Σαράντης: Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 35 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα – Οι εκτιμήσεις για το 2023

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαράντης: Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 35 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα – Οι εκτιμήσεις για το 2023
Η διοίκηση του ομίλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών στο μέλλον, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος στον ορίζοντα, ενώ εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack.

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της οργανικής ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες και τις χώρες που δραστηριοποιείται, η Σαράντης προχωρά σε νέο επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει τα 35 εκατ. ευρώ την ερχόμενη τριετία με βασικούς στόχους την ψηφιοποίηση του ομίλου και την ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος εξετάζει την αξιοποίηση των προγραμμάτων και των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως ανέφερε ο νέος αναπληρωτής CEO της «Σαράντης», Γιάννης Μπούρας, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου.

Ακόμη, η διοίκηση του ομίλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών στο μέλλον, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος στον ορίζοντα, ενώ εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και θα έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά της πολωνικής Stella Pack. «Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην οργανική ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack», ανέφερε ο κ. Μπούρας.

Όπως σημείωσε ο οικονομικός διευθυντής της Σαράντης, Χρήστος Βάρσος, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου μπορούν να υποστηρίξουν την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας, το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τις όποιες κινήσεις εξαγορών μπορεί να γίνουν στο μέλλον. Στο τέλος α’ εξαμήνου του 2023 ο όμιλος διατήρησε καθαρή θετική ταμειακή θέση ύψους 5,17 εκατ. ευρώ από 15,35 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022. Είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 2023, η πληρωμή μερίσματος για τη χρήση του 2022 μεικτού ποσού 10 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο όμιλος εξαγόρασε τα υπολειπόμενα δικαιώματα μειοψηφίας (της τάξης του 20%) της Polipak για το ποσό των περίπου 5 εκατ. ευρώ και αποπλήρωσε τα δάνεια προς τρίτους της Polipak, ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις πυλώνες της νέας στρατηγικής

Κατά την παρουσίαση στους αναλυτές σημείωσε ακόμη πως η στρατηγική του ομίλου βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρώτον στην δυνατή ανάπτυξη οργανικά αλλά και μέσω εξαγορών. Δεύτερον, στην απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της αποδοτικότητας. Και τέλος στην ενίσχυση του οργανισμού και του ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Σαράντης: Ισχυρές επιδόσεις σε πωλήσεις και κερδοφορία το α' εξάμηνο - Αυξάνει τις εκτιμήσεις για το 2023

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του ομίλου ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις σε όλες τις βασικές κατηγορίες δραστηριοποίησης λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας. Στην κατηγορία της ομορφιάς/περιποίησης δέρματος που έχει και υψηλά περιθώρια ανάπτυξης προωθείται η επέκταση σε νέα προϊόντα. Στην προσωπική φροντίδα που είναι και βασικός παράγοντας κερδοφορίας για τον όμιλο το βάρος πέφτει στην επέκταση του δικτύου διανομής με στόχευση και σε νεότερους καταναλωτές. Στην οικιακή φροντίδα στόχος είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης των προϊόντων και η κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς. Τέλος, στις στρατηγικές συμμαχίες, όπως είπε ο κ. Μπούρας στόχος είναι η ενίσχυση των συνεργασιών με brands τα οποία είναι συμπληρωματικά με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Υψηλότεροι οι στόχοι για το 2023

Έχοντας καταγράψει άνοδο στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών το α’ εξάμηνο η διοίκηση του ομίλου προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων για την κερδοφορία του έτους. Η πρόβλεψη για την πορεία των πωλήσεων παρέμεινε αμετάβλητη στα 480 εκατ. ευρώ, ωστόσο αυξήθηκε η εκτίμηση για οργανική ανάπτυξη των Κερδών προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) στα 43 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ που ήταν πριν, ενώ το περιθώριο ΕΒΙΤ αναμένεται πλέον στο 8,9%, όταν η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 8,3%. Αυτό το περιθώριο θα είναι και η βάση για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την διοίκηση του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται «νέο αίμα» στο Χρηματιστήριο – Το mega IPO του ΔΑΑ, η Optima Bank και οι τρεις ΑΕΕΑΠ

Σαράντης: Ισχυρές επιδόσεις σε πωλήσεις και κερδοφορία το α' εξάμηνο - Αυξάνει τις εκτιμήσεις για το 2023

Barilla Hellas: Με νέο CEO βάζει πλώρη για ισχυρότερη ανάπτυξη – Το στοίχημα των ξένων αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider