Κυριαρχούν στις αγοραπωλησίες πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυριαρχούν στις αγοραπωλησίες πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές
Εξαιρετικά δραστήριοι παρέμειναν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι Έλληνες πλοιοκτήτες.

Εξαιρετικά δραστήριοι παρέμειναν οι Έλληνες εφοπλιστές σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες πλοίων το πρώτο τρίμηνο του έτους ειδικά στην κατηγορία του ξηρού χύδην φορτίου, σύμφωνα με ανάλυση του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του έτους άλλαξαν χέρια περισσότερα από 220 πλοία, σχεδόν 35% περισσότερα από το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες πούλησαν 48 πλοία και πούλησαν 42 πλοία. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαν επίσης αγοράσει 48 πλοία αλλά είχαν πουλήσει μόνο 26.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των πλοίων οι Έλληνες προτίμησαν να πωλήσουν και να αγοράσουν πλοία μεταξύ 11 και 15 ετών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα περιελάμβανε 29 από τις 42 εξαγορές και 26 από τις 48 πωλήσεις. Τα πλοία Panamax και Capesize κυριάρχησαν στις ελληνικές πωλήσεις με 11 και 13 πλοία αντίστοιχα. Οι αγορές έγιναν σε πλοία όλων των κατηγοριών.

Για τα δεξαμενόπλοια η έρευνα της Xclusiv σημειώνει πως μέχρι στιγμής το 2024 δεν ήταν τόσο ενεργό όσο το 2023 για τους Έλληνες, αν και παραμένουν πρώτοι. Έχουν πουλήσει 16 πλοία και έχουν αγοράσει 14 πλοία. Την ίδια περίοδο πέρσι είχαν πουλήσει 44 δεξαμενόπλοια και είχαν αγοράσει 23. Παραμένουν ωστόσο στην πρώτη θέση στις πωλήσεις πλοίων και στη δεύτερη θέση στις αγορές πλοίων.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες πλοιοκτήτες πωλούν παλαιότερα πλοία με 10 από τα 16 τάνκερς που πωλήθηκαν να είναι ηλικίας άνω των 16 ετών και αγοράζουν νεότερα πλοία, με 6 από τις 14 εξαγορές να κατασκευάζονται το 2018 ή αργότερα.

Οι Έλληνες στοχεύουν ξεκάθαρα πλοία στο τμήμα Aframax/LR2 (6 από τις 16 εξαγορές), ενώ έχουν πουλήσει 4 Suezmaxes και 3 Panamaxes (σε σύνολο 16 πωλήσεων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider