Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία για συγχώνευση της Συνεταιριστικής Σερρών το φθινόπωρο 

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: Συμφωνία για συγχώνευση της Συνεταιριστικής Σερρών το φθινόπωρο 
Παγκρήτια και Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στις 30 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης στα τέλη Οκτωβρίου.

Τελευταία ενημέρωση 11:14

Σε συμφωνία συγχώνευσης κατέληξαν η Παγκρήτια με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, με την διαπραγμάτευση να κλείνει επιτυχώς στις 31 Ιανουαρίου, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαν θέσει.

«Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2022 και η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει αμέσως και θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί, νομικά και λειτουργικά, μέχρι τις 30/09/2023», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκρήτρια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκε πρώτα να γίνει η νομική συγχώνευση και να ακολουθήσει η λειτουργική το φθινόπωρο, αφού θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της συγχώνευσης Παγκρήτιας – HSBC τον Ιούλιο.

Η σχέση ανταλλαγής θα είναι συμβολική, δεδομένου ότι η Παγκρήτια διασώζει την Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να την εξυγιάνει άμεσα, ενώ λαμβάνει δύο καταστήματα, σε Σέρρες και Κατερίνη, και χαρτοφυλάκιο δανείων 250 εκατ. ευρώ, με ικανοποιητική κάλυψη από προβλέψεις.

Πηγές προσκείμενες στην Παγκρήτια Τράπεζα αναφέρουν στο insider.gr ότι προβλήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας για τα οποία ελέγχεται από τις Αρχές η παλαιά διοίκησή της, δεν βαρύνουν το νέο μάνατζμεντ που έχει λάβει fit & proper από την ΤτΕ.

Παγκρήτια και Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας στις 30 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης στα τέλη Οκτωβρίου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 98,7 εκατ. ευρώ, η Παγκρήτια απέκτησε νέο μεγαλομέτοχο και στρατηγικό επενδυτή, την Thrivest Holding - επενδυτικό σχήμα των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου – η οποία κατέχει ποσοστό 32,5% στην Τράπεζα. Ο πρώην μεγαλομέτοχος και στρατηγικός επενδυτής της Παγκρήτιας, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, δεν άσκησε τα δικαιώματά του για το ποσοστό 19,95% που κατείχε στην Τράπεζα και το τελικό ποσοστό του διαμορφώθηκε στο 11,25%, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού μετοχών 2% - 2,50% που κατείχε η ΑΝΕΚ.

Το Lyktos Group αναμένεται να εξέλθει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο της Παγκρήτιας, καθώς πληροφορίες φέρουν να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των νέων μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας και του Μιχάλη Σάλλα, η εξαγορά του ποσοστού του. Εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2023.

Με την είσοδό τους στην Παγκρήτια, οι νέοι μεγαλομέτοχοι επανεξέτασαν το business plan που είχε καταρτιστεί με τα προ ΑΜΚ δεδομένα και στο πλαίσιο αυτό, έθεσαν άμεσα υπό επανεξέταση τόσο τη συμφωνία για τη συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, όσο και την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην QQuant. Υπενθυμίζεται ότι οι γενικές συνελεύσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είχαν εγκρίνει το προσχέδιο της συγχώνευσης για την δημιουργία της Candia Bank, όπως θα ήταν το όνομα της νέας τράπεζας που θα προέκυπτε, προβλέποντας σχέση ανταλλαγής μετά το split και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, 6 μετοχές της Παγκρήτιας για κάθε 1 μερίδιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Η παραπάνω συμφωνία κρίθηκε ασύμφορη από τους νέους μεγαλομετόχους της Παγκρήτιας για την Τράπεζα, ενώ και οι συζητήσεις επαναδιαπραγμάτευσης που ακολούθησαν με την Χανίων είχαν σύντομο και άδοξο τέλος.

Αμέσως μετά, η Thrivest των Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη – Αλ. Εξάρχου στράφηκε στην Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στις 18 Ιανουαρίου υπέβαλε δήλωση ενδιαφέροντος στην Attica Bank για συμμετοχή της στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας, ύψους 490 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, η Thrivest βρίσκεται εν αναμονή του business και capital plan που θα παρουσιάσει η διοίκηση της Attica Bank για την εξυγίανση της Τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια και το οποίο θα κρίνει και την παραμονή ή μη της Ellington στο μετοχικό σχήμα της Attica Bank.

Πηγές της Παγκρήτιας Τράπεζας αναφέρουν στο insider.gr ότι σενάρια που κυκλοφορούν, προδιαγράφοντας συγχώνευση της Παγκρήτιας με την Attica Bank, δεν ευσταθούν και είναι πρώιμα και υποθετικά. Mόνο αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, έχουν την πρόκληση αναστάτωσης στους 500 εργαζόμενους της Παγκρήτιας, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία συγχώνευσης με την HSBC και απορρόφησης 320 εργαζομένων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τo βασικό και το δυσμενές σενάριο για το stress test του 2023

Τράπεζες: Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για στήριξη των ευάλωτων με επιδότηση του επιτοκίου - Οι κινήσεις σε επιτόκια, προμήθειες

Εξωδικαστικός: Πίεση στις εταιρείες διαχείρισης για ραπόρτο ανά 30 ημέρες στην πορεία των ρυθμίσεων