J.P. Morgan: Στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας οι ελληνικές τράπεζες σε Βοστώνη και Ν. Υόρκη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
J.P. Morgan: Στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας οι ελληνικές τράπεζες σε Βοστώνη και Ν. Υόρκη
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος των πελατών της JP Morgan βρέθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε συναντήσεις που έλαβαν χώρα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος των πελατών της J.P. Morgan βρέθηκαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σε συναντήσεις που έλαβαν χώρα σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, στις συζητήσεις που διεξήχθησαν με ισχυρά χαρτοφυλάκια, οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν ξεκάθαρα το επίκεντρο. «Η πλειονότητα αυτών που συναντήσαμε έχουν ήδη τοποθετηθεί στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών και όσοι δεν έχουν προβεί ακόμη σε αγορές φάνηκαν πρόθυμοι να αποκτήσουν μια έκθεση, με το κλίμα που αποτυπωθηκε να είναι γενικά θετικό. Δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους και την ευαισθησία στα χαμηλότερα επιτόκια, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ότι στο επίκεντρο θα τεθούν οι κίνδυνοι σε «top line» μετά από τις πολύ ισχυρές επιδόσεις φέτος», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Καθώς ο κύκλος αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους με γνώμονα το καθαρο επιτοκιακό περιθώριο πλησιάζει στο ανώτατο σημείο του, ορισμένοι επενδυτές που συνάντησε η J.P. Morgan εξέφρασαν κάποιες ανησυχίες για την τροχιά του «top line» των τραπεζών από εδώ και στο εξής, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι από τους ίδιους παράγοντες που οδήγησαν στην απότομη άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους μπορεί να φέρει ξανά μια κάποια πίεση όταν ο κύκλος της ΕΚΤ αλλάξει.

Ο αμερικανικός οίκος συμφωνεί γενικά με αυτό το αφήγημα, λαμβάνοντας υπόψη τις δομές δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και τους σχετικά περιορισμένους διαρθρωτικούς αντισταθμιστικούς παράγοντες στην Ελλάδα, αλλά εκτιμά ότι η επιτάχυνση της πιστωιτκής επέκτασης και οι σχετικά χαμηλές πιέσεις στο κόστος των καταθέσεων θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Όσον αφορά τους όγκους δανείων, μετά από ένα αδύναμο εννεάμηνο, ο οίκος εκτιμά ότι είναι δυνατή μια ορατή και σημαντική βελτίωση το 2024 καθώς οι αποπληρωμές δανείων από μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις περιορίζονται και ολοκληρώνονται, ενώ εμφανίζεται μια ανθεκτικότητα στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, οι οποίες πλέον τείνουν στο 14% του ΑΕΠ, περίπου ετησίως, από 7% περίπου το 2018.

Η JP Morgan βλέπει τα καθαρά έσοδα από τόκους να παραμένουν γενικά σταθερά το 2024, με μια πτώση 5% το 2025, που είναι κατά 8% και κατά 6% υψηλότερα από το consensus, κατά μέσο όρο, καθώς το DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) της ΕΚΤ θα κινηθεί προς το 2,5% στα τέλη του 2025. Ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE εκτιμάται στο 11,5% το 2025, ενώ για τα έτη 2023 - 2025, ο μέσος όρος είναι στο 13% με σχετικά συντηρητικές παραδοχές και με «upside risks» στις εκτιμήσεις, ιδίως από την αναμενόμενη προς τα κάτω εξομάλυνση του κόστους κινδύνου, σύμφωνα με το guidance των διοικήσεων, έναντι των τρεχουσών εκτιμήσεων του οίκου για 0,8% - 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «37» που «ταξιδεύουν» στο Λονδίνο για το road show των Morgan Stanley, ΕΧΑΕ – Το «μικροσκόπιο» των funds

gazzetta
gazzetta reader insider insider