30 συμβουλές και αποφθέγματα του Γουόρεν Μπάφετ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
30 συμβουλές και αποφθέγματα του Γουόρεν Μπάφετ
Ο Γουόρεν Μπάφετ εκτός από το να συνεχίζει στα 93 του να ηγείται του κολοσσού που λέγεται Berkshire Hathaway, παραμένει και μία πηγή σοφίας για τους επενδυτές που εδώ και δεκαετίες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενά του.

Ο Γουόρεν Μπάφετ εκτός από το να συνεχίζει στα 93 του να ηγείται του κολοσσού που λέγεται Berkshire Hathaway, παραμένει και μία πηγή σοφίας για τους επενδυτές που εδώ και δεκαετίες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα λεγόμενά του. Ο Μπάφετ δεν ταλαντεύεται ποτέ μακριά από την επενδυτική του φιλοσοφία, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη βλέποντας πόσο καλά τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Τις πρώτες του μετοχές τις αγόρασε στα 11 και στα 14 έκανε την πρώτη του επένδυση στο real estate.

Η Berkshire Hathaway, αρχικά μία κλωστοϋφαντουργία που την απέκτησε το 1964, ο περίοπτος όμιλος στον οποίον ανήκουν σήμερα από την Geico και την Duracell μέχρι την αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen, διαθέτει σήμερα ένα portfolio αξίας 374 δισ. δολαρίων, με το 65% από αυτό να είναι συνδεδεμένο σε μόλις τρεις μετοχές. Εκείνες των Apple, Bank of America και American Express. Η επένδυση που δεν έκανε και το μετανιώνει μέχρι σήμερα; Η Google. «Κάναμε ένα τεράστιο λάθος» έχει παραδεχθεί.

O «προφήτης της Όμαχα» όπως τον αποκαλούν, είναι γνωστός για τον λιτό τρόπο ζωής του, αφού εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ζει στο ταπεινό σπίτι στη Νεμπράσκα που αγόρασε για 31.500 δολάρια το 1958. Δεν έχει υπολογιστή ή smartphone, πίνει μεγάλες ποσότητες Coca-Cola, ενώ διαβάζει μέχρι και 500 σελίδες την ημέρα και παίζει bridgeτουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα. O Μπάφετ έχει δεσμευτεί να χαρίσει το 99% της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τα τελευταία 17 χρόνια έχει χαρίσει μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας περίπου 132 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος, θα είχε σήμερα καθαρή περιουσία που θα ξεπερνούσε τα 250 δισ. δολάρια.

Και αυτές είναι 30 συμβουλές και αποφθέγματα που έχει μοιραστεί με επενδυτές και μη.

«Κανόνας πρώτος: Δεν χάνουμε ποτέ χρήματα. Κανόνας δεύτερος: Μην ξεχνάς ποτέ τον πρώτο κανόνα».

«Ποτέ μην επενδύεις σε μία επιχείρηση που δεν καταλαβαίνεις».

«Ο πιο χαζός λόγος για να αγοράσεις μία μετοχή, είναι επειδή ανεβαίνει».

«Η Wall Street βγάζει χρήματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πιάνοντας τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του καπιταλισμού».

«Οι επενδύσεις είναι ένα «απλό παιχνίδι» που οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν πείσει το κοινό πως είναι δυσκολότερο από ό,τι πραγματικά είναι».

«Μην αγοράζετε ή πουλάτε μετοχές, διαβάζοντας την καθημερινή σας εφημερίδα».

«Ο χρόνος είναι φίλος των υπέροχων επιχειρήσεων και εχθρός των μέτριων εταιρειών».

«Αν μας έδινε η ιστορία όλες τις απαντήσεις, τότε η λίστα Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο θα απαρτιζόταν από βιβλιοθηκάριους».

«Η Wall Street είναι το μόνο μέρος στο οποίο οι άνθρωποι πηγαίνουν με μια Rolls Royce για να λάβουν συμβουλές από αυτούς που παίρνουν το μετρό».

«Μία μετοχή, την οποία δεν είσαι διατεθειμένος να κρατήσεις για δέκα χρόνια, δεν επιτρέπεται να την κατέχεις ούτε για δέκα λεπτά».

