Reuters: Το έπος της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ θα κάνει θραύση στις σχολές επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Το έπος της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ θα κάνει θραύση στις σχολές επιχειρήσεων
Περίπτωση- αντικείμενο μελέτης για την ακαδημαϊκή κοινότητα, η διαβόητη εξαγορά, αν τελικά ολοκληρωθεί.

Το έπος της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνοδεύεται από όλο το «δράμα» που χρειάζεται για να απαθανατιστεί σε περιπτώσεις μελέτης για μελλοντικούς αρχηγούς της βιομηχανίας, καθώς η on-off επιδίωξη του μεγιστάνα για την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και το μοναδικό στυλ διαχείρισης του, δημιουργούν μοναδική περίπτωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla πραγματοποίησε μια αναστροφή, προτείνοντας να αγοράσει το Twitter στη συμφωνημένη τιμή, έχοντας νωρίτερα περάσει μήνες προσπαθώντας να βγει από τη συμφωνία, ακριβώς τη στιγμή που ένα δικαστήριο του Ντέλαγουερ ετοιμαζόταν να αποφανθεί για την αντιπαράθεση.

«Αυτή είναι μια μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο Αρτούρο Μπρις, Καθηγητής Οικονομικών και Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Ανταγωνιστικότητας της IMD. «Είναι σίγουρα μια περίπτωση- αντικείμενο μελέτης για τις σχολές επιχειρήσεων. Επειδή πρόκειται για μια υπόθεση, με αμοιβές «διαζυγίου», μηνύσεις και εχθρότητα».

Ενώ υπάρχουν παραδείγματα σκληρών ή εχθρικών εξαγορών όπως η AOL-Time Warner και η Sanofi-Aventis-Genzyme, εδώ ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου - που εδώ και καιρό χρησιμοποιεί τον δικό του λογαριασμό στο Twitter για να πιέσει για περισσότερη ελευθερία του λόγου - εργάζεται για να επιβάλει τη θέλησή του σε άλλη εταιρεία.

Η προσπάθεια του Μασκ να κατακτήσει το Twitter είναι «ένα δώρο σε καθηγητές και φοιτητές», δήλωσε ο Τζόσουα Γουάιτ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πρωτοφανή».

Μοναδικό στιλ

«Ειλικρινά, μισώ να κάνω πράγματα μάνατζμεντ», έγραψε ο Μασκ σε ένα μήνυμα του στον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, ενόψει της υποβολής προσφοράς για την εταιρεία, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που σχετίζονται με τη διαμάχη.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι το αφεντικό κανενός», έγραψε, ενώ σε ένα άλλο μήνυμα σημείωσε ότι θα μπορούσε «να έχει πολύ καλύτερη διασύνδεση με μηχανικούς που είναι σε θέση να κάνουν σκληροπυρηνικό προγραμματισμό, παρά με διευθυντές».

Ενώ τα μηνύματα αντικατοπτρίζουν την ασυνήθιστη προσέγγισή του στη διαχείριση μιας επιχείρησης, η απόκτηση του Twitter θα σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει τη διεύθυνση του, τουλάχιστον αρχικά. Ο Μασκ έχει πει ότι θα αναλάβει τα ηνία ως διευθύνων σύμβουλος, αλλά μόνο μέχρι να βρει ένα νέο στέλεχος με εξειδίκευση στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης.

«Το τι πρόκειται να ακολουθήσει είναι ασαφές», είπε η Donna Hitscherich, καθηγήτρια στο Columbia Business School.

Ο Μασκ δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις προκλήσεις της διοίκησης της εταιρείας μετά από μια τόσο επίμαχη συμφωνία. Και το Twitter από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακαδημαϊκοί και αναλυτές θεωρούν ότι ο Μασκ πρέπει να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, αφού τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου μειώθηκαν, εν μέσω της δικαστικής μάχης και της αποδυνάμωσης της αγοράς ψηφιακής διαφήμισης.

Ο Μασκ άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να μετατρέψει το Twitter σε αυτό που ονόμασε μια «εφαρμογή για τα πάντα», όπως το εξαιρετικά δημοφιλές WeChat στην Κίνα που προσφέρει τα πάντα, από τραπεζικές συναλλαγές μέχρι συνομιλίες. Αυτό θα είναι δύσκολο, είπαν οι αναλυτές, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι καταναλωτές εξυπηρετούνται ήδη καλά από πολλές υπηρεσίες.

Το αν ή πώς θα τα καταφέρει ο Μασκ μένει να φανεί. Ο ίδιος πέρασε μήνες επικρίνοντας τη διοίκηση της εταιρείας διαμαρτυρόμενος για τους μισθούς, κάτι που αντιλαμβανόταν ως πολιτική μεροληψία και για τους αυτοματοποιημένους «λογαριασμούς bot» - για τους οποίους πιστεύει ότι είναι πολύ περισσότεροι από τις εκτιμήσεις του Twitter.

Απευθυνόμενος στους εργαζομένους του τον Ιούνιο, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει «εξορθολογισμός του αριθμού των εργαζομένων και των εξόδων», ενώ τόνισε ότι το προσωπικό, το οποίο επί του παρόντος έχει σχετικά ελεύθερα τη δυνατότητα να επιλέξει πού εργάζεται, θα πρέπει να κλίνει προς την εργασία σε ένα γραφείο.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο Μασκ θα τύχει τεράστιας προσοχής καθώς και κριτικής καθώς θα προσπαθεί να βρει πώς να λειτουργεί το Twitter. Είτε πετύχει, είτε αποτύχει, η συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει θέση στις τάξεις των σχολών επιχειρήσεων, λένε οι ειδικοί.

«Πραγματικά, πραγματικά ανυπομονώ για το τέλος», είπε ο Μπρις. «Έτσι μπορώ να διδάξω αυτή την υπόθεση στην τάξη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider