Entersoft: Με ανάπτυξη 30% λέει «ναι» σε νέες εξαγορές με το βλέμμα στη Ρουμανία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Entersoft: Με ανάπτυξη 30% λέει «ναι» σε νέες εξαγορές με το βλέμμα στη Ρουμανία
«Κοιτάμε συνεχώς για νέες εξαγορές» δηλώνει η διοίκησης της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής  αλλά οι «ενδιαφέρουσες εταιρείες δεν είναι πλέον πολλές στην Ελλάδα».

Δεν έχει κλείσει ο κύκλος εξαγορών για την Entersoft με τη διοίκηση της εισηγμένης να δηλώνει ότι «κοιτάει» συνεχώς για ευκαιρίες που είτε θα ανοίγουν νέες αγορές για την εταιρεία ή θα ενισχύουν την θέση της σε κάποια από τις αγορές που δραστηριοποιείται ήδη.

Όπως δήλωσαν ο CEO, Αντώνης Κοτζαμανίδης και ο οικονομικός διευθυντής Γρηγόρης Τσούρτος κατά την χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023 μετά από το τελευταίο μπαράζ εξαγορών και συγκέντρωσης που παρατηρείται στον κλάδο λιγοστεύουν οι εταιρείες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο εξαγοράς. «Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα βλέπουμε εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά από του χρόνου θα πρέπει να κοιτάξουμε παραπάνω τη Ρουμανία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής είχε εξαγοράσει τον Μάιο του 2022 το 75% της ρουμανικής BIT Software διπλασιάζοντας στην πράξη την αγορά στην οποία απευθυνόταν στη χώρα μέσω της δικής της θυγατρικής. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας, «η ενσωμάτωση και ανάπτυξη της Bit Software στη Ρουμανία εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον ετήσιο προϋπολογισμό. Εκτιμούμε ότι ο μετασχηματισμός που διενεργείται στην τρέχουσα χρονιά, θα συμβάλλει στην σταδιακή αύξηση των λειτουργικών περιθωρίων της Bit Software σε επίπεδο αντίστοιχο με της Entersoft, ενισχύοντας το συνολικό margin κερδοφορίας του Ομίλου».

Το προηγούμενο διάστημα δεν έλειψαν και οι εξαγορές στην Ελλάδα. Κατά το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος επεκτάθηκε σε νέες κάθετες αγορές μέσω εξαγορών, και συγκεκριμένα στους κλάδους λογισμικού για φαρμακεία/φαρμακαποθήκες καθώς και property management. Μέχρι στιγμής το 2023 η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τρεις εξαγορές (GGSoft, SmartCV, και SW Retailsoft). Συνολικά η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ για έξι εξαγορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Τα ταμεία και ο στόχος για ανάπτυξη 30%

Μετά από αυτό το μπαράζ εξαγορών τα ταμειακά διαθέσιμα της εισηγμένης διαμορφώθηκαν στα τέλη του α’ εξαμήνου στα 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 14,8 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περυσινής χρονιάς. Ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται στα 400.000 ευρώ μετά την αφαίρεση δανεισμού ύψους 9,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Entersoft η χαμηλή μόχλευση της εταιρείας επιτρέπει την ανάπτυξη μιας πολύ φιλόδοξης στρατηγικής εξαγορών το επόμενο διάστημα.

Η εταιρεία είχε έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 32% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2022, ενώ τα EBITDA έφτασαν τα 6,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 46% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (4,6 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων εξαμήνου ήταν 5,0 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που ήταν 3,3 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει δώσει guidance για ανάπτυξη 30% στα έσοδα φέτος σε σχέση με το 2022. Η υπεραπόδοση του α’ εξαμήνου αλλά η ισχυρή εισερχόμενη ζήτηση και το βαθύ pipeline νέων έργων ενισχύει την εκτίμηση για διατήρηση αντίστοιχων ρυθμών ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας για το σύνολο του 2023, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά πως ο στόχος αυτός θα ξεπεραστεί, χωρίς όμως να αλλάζει το guidance. Σημειώνεται, τέλος, πως η μετοχή της Entersoft κατέγραψε ράλι 5% στη χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑ, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν στο παρά πέντε την πληρωμή του

Το καμπανάκι στην πληροφορική - Ο τουρισμός δοκιμάζεται - Οι χρησμοί των Κεντρικών Τραπεζιτών

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς προχωρά το δασικό project «AntiNero II» ύψους 70 εκατ. ευρώ – Μπαράζ δημοπρατήσεων/αναθέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider