Στο +8% ο τζίρος για τα Online Φαρμακεία στο πρώτο 9μηνο του 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο +8% ο τζίρος για τα Online Φαρμακεία στο πρώτο 9μηνο του 2023
«Οι καταναλωτές φαίνεται να τα εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για τις αγορές τους, αφού οι online παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022».

Αύξηση του τζίρου κατά 8% και online πωλήσεις 217 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα online φαρμακεία, κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023. «Οι καταναλωτές φαίνεται να τα εμπιστεύονται όλο και περισσότερο για τις αγορές τους, αφού οι online παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022» τονiζει η Convert Group.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου οι πωλήσεις των online φαρμακείων σημείωσαν σημαντική μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Καθοριστικός παράγοντας σε αυτό το φαινόμενο είναι η πρόσφατη εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ιδίως σε προσφορές/εκπτώσεις/προωθητικές ενέργειες) στα ηλεκτρονικά καταστήματα, επηρεάζοντας φυσικά και τα online φαρμακεία.

Υπενθυμίζεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου. Μάλιστα, η ΚΥΑ της 20ης Απριλίου 2022 καθορίζει ότι στην χώρα μας απαγορεύεται να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ online, και μπορούν να διατίθεται μόνο στα φυσικά φαρμακεία.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αντλούνται από 97 online φαρμακεία, με την συμμετοχή 13 από τους 15 μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς. Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών σε επίπεδο εννεαμήνου αναδεικνύονται οι εξής:

  • +10% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας
  • +4% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες,
  • τα βρεφικά και παιδικά είδη γνώρισαν μια μείωση στις πωλήσεις κατά 2%.
  • Μείωση στις πωλήσεις γνώρισαν ξανά και τα προϊόντα υγείας κατά 21%, καθώς προϊόντα που βρίσκονταν για καιρό στις υψηλότερες θέσεις ζήτησης

«Η συγκράτηση των εκπτώσεων στο online κανάλι συνεχίζεται και σε αυτή την περίοδο, σε ποσοστό 38% επί της Προτεινόμενης Λιανικής Τιμής από 43% που ήταν για στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, φαινόμενο που οφείλεται στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό και την ανάγκη για τη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους. Στα marketing κανάλια σε επίπεδο εννεαμήνου, οι διαφημίσεις Google εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση επιφέροντας το 46% των συνολικών συναλλαγών και σημειώνοντας αύξηση 5 μονάδων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Τα Οργανικά Αποτελέσματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με 14%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι Πλατφόρμες Σύγκρισης Τιμών γνώρισαν μια μείωση της τάξης του 4%, έχοντας ποσοστό 13% από 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμηση τους προς τις mobile & tablet συσκευές για την πραγματοποίηση των online αγορών τους με ένα ποσοστό 68% έναντι των συσκευών desktop & laptops (32%). Αναφορικά με την πραγματοποίηση των παραγγελιών, προτιμώνται οι πρωινές και μεσημεριανές ώρες (9:00-12:00 και 12:00-15:00), ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη αποτελούν τις πιο δημοφιλείς ημέρες» υπογραμμίζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Project «TH2ORAX»: H «ασπίδα» των 85,6 εκατ. ευρώ στους τομείς ασφάλειας, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων – «Βγήκε» η προκήρυξη

Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Από 1 έως 3 Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά μετοχών – Εν αναμονή του εύρους τιμής

Η Deutsche Bank νίκησε τις προβλέψεις: Κέρδη 1 δισ. ευρώ το γ' τρίμηνο - Αύξηση εσόδων 3%

gazzetta
gazzetta reader insider insider