Αλουμίνιο: Η Alcoa εξαγοράζει την Alumina σε ένα deal 2,2 δισ. δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλουμίνιο: Η Alcoa εξαγοράζει την Alumina σε ένα deal 2,2 δισ. δολαρίων
Στην εξαγορά της Alumina προχωρά η Alcoa, σε μια συμφωνία που θα γίνει εξ ολοκλήρου με μετοχές και αποτιμά την αυστραλιανή εταιρεία στα 2,2 δισ., ενώ αναμένεται να καταστήσει την αμερικανική εταιρεία ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου και βωξίτη στον κόσμο.

Στην εξαγορά της Alumina προχωρά η Alcoa, σε μια συμφωνία που θα γίνει εξ ολοκλήρου με μετοχές και αποτιμά την αυστραλιανή εταιρεία στα 2,2 δισ., ενώ αναμένεται να καταστήσει την αμερικανική εταιρεία ως έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου και βωξίτη στον κόσμο.

Μετά την ανακοίνωση του deal τη Δευτέρα, οι μετοχές της Alumina ενισχύθηκαν έως και 10,4% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2023. Οι μετοχές της Alcoa κέρδισαν 2,1% στα 30,5 δολάρια ανά τεμάχιο.

Η κίνηση της Alcoa να αποκτήσει τον εταίρο της στην κοινοπραξία, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα τολμηρό βήμα στην προσπάθεια μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Η εξαγορά αυτή δίνει στην αμερικανική εταιρεία τη δυνατότητα για πλήρη έλεγχο της κοινοπραξίας, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ημιεπεξεργασμένης μορφής αλουμινίου παγκοσμίως. Το αλουμίνιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανανεώσιμων υποδομών κι ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο παγκόσμιος κλάδος εξόρυξης έχει δει πρόσφατα πληθώρα συγχωνεύσεων κι εξαγορών, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τις οικονομικές προοπτικές ενός από τους μεγαλύτερους αγοραστές μετάλλων στον κόσμο, της Κίνας, και την επιβράδυνση των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις ΗΠΑ.

Η παραπάνω εξαγορά ακολουθεί αυτές της ιαπωνικής Nippon Steel από την United States Steel έναντι 14,9 δισ. δολαρίων, αλλά κι αυτή της αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης χρυσού Newcrest από τη Newmont, έναντι 15 δισ. δολαρίων.

Μετά τη συμφωνία, οι μέτοχοι της Alumina θα κατέχουν περίπου το 31,6% των μετοχών της νέας οντότητας, ενώ το πλειοψηφικό πακέτο του 68,4% θα περιέλθει στην κατοχή της Alcoa.

Το deal έρχεται λίγους μόνο μήνες μετά τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Alcoa, αλλά κι άλλα που σχετίζονται με τις άδειες για την επιχείρηση βωξίτη στην Αυστραλία. Τον Ιανουάριο γνωστοποίησε τα σχέδιά της γι` αναστολή λειτουργίας της μονάδας αλουμινίου Kwinana στη Δυτική Αυστραλία, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IEA: Οι επενδύσεις στα κρίσιμα μέταλλα θα μειώσουν τις ελλείψεις στις αγορές

Mytilineos: Συμφωνία για εξόρυξη βωξίτη στην Αφρική

Απομακρύνεται από την εξαγορά την Currys η Elliott Advisors - Ανοίγει ο δρόμος για την JD.com

gazzetta
gazzetta reader insider insider