andrei Covatariu.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Το κατάστημα στα Ιωάννινα στη νέα εποχή εξυπηρέτησης

ΔΕΗ - INTRAKAT: Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο 171 MW στη Δυτική Μακεδονία

ΔΕΗ blue: Με ανανεωμένη κοινή εφαρμογή ηλεκτροκίνησης «PPC blue» σε Ελλάδα και Ρουμανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider