Κάπρας (Bosch): Θετικό πρόσημο για το 2023 - Σχέδια για δημιουργία τεχνολογικού hub στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάπρας (Bosch): Θετικό πρόσημο για το 2023 - Σχέδια για δημιουργία τεχνολογικού hub στην Ελλάδα
Πώς κινήθηκε το 2022 για την ελληνική θυγατρική - Τα σχέδια και οι προβλέψεις για το τρέχον έτος.

Με διψήφια αύξηση τζίρου και θετική πορεία για όλες τις θυγατρικές του ομίλου στην Ελλάδα έκλεισε το 2022 για την Bosch, παρά τις σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις που παρατηρήθηκαν. Για τη συνέχεια μάλιστα, η ελληνική θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής, προσβλέπει να διατηρήσει την προσαρμοστικότητά της, να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και ενδεχομένως να δημιουργήσει κι ένα hub καινοτομίας στη χώρα.

Διψήφια αύξηση τζίρου το 2022

«Το 2022 ήταν αναμφίβολα ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν επιγραμματικά τη βάση ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος το περασμένο έτος» , ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης Κάπρας, Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδος. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όπως διευκρίνισε, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ανταποκριθεί με επιτυχία, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη στην Ελλάδα, χάρη στις ισχυρές βάσεις που διαθέτει, αλλά κυρίως χάρη στα καλά της αντανακλαστικά και την προσαρμοστικότητά της.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου στην Ελλάδα το προηγούμενο έτος αυξήθηκαν κατά 11,3% φτάνοντας τα 245,9 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολιγιστούν οι πωλήσεις πωλήσεις της εταιρείας σε Κύπρο, Μάλτα και Αλβανία, αγορές που τρέχουν από την Ελλάδα, ο συνολικός τζίρος υπερέβη τα 270 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων κινήθηκαν στα 2,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 43% έναντι του 2021.

Η ώθηση στα αποτελέσματα του 2022 ήρθε κυρίως από το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών, το οποίο σημείωσε αύξηση της τάξεως του 14,4%, από το τμήμα των Βιομηχανικών Λύσεων η ανάπτυξη του οποίου έφτασε την προηγούμενη χρονιά στο 20% και από το τμήμα Αυτοκίνησης, η συνολική αύξηση του οποίου έφτασε το 9,5% στην Ελλάδα. Στις συμπληγάδες της ενεργειακής κρίσης βρέθηκε ωστόσο το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων, το οποίο κατέγραψε αρνητικό πρόσημο, (-6,4%).

Θετικό πρόσημο και το 2023

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί σήμερα περί τα 280 άτομα, προσβλέπει σε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας και τη νέα χρονιά, παρότι η συγκυρία παραμένει απαιτητική. Για την ακρίβεια, και βάσει συντηριτικών προβλέψεων, εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί κατά 5,4%. Γεγονός που όπως επεσήμανε ο κ. Κάπρας επιβεβαιώνεται και από την πορεία των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2023, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,8%. «Αν και τα σημάδια ύφεσης στην Ευρώπη είναι ορατά, η ελληνική οικονομία κινείται με καλύτερους ρυθμούς από το μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Bosch, εκφράζοντας εμπιστοσύνη για την πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της ελληνικής αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε μάλιστα ότι η τακτική των ανατιμήσεων των προϊόντων της Bosch, που ακολουθήθηκε πέρυσι, δεν θα εφαρμοστεί φέτος. H Bosch δεν έκανε από τις αρχές του 2023 ανατιμήσεις και δεν προτίθεται να τις κάνει, εφόσον μάλιστα ενεργειακό κόστος και κόστος των μεταφορικών ακολουθούν καθοδική πορεία πλέον.

Στη Short list για το τεχνολογικό Hub η Ελλάδα

Ωστόσο η εταιρεία, δεν περιορίζεται στην δυναμική ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά, αλλά προσδοκά να δημιουργήσει κι ένα hub καινοτομίας στη χώρα.

Σε ερώτηση του insider.gr για το τεχνολογικό hub που σχεδιάζει η εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή η μητρική Bosch, ο κ. Κάπρας επεσήμανε ότι η χώρα μας περιλαμβάνεται ήδη στη short list των χωρών που έχει επιλέξει η γερμανική πολυεθνική.

Σχολίασε μάλιστα ότι η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστικών χωρών που διεκδικούν το project, όπως το ανθρώπινο δυναμικό και το κόστος εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν εν ευθέτω. Σημειωτέον ότι το τεχνολογικό hub θα εξυπηρετεί τις ενδοομιλικές ανάγκες της μητρικής σε επίπεδο υπηρεσιών και δεν θα αφορά παραγωγική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SKY Express: Στο φουλ οι μηχανές για το καλοκαίρι – Αναμένει ρεκόρ επιβατών και εσόδων

Το σχήμα Osmos Hellas και Vodafone «χτυπάει» τις «έξυπνες γέφυρες» των 158 εκατ. – Ποιοι είναι οι «παίκτες»

Coffee Island: Μεγάλη επένδυση στην βιώσιμη ανάπτυξη το 2023 - Απορρόφησε το 100% των ανατιμήσεων στον καφέ

gazzetta
gazzetta reader insider insider