Premia: Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia: Αύξηση εσόδων και μείωση κερδών το 2023
Στα 19 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν τα έσοδα της Premia Properties το 2023, καταγράφοντας αύξηση 26%.

Στα 19 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν τα έσοδα της Premia Properties το 2023, καταγράφοντας αύξηση 26%.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, η λειτουργική κερδοφορία (Adjusted EBITDA) ενισχύθηκε κατά 62%, σε σχέση με το 2022, ενώ τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα επηρεαζόμενα κυρίως από τις χαμηλότερες αναπροσαρμογές επενδύσεων σε εύλογη αξία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 7,2 εκατ. ευρώ από τα 15,9 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία:

- 51 ακίνητα και περ. 384 χιλιάδες τ.μ. κτιρίων υπό διαχείριση από τον Όμιλο με τη συνολική αξία επενδύσεων να διαμορφώνεται σε 307,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 13% σε σχέση με το 2022.

- Προσθήκη νέων ακινήτων και έναρξη σημαντικών έργων εντός του 2023. Αποκτήθηκαν δύο (2) νέα επενδυτικά ακίνητα (εγκαταστάσεις ΙΟΛΗ και κτίριο προς μετατροπή σε φοιτητική εστία στην Ξάνθη) ) καθώς και ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο το οποίο εντάσσεται στο σχεδιασμό αξιοποίησης του ακινήτου. Εντός του 2023, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε πράσινο συγκρότημα γραφείων περ. 26.500 τ.μ. που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθώς και η προαναφερθείσα μετατροπή του ακινήτου στην Ξάνθη σε σύγχρονη φοιτητική εστία δυναμικότητας 102 δωματίων.

- Επενδύσεις σε υφιστάμενα ακίνητα και ενεργητική διαχείριση χαρτοφυλακίου. Εντός του 2023: α) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο ακίνητο της Εταιρείας στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με μισθωτή τη Leroy Merlin, β) η επέκταση ακινήτου στην Παιανία με μισθωτή την Pepco και γ) η επέκταση ακινήτου στον Ασπρόπυργο με μισθωτή την Friesland. Επιπλέον, το Οκτώβριο 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτου της Εταιρείας στο Βοτανικό με σημαντικό κέρδος.

- Συμμετοχή σε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά. Τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε.» («Skyline») από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» στο οποίο η PREMIA συμμετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND. Η σύναψη συνεργασιών με εγνωσμένου κύρους συνεταίρους αποτελεί βασική προτεραιότητα της PREMIA όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στον κλάδο των οινοποιιών τον Ιανουάριο 2024.

- Υψηλά συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ύψους 45 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο και υγιής χρηματοοικονομική διάρθρωση με την Καθαρή Θέση του Ομίλου να διαμορφώνεται σε 147,2 εκατ. ευρώ, τον καθαρό δανεισμό σε 154,6 εκατ. ευρώ και το συνολικό Ενεργητικό του Ομίλου να ανέρχεται σε 356,1 εκατ. ευρώ. Η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα της PREMIA επιβεβαιώθηκε από την ICAP CRIF Α.Ε. η οποία τον Οκτώβριο 2023, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης, διατήρησε τη διαβάθμιση στην κλίμακα A.

- Χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Κατά το 2023, η PREMIA υπέγραψε δανειακές συμβάσεις για τα υπό ανάπτυξη έργα της (Athens Heart και Ξάνθη) εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους έως19,8 εκατ. ευρώ από το RRF.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Shein: Σχεδιάζει IPO στο χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς η Wall Street... καθυστερεί

Ντάιμον: Δηλώνει «επιφυλακτικός για τα πάντα» - Πολλά ερωτηματικά για το αν οι ΗΠΑ θα γλιτώσουν την ύφεση

Γερμανία: Σε ήπια άνοδο η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρά το ασθενές οικονομικό κλίμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider