Uber: «Απόλυτα» μη βιώσιμο παραμένει το μοντέλο απασχόλησης της εταιρείας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Uber: «Απόλυτα» μη βιώσιμο παραμένει το μοντέλο απασχόλησης της εταιρείας
O Μαρκ ΜακΓκαν, o πληροφοριοδότης πίσω από τους λεγόμενους Φακέλους Uber δήλωσε χθες, ότι η εταιρία φαίνεται να κάνει βήματα, ώστε να βελτιώσει την κουλτούρα της εργασίας της, αλλά το μοντέλο απασχόλησης της εξακολουθεί να είναι “απόλυτα” μη βιώσιμο.

O Μαρκ ΜακΓκαν, o πληροφοριοδότης πίσω από τους λεγόμενους Φακέλους Uber δήλωσε χθες, ότι η εταιρία φαίνεται να κάνει βήματα, ώστε να βελτιώσει την κουλτούρα της εργασίας της, αλλά το μοντέλο απασχόλησης της εξακολουθεί να είναι “απόλυτα” μη βιώσιμο.

Οι εφημερίδες “The Guardian” και “Le Monde” ανέφεραν Ιούλιο ότι η Uber Technologies Inc παραβίασε τη νομοθεσία και υποστήριξε μυστικά πολιτικούς, στο πλαίσιο μιας επιθετικής προσπάθειας για την επέκτασή της σε νέες αγορές από το 2013 ως το 2017.

Ο ΜακΓκαν ηγήθηκε των προσπαθειών της Uber για να κερδίσει τη συμπάθεια κυβερνήσεων, αναγνώρισε τον εαυτό του ως την πηγή που διέρρευσε περισσότερους από 124.000 φακέλους που σχετίζονται με την εταιρία.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι αποφάσισε να μιλήσει επειδή πίστευε ότι η Uber αψήφισε σκόπιμα τη νομοθεσία και παραπλάνησε ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη για τους οδηγούς από το οικονομικό μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας.

Η Uber αντέδρασε τον Ιούλιο στα δημοσιεύματα των δύο εφημερίδων ανακοινώνοντας: “Δεν δικαιολογηθήκαμε και δεν θα το πράξουμε για τη συμπεριφορά μας στο παρελθόν, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμβαδίζει με τις παρούσες αξίες μας”.

Ο ΜακΓκαν δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κατά την παρούσα περίοδο, Ντάρα Κοσροβσάχι και η ομάδα των στελεχών της διοίκησής της “έχουν κάνει πολλά καλά πράγματα, αλλά έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν”.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ένας εκπρόσωπος της Uber, αναφέρθηκε χθες στο Reuters σε ένα άρθρο της εφημερίδας “The New York Times” που έγραψε ο Κοσροβσάχι το 2020 στο οποίο και είχε αναφέρει ότι “το υπάρχον σύστημα απασχόλησης της εταιρίας είναι ξεπερασμένο και άδικο”.

Ο ίδιος, είχε υποστηρίξει ότι η κατά περίσταση εργαζόμενοι της εταιρίας θα έχαναν την ευελιξία που έχουν σήμερα αν εξελίσσονταν σε εργαζόμενους και ότι μία τέτοια εξέλιξη, θα αύξανε το οικονομικό κόστος για τους πελάτες της εταιρίας. Ο Κοσροβσάχι έγραψε ότι οι απασχολούμενοι στην εταιρία επιθυμούν τόσο την ευελιξία, όσο και τα οφέλη, προσθέτοντας ότι απαιτούνται νέοι νόμοι για να τους βοηθήσουν.

«Προτείνω ότι οι εταιρίες της κατά περίσταση εργασιακής απασχόλησης είναι αναγκαίο να προχωρήσουν στην οργάνωση ταμείων παροχών, τα οποία θα δίνουν στους εργαζόμενους χρήματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν για τα οφέλη που επιθυμούν όπως, η ασφάλιση υγείας», αλλά και η πληρωμένη άδεια εκτός εργασίας είχε γράψει στο σχόλιο του ο Κοσροβσάχι.

«Το μήνυμα μου στην Uber είναι: τα πάτε καλά (αλλά) μπορείτε να τα πάτε πολύ καλύτερα (επειδή) το τρέχον μοντέλο είναι απόλυτα μη βιώσιμο», δήλωσε ο ΜακΓκαν σε μία συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της μεγαλύτερης τεχνολογικής διάσκεψης (Τhe Web Summit) που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα.

Ο ίδιος είπε ότι η Uber υποστήριξε πρόσφατα ότι “ο πυρήνας του επιχειρηματικού μοντέλου της είναι οι ανεξάρτητοι συμβασιούχοι, καθώς όλοι επιθυμούν να αυτοαπασχολούνται και όλοι επιθυμούν να είναι ευέλικτοι”.

Ο ΜακΓκαν είπε ότι τα γεγονότα ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με αυτή την άποψη, καθώς υπάρχουν οδηγοί που μηνύουν την εταιρία σε διάφορες χώρες, προκειμένου «να έχουν ένα ελάχιστο βασικό καθεστώς κοινωνικής προστασίας, όπως η αποζημίωση σε περίπτωση ασθένειας».

«Η Uber έχει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, δίνοντας μάχη με τις νομοθεσίες που υπάρχουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider