ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό «φρένο» στη συγχώνευση Kroger & Albertsons - «Φοβούνται» μονοπώλιο στα παντοπωλεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό «φρένο» στη συγχώνευση Kroger & Albertsons - «Φοβούνται» μονοπώλιο στα παντοπωλεία
Οι ομάδες υπεράσπισης καταναλωτών και το σωματείο που εκπροσωπεί τους περισσότερους εργάτες των αλυσίδων επαίνεσαν την κίνηση του οργανισμού.

Mπλόκο στη συγχώνευση μεταξύ των αλυσίδων παντοπωλείων Kroger και Albertsons βάζει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ λέγοντας ότι η συμφωνία θα πλήξει τον ανταγωνισμό, θα αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και θα βλάψει τους εργαζόμενους και την ποιότητα των προϊόντων.

Εννέα γενικοί εισαγγελείς -από την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, τη Νεβάδα, το Νέο Μεξικό, το Όρεγκον, το Ουαϊόμινγκ και την Περιφέρεια της Κολούμπια- συμμετέχουν επίσης στην καταγγελία κατά της συμφωνίας των 24,6 δισ. δολαρίων.

Οι ομάδες υπεράσπισης καταναλωτών και το σωματείο που εκπροσωπεί τους περισσότερους εργάτες των αλυσίδων επαίνεσαν την κίνηση του οργανισμού. Και οι δύο αλυσίδες παντοπωλείων αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η συμφωνία θα μείωνε πραγματικά τις τιμές και θα παρείχε περισσότερες επιλογές στους αγοραστές.

Η FTC ισχυρίζεται ότι τα στελέχη τόσο της Kroger όσο και της Albertsons αναγνωρίζουν την πιθανή κυριαρχία της νέας εταιρείας στον κλάδο των παντοπωλείων, επισημαίνοντας ότι ένα στέλεχος είχε πει: «Βασικά δημιουργείτε ένα μονοπώλιο στα παντοπωλεία με τη συγχώνευση».

Η συνδυασμένη εταιρεία, σύμφωνα με την επιτροπή, θα διαχειρίζεται περισσότερα από 5.000 καταστήματα και 4.000 φαρμακεία λιανικής, με σχεδόν 700.000 σε εθνικό επίπεδο.

Η FTC ισχυρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια της Kroger και της Albertsons, για να ξεφορτωθούν αρκετές εκατοντάδες καταστήματα για να κατευναστούν οι ρυθμιστικές ανησυχίες ήταν ανεπαρκής.

Οι δύο αλυσίδες θέλουν να εκχωρήσουν καταστήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην C&S Wholesale Grocers, μια εταιρεία που σύμφωνα με την FTC διευθύνει 23 σούπερ μάρκετ και ένα φαρμακείο λιανικής. Ο οργανισμός είπε ότι η C&S θα αντιμετωπίσει «σημαντικά εμπόδια» στη συνένωση αυτών των καταστημάτων και άλλων ακινήτων σε μια βιώσιμη επιχείρηση που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις δύο αλυσίδες.

Οι Kroger και Albertsons ανακοίνωσαν για πρώτη φορά σχέδια να συνδυαστούν το 2022. Αλλά από τότε, έχουν προκύψει ανησυχίες ότι η συμφωνία θα έκλεινε περισσότερα καταστήματα, θα παρεμπόδιζε την πρόσβαση των αγοραστών και θα διεύρυνε τις λεγόμενες «ερήμους τροφίμων» καθώς οι τιμές τους αυξήθηκαν, οδηγώντας τα κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων υψηλότερα. Και, καθώς όλοι πρέπει να τρώνε, τα στελέχη του κλάδου, εκείνη την εποχή, δήλωσαν ότι είχαν περιθώρια για να διατηρήσουν τις τιμές υψηλότερα εν μέσω της ζήτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ο καλύτερος Φεβρουάριος για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων - Ρεκόρ με 153 δισ. δολάρια

Μαρινάκης: «Απολύτως καταδικαστέα η στοχοποίηση του Χρηστίδη»

Ρωσία: Τρεις νεκροί από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ

gazzetta
gazzetta reader insider insider