Γουόρεν Μπάφετ: Οι δωρεές και οι φιλανθρωπίες τού στερούν τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

Οι δωρεές που έχει κάνει ο Γουόρεν Μπάφετ είναι και η αιτία που δεν κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στο κόσμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος, θα είχε σήμερα καθαρή περιουσία που θα ξεπερνούσε τα 250 δισ. δολάρια.
Γουόρεν Μπάφετ: Οι δωρεές και οι φιλανθρωπίες τού στερούν τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο

Ενώ ο Γουόρεν Μπάφετ κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του '90 (έπεσε εκτός της πρώτης πεντάδας σε μία μόνο περίπτωση από το 1995), ο θρυλικός επενδυτής πίσω από την Berkshire Hathaway κατείχε μόνο μία φορά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, το 2008. Όπως, όμως, φαίνεται, ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος επιλέγει συνειδητά να αποφεύγει αυτόν τον τίτλο.

Διαβάστε ακόμα: Sun Valley Forum - Το summer camp των δισεκατομμυριούχων - Ποιοι θα πάνε φέτος στο meeting της παγκόσμιας ελίτ

Στον απόηχο της τελευταίας του ριπής φιλανθρωπικών δωρεών, ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων, από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates μέχρι το Ίδρυμα Novo, αυτή η ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για την καθαρή αξία που θα μπορούσε να έχει ο «Μάντης της Όμαχα» έρχεται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με το Business Insider, τα τελευταία 17 χρόνια, ο 92χρονος μεγιστάνας των επιχειρήσεων έχει χαρίσει μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας περίπου 132 δισ. δολαρίων, ή αλλιώς το 54% του συνόλου των συμμετοχών του μέχρι στιγμής.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος, ο Γουόρεν Μπάφετ θα είχε σήμερα καθαρή περιουσία που θα ξεπερνούσε τα 250 δισ. δολάρια, επισκιάζοντας τον Έλον Μασκ (180 δισ. δολάρια), τον Τζεφ Μπέζος (114 δισ. δολάρια) και τον Λάρι Έλισον (107 δισ. δολάρια), σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορεί κανείς να κάνει με 118 δισ. δολάρια (η σημερινή αξία της περιουσίας του Μπάφετ) και χρειάζεται 250 δισ. για να το πραγματοποιήσει. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Μπάφετ έχει εκφράσει δημόσια την επιθυμία αναδιανομής του 99% της περιουσίας του, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής του είτε μετά το θάνατό του.

«Εκατομμύρια άνθρωποι που συνεισφέρουν τακτικά σε εκκλησίες, σχολεία και άλλους οργανισμούς παραιτούνται με αυτόν τον τρόπο από τη χρήση των συγκεκριμένων κεφαλαίων που διαφορετικά θα ωφελούσαν τις οικογένειές τους», εξηγεί ο Γουόρεν Μπάφετ στον ιστότοπο της εκστρατείας «Giving Pledge», που ενθαρρύνει του πλούσιους να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Τα χρήματα που προσφέρουν οι απλοί άνθρωποι σε έναν έρανο ή στην United Way μεταφράζονται σε μια χαμένη έξοδο στον κινηματογράφο, δείπνα έξω ή άλλες προσωπικές απολαύσεις. Αντίθετα, η οικογένειά μου και εγώ δεν θα εγκαταλείψουμε τίποτα που χρειαζόμαστε ή θέλουμε εκπληρώνοντας αυτήν την υπόσχεση της αναδιανομής του 99% της περιουσίας μας», εξηγεί ο Μπάφετ.

«Επιπλέον, αυτή η υπόσχεση δεν με αφήνει να συνεισφέρω το πιο πολύτιμο αγαθό, που είναι ο χρόνος. Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων -το λέω με περηφάνια- των τριών μου παιδιών, αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο και τα ταλέντα τους για να βοηθήσουν άλλους. Τα δώρα αυτού του είδους συχνά αποδεικνύονται πολύ πιο πολύτιμα από τα χρήματα», γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Αν χρησιμοποιούσαμε περισσότερο από το 1% των εσόδων μου από τις μετοχές της Berkshire Hathaway για εμάς, ούτε η ευτυχία μας ούτε η ευημερία μας θα βελτιωνόταν. Αντίθετα, αυτό το υπόλοιπο 99% μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην υγεία και την ευημερία των άλλων».

Έτσι, λοιπόν, σε μια διαφορετική εκτίμηση της αξίας του, ο Μπάφετ είναι ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Απλώς, όχι με την οικονομική έννοια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