«Το ερώτημα, πώς γίνεσαι πλούσιος, είναι εύκολο να απαντηθεί. Αγόρασε ένα δολάριο, αλλά μην πληρώσεις περισσότερα από 50 σεντ για αυτό».

«Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα επειδή κάποιος φύτεψε ένα δέντρο πριν από πολύ καιρό».

«Δεν προσπαθώ ποτέ, να κερδίσω χρήματα με μετοχές. Αγοράζω με την πεποίθηση, ότι το χρηματιστήριο θα μπορούσε να κλείσει την επόμενη ημέρα για πέντε χρόνια».

«Οι δύο πιο σημαντικές λέξεις στην επένδυση είναι «περιθώριο ασφαλείας».

«Το ρίσκο προέρχεται από το να μην ξέρεις τι κάνεις».

«Οι προβλέψεις μπορεί να σας πουν πολλά γι΄αυτόν που κάνει την πρόβλεψη. Δεν σου λένε τίποτα για το μέλλον».

«Η καλύτερη ευκαιρία για ανάπτυξη κεφαλαίων είναι όταν τα πράγματα πέφτουν».

«Οι ευκαιρίες έρχονται σπάνια. Όταν βρέχει χρυσάφι, βγάλτε έξω τον κουβά, όχι τη δακτυλήθρα».

«Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το ταλέντο ή οι προσπάθειες, μερικά πράγματα απλά χρειάζονται χρόνο. Δεν μπορείς να γεννήσεις μωρό σε έναν μήνα αφήνοντας εννέα γυναίκες έγκυες».

«Να φοβάσαι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι. Να είσαι άπληστος όταν οι άλλοι φοβούνται».

«Μην παραλείπεις κάτι που είναι ελκυστικό σήμερα γιατί νομίζεις ότι θα βρεις κάτι καλύτερο αύριο».

«Το μόνο που χρειάζεται για να επενδύσεις είναι να επιλέγεις καλές μετοχές σε καλές στιγμές και να μείνεις μαζί τους όσο παραμένουν καλές εταιρείες».

«Είναι οδυνηρό, να κάθεσαι πάνω σε τόσο πολλά χρήματα. Ακόμη πιο οδυνηρό όμως είναι να κάνεις κάτι χαζό με αυτά».

«Μην παίρνετε πολύ σοβαρά τα ετήσια αποτελέσματα. Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε μέσους όρους τεσσάρων ή πέντε ετών».

«Τα χρήματα απλώς βγάζουν προς τα έξω τα βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Αν ήταν βλάκες πριν αποκτήσουν χρήματα, μόλις γίνουν πλούσιοι είναι απλώς δισεκατομμυριούχοι βλάκες».

«Χρειάζονται 20 χρόνια για να χτίσεις μια φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις. Αν το σκεφτείς, θα κάνεις τα πράγματα διαφορετικά».

«Ύστερα από τόσα χρόνια επενδύσεων, δεν έχουμε μάθει πώς να λύνουμε δύσκολα προβλήματα. Έχουμε μάθει όμως πώς να τα αποφεύγουμε»

«Συγκεντρώστε τις επενδύσεις σας. Αν διαθέτετε ένα χαρέμι με σαράντα γυναίκες, δεν θα γνωρίσετε καμία από αυτές καλά».

«Θα πρέπει να γράψετε τον επικήδειό σας και να βρείτε πώς να ζήσετε σύμφωνα με αυτόν».

«Ένας πλούσιος θα πρέπει να αφήνει στα παιδιά του αρκετά για να μπορούν να τα κάνουν όλα, αλλά όχι τόσα ώστε να μην κάνουν τίποτα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tencent: Έχασε 43,5 δισ. από τη χρηματιστηριακή της αξία μετά τους νέους gaming κανόνες στην Κίνα

Παρουσίαση του παγκόσμιου πλαισίου τεχνητής νοημοσύνης KPMG Trusted AI

Nike: Ετοιμάζει απολύσεις για να μειώσει τα κόστη κατά 2 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider