Tony's Chocolonely: Ένα success story σοκολάτας που ξεκίνησε ως ακτιβισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tony's Chocolonely: Ένα success story σοκολάτας που ξεκίνησε ως ακτιβισμός
Με στόχο την εξάλειψη της παράνομης παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο, ο Τeun van de Keuken δημιούργησε μια εταιρεία με έσοδα 162 εκατ. δολάρια το 2023.

Αν ο ιδρυτής του Tony's Chocolonely, Teun van de Keuken τα είχε καταφέρει, θα είχε καταλήξει πίσω από τα κάγκελα πολύ πριν δημιουργήσει τη δημοφιλή εταιρεία σοκολάτας του.

Ο (τότε) Ολλανδός δημοσιογράφος προσπάθησε να προκαλέσει τη σύλληψή του το 2005, όταν εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα και δήλωσε εγκληματίας. Το έγκλημα του; Θεωρούσε ότι τροφοδοτούσε τη δουλεία, αγοράζοντας συνειδητά μια σοκολάτα φτιαγμένη με παράνομη παιδική εργασία.

Όταν το ακτιβιστικό του εγχείρημα απέτυχε, ο van de Keuken σκέφτηκε ένα νέο σχέδιο: Να δημιουργήσει μια δική του σοκολάτα που θα αποδεικνύει ότι το αγαπημένο σνακ μπορούσε να γίνει χωρίς καμία εκμετάλλευση παιδιών.

Σύμφωνα με το πλάνο του, η εταιρεία σοκολάτας του θα πλήρωνε στους παραγωγούς κακάο της Δυτικής Αφρικής ένα σταθερό εισόδημα διαβίωσης, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της μάστιγας της παιδικής εργασίας και οι κόκκοι του κακάο θα προμηθεύονταν από γη που δεν είχε αποψιλωθεί- να είναι «deforestation-free» σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η Tony's Chocolonely δεν είναι μόνο μία από τις πιο δημοφιλείς μάρκες σοκολάτας στην πατρίδα του van de Keuken στην Ολλανδία, αλλά είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Το brand, του οποίου η δηλωμένη αποστολή είναι να κάνει «κανόνα τη σοκολάτα που είναι 100% χωρίς εργασία σκλάβων», έχει κερδίσει περίοπτη θέση σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ όπως η Whole Foods, η Target και η Walmart. Τα έσοδά της εταιρείας αυξήθηκαν 23% πέρυσι, στα 162 εκατομμύρια δολάρια.

«Έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατό να πληρώνουμε ένα εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παιδικής εργασίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Douglas Lamont στο CNBC Make It σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Έχουμε δείξει ότι μπορείτε να είστε μια επιτυχημένη εταιρεία σοκολάτας που το κάνει με τον σωστό, με ηθικό τρόπο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Lamont.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider