TotalEnergies: Συμφωνία με το Ιράκ για επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TotalEnergies: Συμφωνία με το Ιράκ για επένδυση 10 δισ. δολαρίων στην ενέργεια
Η TotalEnergies «χαιρετίζει τη συνέχεια στη φωνή του Κράτους του Ιράκ», αναφέροντάς τη συμφωνία ως «ισχυρό και θετικό μήνυμα για ξένες επενδύσεις στη χώρα», ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία την Τετάρτη.

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 10 δισ. δολαρίων συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού η γαλλική TotalEnergies και η ιρακινή για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία, η οποία έρχεται μετά από περισσότερο από ένα χρόνο επίπονων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών έπειτα από την αλλαγή της κυβέρνησης, θεωρείται χαρμόσυνο νέο για την χώρα που αγωνίζεται να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, κάτι το οποίο έχει στερηθεί λόγω σειράς ετών συγκρούσεων, τρομοκρατίας και ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε διακοπές ρεύματος.

Η TotalEnergies «χαιρετίζει τη συνέχεια στη φωνή του Κράτους του Ιράκ», αναφέροντάς τη συμφωνία ως «ισχυρό και θετικό μήνυμα για ξένες επενδύσεις στη χώρα», ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία την Τετάρτη.

Η κρατική εταιρεία Basrah Oil Company του Ιράκ θα λάβει μερίδιο 30% στο λεγόμενο Gas Growth Integrated Project, δήλωσε η TotalEnergies, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έκαναν οι ιρακινές αρχές το βράδυ της Τρίτης. Η TotalEnergies κάλεσε επίσης την QatarEnergy να αναλάβει μερίδιο 25% στο έργο, ενώ ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός θα κατέχει ποσοστό 45%.

Το έργο στοχεύει κυρίως στην άντληση καυσαερίου από τρία κοιτάσματα πετρελαίου για την τροφοδοσία σταθμών παραγωγής ενέργειας και στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας θαλασσινού νερού για παροχή έγχυσης νερού για αύξηση της πίεσης στις πετρελαιοπηγές, ανακοινώθηκε η TotalEnergies την Τετάρτη. Η συμφωνία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η καλύτερη χρήση του δικού του φυσικού αερίου θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράκ να μειώσει την εξάρτησή του από τις εισαγωγές καυσίμου από το Ιράν — στις οποίες βασίζεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και η χρήση θαλασσινού νερού για την ενίσχυση της πίεσης στις πετρελαιοπηγές θα βοηθήσει στη διατήρηση των κύριων ποταμών του Ιράκ για άλλες χρήσεις, καθώς τα αποθέματα καταπονούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η γαλλική εταιρεία θα κατασκευάσει επίσης μια ηλιακή μονάδα ισχύος 1 GW για την τροφοδοσία του περιφερειακού δικτύου της Βασόρας και θα προσκαλέσει την εταιρεία κοινής ωφελείας της Σαουδικής Αραβίας Acwa Power να συμμετάσχει στο έργο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Αυλαία έως την Παρασκευή για τις αιτήσεις – Όλα τα «μυστικά» του προγράμματος

Fed: Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν άνω του 5%, λέει η Μέστερ - Τι θα κρίνει το «ταβάνι»

Νέα Ζηλανδία: Αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα - «Παράθυρο» για νέες κινήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider