«Καμπανάκι» Ενρία για αύξηση επιτοκίων: «Κίνδυνος οι τράπεζες να πιαστούν απροετοίμαστες»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Ενρία για αύξηση επιτοκίων: «Κίνδυνος οι τράπεζες να πιαστούν απροετοίμαστες»
Ο επικεφαλής του SSM αναμένεται να παρουσιάσει στη διάρκεια της ημέρας την Έκθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσέχουν τις πηγές χρηματοδότησής τους διαφορετικά κινδυνεύουν να «αιχμαλωτιστούν» από την αύξηση των επιτοκίων, διαμηνύει ο επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Αντρέα Ενρία.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, ο Ενρία επεσήμανε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ισχυρές, αλλά προειδοποίησε ότι η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού το περασμένο έτος σημαίνει ότι οι δανειστές δεν θα μπορούσαν πλέον να βασίζονται σε φθηνή χρηματοδότηση και στην άνοδο των χρηματαγορών.

«Η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιξη απαιτούν από τις τράπεζες να επικεντρωθούν στους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης», δήλωσε και προειδοποίησε πως «υπάρχει κίνδυνος οι τράπεζες να πιαστούν απροετοίμαστες».

«(Οι τράπεζες) θα πρέπει να υιοθετήσουν υγιείς και συνετές πρακτικές μοντελοποίησης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων προκειμένου να καταγράψουν τις αλλαγές στις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά των καταναλωτών όταν αλλάζουν τα καθεστώτα επιτοκίων», σημείωσε και πρόσθεσε πως επίσης «θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από τα παράγωγα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας στην Handelsblatt: Πιο ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες και με μεγαλύτερα αποθεματικά

Εύσημα Γουάτσα (Fairfax) για την ελληνική οικονομία - Αισιόδοξος για επενδυτική βαθμίδα

Attica Group: Ξεκινά η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Τρ. Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider