Energean: Aπό το Ισραήλ, η σκυτάλη των ερευνών σε Αίγυπτο, Κροατία και Ελλάδα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Energean: Aπό το Ισραήλ, η σκυτάλη των ερευνών σε Αίγυπτο, Κροατία και Ελλάδα
Μετά τις περσινές 4 στις 4 επιτυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις στο Ισραήλ, σε μια επένδυση της τάξης των 135 εκατ. δολ. που απέφερε 75 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση, η Energean φέτος στρέφει τον ερευνητικό της στόχο σε άλλες χώρες της Μεσογείου, και ειδικότερα στην Αίγυπτο, την Κροατία και, βεβαίως, την Ελλάδα.

Μετά τις περυσινές 4/4 επιτυχημένες ερευνητικές γεωτρήσεις στο Ισραήλ, σε μια επένδυση της τάξης των 135 εκατ. δολ. που απέφερε 75 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς αξιοποίηση, η Energean φέτος στρέφει τον ερευνητικό της στόχο σε άλλες χώρες της Μεσογείου και, ειδικότερα, στην Αίγυπτο, την Κροατία και, βεβαίως, την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε στην χθεσινή παρουσίαση προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Μαθιός Ρήγας, η Energean προγραμματίζει να επενδύσει περί τα 50 με 60 εκατ. δολάρια στην έρευνα υδρογονανθράκων για το 2023. Αρχίζοντας από τον... μεσογειακό βορρά, στην Αδριατική, η EDINA, κοινή θυγατρική της Energean (70%) και της κροατικής INA (30%), έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα συνολικά 9 γεωτρήσεων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η έρευνα και ανάπτυξη ενός νέου στόχου στο ήδη ενεργό κοίτασμα Izabela, ο οποίος αρχικά εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 0,5 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου (Gas Oil In Place - GIIP).

Οι εγχώριες έρευνες

Κατεβαίνοντας στην Ελλάδα, υπάρχουν τα δύο γνωστά projects στο θαλάσσιο block 2 και στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων. Στο πρώτο, τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας αντλήθηκαν περί τα 2.200 τετρ. χιλιόμετρα δεδομένων, τα οποία στη διάρκεια της χρονιάς θα τύχουν επεξεργασίας και ερμηνείας προκειμένου η εταιρεία να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση.

Στα Ιωάννινα, η Energean έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης με την κατάθεση, πριν τις γιορτές, της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ΜΠΚΕ θα βγει σε διαβούλευση, αλλά στην εταιρεία υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον διαθέσιμο χρόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος ερευνητικού σταδίου - πόσω μάλλον που πέραν των γραφειοκρατικών διαδικασιών, διάγουμε μια προεκλογική χρονιά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο.

Μία ακόμη ερευνητική άδεια στην Αίγυπτο

Στην Αίγυπτο, υπάρχει σίγουρα ο μεγάλος ερευνητικός στόχος στην θαλάσσια παραχώρηση North East Hap'y, στην οποία Operator είναι ο ιταλικός κολοσσός ENI, με τη συμμετοχή της Energean να είναι 30%, αλλά με στόχο να μειωθεί στο 18% πριν την έναρξη της γεώτρησης, ώστε να μειωθεί ανάλογα το ρίσκο και οι επενδυτικές δαπάνες. Η αρχική εκτίμηση για το North East Hap'y αναφέρεται σε 190 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (GIIP), αλλά βεβαίως κοίτασμα δεν υπάρχει ποτέ πριν την ανακάλυψή του μέσω ερευνητικής γεώτρησης, η οποία εδώ είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επιπλέον, η Energean αναμένει να υπογράψει με την αρμόδια κρατική εταιρεία της Αιγύπτου τη σύμβαση για την ανάθεση μιας ακόμη ερευνητικής άδειας, στην χερσαία παραχώρηση East Bir El Nous, στην οποία θα είναι Operator και θα μοιράζεται από 50% με την κροατική ΙΝΑ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Ρήγας, «αν διδαχθήκαμε κάτι στη διάρκεια της χρονιάς που έφυγε, αυτό ήταν ότι ο πλανήτης χρειάζεται πρόσθετες πηγές ενέργειας καθώς και ότι το φυσικό αέριο παραμένει ο καταλύτης και το θεμέλιο για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και για τη ζωτικής σημασίας βιώσιμη ανάπτυξη»...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων

Ταμείο Ανάκαμψης: Με 37,1 εκατ. ευρώ η δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας/ποδηλασίας στο δίκτυο Natura

Μόνο το 7,2% της παγκόσμιας οικονομίας είναι κυκλική - Πτωτική η τάση σε σχέση με το παρελθόν

gazzetta
gazzetta reader insider insider