Mytilineos: Δυναμικό παρών στο παγκόσμιο trend σύναψης «πράσινων» PPAs

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Δυναμικό παρών στο παγκόσμιο trend σύναψης «πράσινων» PPAs
Αυξάνονται οι διμερείς συμβάσεις της ελληνικής εταιρείας με σημαντικές επιχειρήσεις και βιομηχανικούς καταναλωτές στη «Γηραιά Ήπειρο», για την αγοραπωλησία ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προέρχεται από μονάδες ΑΠΕ που αναπτύσσει η εταιρεία.

Διευρύνεται συνεχώς το χαρτοφυλάκιο πελατών εκτός συνόρων της Mytilineos, που καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα από την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή τοπικών μονάδων ΑΠΕ τις οποίες έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία. Έτσι, επιχειρήσεις όπως μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί Όμιλοι και ιστορικοί βιομηχανικοί καταναλωτές, εξασφαλίζουν μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος, αλλά και μακροχρόνια «ορατότητα» για το ενεργειακό τους κόστος, συνάπτοντας με τη Mytilineos εταιρικές συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ή αλλιώς «πράσινα» PPAs).

Πιο πρόσφατο παράδειγμα της δυναμικής παρουσίας της Mytilineos στο πανευρωπαϊκό trend σύναψης «πράσινων» PPAs, το οποίο θα κλιμακωθεί έτι περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση νέας 10ετούς σύμβασης στη Βρετανία, με τη Vodafone UK και τη Centrica. Η συγκεκριμένη σύμβαση σχετίζεται με την ηλεκτροπαραγωγή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 232 MW, της ελληνικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη Mytilineos, αλλά και για τα «πράσινα» PPAs σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη – καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάλογη σύμβαση που έχει υπογραφεί έως αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες στη Γηραιά Ήπειρο. Τα πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 1ο τρίμηνο του 2024, ενώ μέσω της συμφωνίας, το 50% από τις 216 γιγαβατώρες και πλέον ενέργειας που θα παράγουν, θα αξιοποιείται για την τροφοδοσία του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου.

Καταιγισμός συμφωνιών στο πρώτο δίμηνο του 2023

Το «ειδικό βάρος» της εν λόγω συμφωνίας δεν οφείλεται μόνο στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει η αγοραπωλησία, ή στο προφίλ του αποδέκτη της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί εξίσου σημαντικό είναι πως αποτελεί παράλληλα «ψήφο εμπιστοσύνης» των Vodafone UK και Centrica στη Mytilineos σαν παραγωγό ΑΠΕ και developer, αφού αποτελεί το δεύτερο «πράσινο» PPA που υπογράφουν με την ελληνική εταιρεία.

Επομένως, το καινούριο deal σημαίνει πως η Vodafone UK και ο βρετανικός προμηθευτής ενέργειας θέλησαν να επαναλάβουν για δεύτερη φορά την πετυχημένη συμφωνία που σύναψαν πέρυσι, με τη σύμβαση την οποία υπέγραψαν με τη Mytilineos μόλις 8 μήνες νωρίτερα. Το πρώτο «πράσινο» PPA αφορούσε την παραγωγή τριών φωτοβολταϊκών της Mytilineos στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξασφαλίζοντας ήδη από το 1ο τρίμηνο 2023 (με την ολοκλήρωση ανάπτυξης των τριών μονάδων) στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό 54 γιγαβατώρες από ανανεώσιμες πηγές.

Μάλιστα, το δεύτερο «πράσινο» PPAs στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεβάζει στις 221,3 τις «πράσινες» GWh που ήδη έχει «κλειδώσει» μέσα στο 2023 η Mytilineos με 10ετή συμβόλαιο, καθώς λίγες μόλις εβδομάδες νωρίτερα υπέγραψε ανάλογης διάρκειας σύμβαση με τη Saint-Gobain στην Ιταλία, για την τροφοδοσία ετησίως με 7,5 GWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου κοντά στο Μπέργκαμο της ιστορικής γαλλικής πολυεθνικής.

Η ενέργεια θα προέρχεται από φωτοβολταϊκό πάρκο 4,9 MW της Mytilineos που αναπτύσσεται κοντά στο βιομηχανικό συγκρότημα, και το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2023. Από τότε, θα περιορίσει τις εκπομπές του εργοστασίου κατά 3.900 τόνους CO2 κάθε χρόνο – το ισοδύναμο του ετήσιου αποτυπώματος άνθρακα περίπου 700 ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία.

Επίσης, στις αρχές περίπου του χρόνου, η Mytilineos υπέγραψε 10ετές «πράσινο» PPA με τη Statkraft, και πάλι στην Ιταλία, για την αγοραπωλησία 105,8 GWh από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα της ελληνικής εταιρείας. Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες «πράσινες» λύσεις, με τις ποσότητες της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής να περιορίζουν ετησίως την εκπομπή περισσότερων από 56.000 τόνων CO2.

Πρωταγωνιστής στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των PPAs

Τόσο οι ποσότητες «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής που αφορούν οι παραπάνω συμφωνίες, όσο και το προφίλ των καταναλωτών που θα την αξιοποιήσουν, καταδεικνύουν πως η Mytilineos έχει ήδη θέσει τις βάσεις ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των «πράσινων» PPAs. Έτσι, με αφετηρία το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,3 GW που αναπτύσσει η εταιρεία εκτός συνόρων, το γεγονός ότι οι μακροχρόνιες συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εξελίσσονται διεθνώς σε ένα από τα κυρίαρχα μοντέλα δραστηριοποίησης για παραγωγούς και developer, προεξοφλεί νέα αναπτυξιακή ώθηση για τη Mytilineos.

Η «επέλαση» των «πράσινων» PPAs πιστοποιείται από το γεγονός πως κάθε έτος σημειώνεται ιστορικό ρεκόρ σύναψης νέων συμβολαίων, με την αγορά να έχει αποκτήσει μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη ώθηση μετά την ενεργειακή κρίση. Πριν από την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κύριο κίνητρο για τους μεγάλους καταναλωτές και τους προμηθευτές, ώστε να στραφούν στη διασφάλιση «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, ήταν η μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Κάτι που, εκτός από την ενίσχυση του περιβαλλοντικού τους προφίλ, σήμαινε και μείωση του κόστους για τις έμμεσες εκπομπές ρύπων.

Ωστόσο, με το ξέσπασμα της κρίσης, οι ΑΠΕ εξελίχθηκαν στη φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια η απευθείας τροφοδοσία με «πράσινο» ρεύμα να ανοίγει πλέον τον δρόμο για μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικά. Επίσης, αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο το όφελος από το κλείδωμα της τιμής του «πράσινου» ρεύματος σε σταθερές τιμές, για αρκετά χρόνια, το οποίο προσφέρει μακροπρόθεσμη ορατότητα σε μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές για τα λειτουργικά τους έξοδα κάλυψης των αναγκών σε ρεύμα.

Ως συνέπεια, τα «πράσινα» PPAs αναδείχθηκαν σε αντίδοτο δύο από τις βασικότερες αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης – δηλαδή την εκτίναξη των τιμών ρεύματος, αλλά και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα των χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Έρχεται τροπολογία για τα 300 εκατ. υπερεσόδων των προμηθευτών – Ξεμπλοκάρουν και οι διμερείς συμβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider