Eurobank: Ξεπέρασε τα 840 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το νέο ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ - Το παρασκήνιο της έκδοσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Ξεπέρασε τα 840 εκατ. ευρώ η ζήτηση για το νέο ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ - Το παρασκήνιο της έκδοσης
Στο 10,5% διαμορφώνεται το αρχικό επιτόκιο για το ομόλογο της Eurobank, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

(upd 14:44) Τα 840 εκατ. ευρώ ξεπέρασε η ζήτηση για το νέο ομόλογο της Eurobank, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με την υπερκάλυψη να ρίχνει το επιτόκιο στο 10,25% από 10,5% που ήταν το αρχικό.

H έκδοση, την οποία ανέλαβαν να «τρέξουν» οι Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley θα είναι δεκαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία (10NC5) και θα απευθυνθεί σε ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το insider.gr σε δημοσίευμα με τίτλο «Eurobank: Σήμερα το ομόλογο Tier II, ύψους 300 εκατ. ευρώ – Το παρασκήνιο της έκδοσης», η έκδοση, την οποία ανέλαβαν να «τρέξουν» οι Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley θα είναι δεκαετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία (10NC5) και θα απευθυνθεί σε ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

Σε σχέση με τις εκδόσεις ομολόγων που έχουν προηγηθεί από τις άλλες τράπεζες, αλλά και την προηγούμενη έκδοση της Eurobank τον Ιούνιο, η τρέχουσα έκδοση είναι Tier II που σημαίνει ότι μετρά όχι μόνο ως ρευστότητα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL, αλλά και ως κεφάλαιο, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, η εν λόγω έκδοση θα (υπερ) αναπληρώσει απώλειες κεφαλαίων από το ομόλογο Tier II που είχε εκδώσει η Eurobank υπέρ του Δημοσίου, σε αντικατάσταση προνομιούχων μετοχών που κατείχε το τελευταίο στην Τράπεζα. Πρόκειται για τις προνομιούχες μετοχές που είχε αποκτήσει το Δημόσιο συμμετέχοντας σε ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών την περίοδο της κρίσης 2009 – 2010. Η Eurobank δεν αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, όπως επέλεξαν να κάνουν άλλες τράπεζες. Αντ΄αυτού, το 2018 μετέτρεψε τα 950 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών της σε ομόλογο Tier II.

Η μετατροπή αυτή ήταν win-win για την Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο. Η μεν πρώτη στόχευε να απεμπλέξει το Δημόσιο από τη μετοχική της σύνθεση. Το Ελληνικό Δημόσιο, από την άλλη πλευρά, ενώ ως κάτοχος προνομιούχων μετοχών δεν έπαιρνε μέρισμα (λόγω της κρίσης και της ανυπαρξίας κερδών), πληρωνόταν ετησίως με επιτόκιο 6,41% ως κάτοχος του ομολόγου Tier II.

Το ομόλογο είχε εκδοθεί με δεκαετή διάρκεια και δικαίωμα ανάκλησης από την Eurobank στα 5 έτη. Η περίοδος της δυνατότητας ανάκλησης συμπληρώνεται τον Ιανουάριο του 2023. Εάν η Eurobank δεν ανακαλούσε το ομόλογο ως την λήξη του, θα έχανε ετησίως 20% από την συνεισφορά του ομολόγου στα κεφάλαιά της. Δηλαδή, από τα 950 εκατ. ευρώ του ομολόγου, τα πρώτα 190 εκατ. ευρώ θα έπαυαν να μετράνε στα κεφάλαιά της. Με την σημερινή έκδοση του νέου Tier II ομολόγου, η Eurobank θα αντλήσει 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα καλύψει τις απώλειες των 190 εκατ. ευρώ και θα της μείνουν στο ταμείο επιπλέον 110 εκατ. ευρώ. Θα αναπληρώνει, έτσι, απώλειες που θα είχε για τους επόμενους (δεκαοκτώμιση, όπως υπολογίζεται) μήνες.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των 5 πρώτων ετών, ο τίτλος Tier II που θα εκδοθεί σήμερα, αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β2 από την Moody’s και B- από την Fitch.

Εκδόσεις Tier II έχουν υλοποιήσει και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (από δύο εκδόσεις η Πειραιώς και η Alpha Bank και μία η Εθνική). Τα Tier II ομόλογα κατατάσσονται στη σειρά κεφαλαίων μιας τράπεζας μετά τις κοινές μετοχές, τις προνομιούχες και τους τίτλους ΑΤ1, ενώ τα Tier II ακολουθούν τα senior non preferred και τα senior preferred ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank είχε προχωρήσει πρώτη, τον Ιούνιο, σε έκδοση senior preferred ομολόγου, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Από τις άλλες τράπεζες, η Πειραιώς έχει αντλήσει για MREL κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ ενώ προχώρησε και σε private placement και η Εθνική Τράπεζα 500 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ (σε στερλίνα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider