Η Inditex επενδύει 100 εκατ. ευρώ σε σειρά ρούχων από ανακυκλωμένο πολυεστέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Inditex επενδύει 100 εκατ. ευρώ σε σειρά ρούχων από ανακυκλωμένο πολυεστέρα
O μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων στον κόσμο, η εταιρεία Inditex, στο portfolio της οποίας συμπεριλαμβάνονται και τα καταστήματα Zara, κατέληξε σε συμφωνία αγοράς ανακυκλωμένου πολυεστέρα από την αμερικανική start up εταιρεία Ambercycle, σύμφωνα με το Reuters.

O μεγαλύτερος λιανοπωλητής ρούχων στον κόσμο, η εταιρεία Inditex, στο portfolio της οποίας συμπεριλαμβάνονται και τα καταστήματα Zara, κατέληξε σε συμφωνία αγοράς ανακυκλωμένου πολυεστέρα από την αμερικανική start up εταιρεία Ambercycle, σύμφωνα με το Reuters.

Στο στόχαστρο της κλιματικής αλλαγής οι κολοσσοί fast fashion

Σε μια εποχή που ως ένοχες για την κλιματική κρίση κατηγορούνται οι εταιρείες fast fashion, η Inditex θα επενδύσει 70 εκατομμύρια ευρώ (74,19 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά του ανακυκλωμένου πολυεστέρα της Ambercycle από κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα σε μια προσπάθεια να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ο πολυεστέρας, ένα προϊόν της βιομηχανίας πετρελαίου, χρησιμοποιείται ευρέως σε αθλητικά ενδύματα καθώς το ύφασμα στεγνώνει γρήγορα και ανθεκτικό. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Inditex θα αγοράσει τα επόμενα 3 χρόνια ένα «σημαντικό» μέρος της παραγωγής ανακυκλωμένου πολυεστέρα της Ambercycle, ο οποίος πωλείται με το εμπορικό σήμα cycora. Από την πλευρά της η Inditex επιβεβαίωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Ambercycle, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο, έχει κάνει ήδη γνωστή την πρόθεσή της να αντικαταστήσει ως το 2030 το 25% των ινών της με ανακυκλωμένα υλικά «επόμενης γενιάς».

Η επένδυση της Inditex θα βοηθήσει την Ambercycle με έδρα το Λος Άντζελες να χρηματοδοτήσει το πρώτο της εργοστάσιο ανακύκλωσης υφασμάτων εμπορικής κλίμακας. Η παραγωγή cycora στο εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στο 2025 και το υλικό θα χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα Inditex τα επόμενα τρία χρόνια.

Η στροφή στη βιωσιμότητα και η έντονη κριτική

Η Zara Athleticz, ένα brand αθλητικών ενδυμάτων για άνδρες, θα λανσάρει αυτή την εβδομάδα μια συλλογή από ενδύματα που θα περιέχουν έως και 50% cycora, σύμφωνα με το Reuters.

Να σημειωθεί πως αρκετές εταιρείες ένδυσης στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τους δείκτες βιωσιμότητας στρέφονται στον ανακυκλωμένο πολυεστέρα που προέρχεται από πλαστικά μπουκάλια, όμως αυτή η πρακτική έχει δεχθεί μεγάλη κριτική καθώς ανεβάζει τη ζήτηση μεταχειρισμένα πλαστικά μπουκάλια αυξάνοντας τις τιμές τους.

Ωστόσο, η ανακύκλωση πολυεστέρα από ύφασμα σε κλωστοϋφαντουργικό προϊόν είναι στα σπάργανα και θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσει στην κλίμακα που απαιτούν οι παγκόσμιες μάρκες μόδας.

Η νομοθεσία της ΕΕ αλλάζει τα δεδομένα από το 2025

Η συμφωνία με την Ambercycle σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά επενδύσεων που πραγματοποίησε η Inditex σε start-up επιχειρήσεις ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Πέρυσι η Inditex υπέγραψε μια τριετή συμφωνία 100 εκατομμυρίων ευρώ (104 εκατομμύρια δολάρια) για την αγορά του 30% των ανακυκλωμένων ινών που παράγει η φινλανδική Infinited Fiber Company και επένδυσε στην Circ, μια άλλη αμερικανική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση υφασμάτων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Στην Ισπανία, η Inditex ένωσε τις δυνάμεις της με ανταγωνιστές, όπως η H&M και η Mango, σε μια ένωση διαχείρισης απορριμμάτων ρούχων, καθώς η βιομηχανία προετοιμάζεται για τη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί από τα κράτη μέλη να συλλέγουν χωριστά κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα από τον Ιανουάριο του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το real estate – Η τάση, τα νέα «προϊόντα» και οι hot τομείς

Τι «ψάχνουν» στη Θεσσαλονίκη τα ιταλικά ενεχυροδανειστήρια ProntoPegno

Μάρλον Μπράντο: Τα 2,2 εκατ. δολάρια αγγίζει σε δημοπρασία το Rolex που φορούσε στο «Αποκάλυψη Τώρα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider