Πέντε νέες επενδύσεις στο κατώφλι του Φαιστός

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Πέντε νέες επενδύσεις στο κατώφλι του Φαιστός
ταμείο φαιστοσ
Οι νέοι κλάδοι που στοχεύει το Ταμείο για την ανάπτυξη 5G εφαρμογών - Τα επόμενα βήματα

Την επενδυτική του δραστηριότητα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το ταμείο Φαιστός, με πέντε εταιρείες να βρίσκονται στο κατώφλι του ως υποψήφιες για τη επόμενη επένδυση. Στόχος άλλωστε είναι μέσα σε έναν χρόνο επενδυτικής δραστηριότητας να έχουν κυοφορήσει τουλάχιστον δύο ακόμα επενδύσεις και μέσα στην επόμενη πενταετία να έχει επενδυθεί το σύνολο του ποσού που συγκέντρωσε από τον επενδυτικό του γύρο, το οποίο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συμμετοχές 5G, Αντώνης Τζωρτζακάκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων επενδύσεων, σε Matternet και OQ, δύο εταιρείες από τον κλάδο του cybersecurity και του IoT βρίσκονται στο στάδιο του due diligence και τρεις ακόμα που δραστηριοποιούνται στο χώρο του retail και της κατασκευής τσιπ βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Πέρα από αυτές βέβαια, πολλές ακόμα επιχειρήσεις, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, εκφράζουν ενδιαφέρον για να χρηματοδοτηθούν από το Φαιστός, κυρίως χάρη στον τρόπο που έχει διαρθρωθεί το Ταμείο και στις συνεργασίες που έχει συνάψει.

Να θυμίσουμε ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχει ως leading anchor investor την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ). Στο Ταμείο ωστόσο έχουν επίσης επενδύσει ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom (3 εκατ. ευρώ), το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πέρα από τους επενδυτές ωστόσο, το ΦΑΙΣΤΟΣ ως το πρώτο θεματικό fund της Ευρώπης που ασχολείται με το υπό διαμόρφωση οικοσύστημα του 5G, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με στόχο την πολυεπίπεδη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει.

Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Nokia Hellas, την Cosmote και των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Με τις προαναφερθείσες συνεργασίες οι εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις γύρω από το 5G και στις οποίες επενδύει το ΦΑΙΣΤΟΣ έχουν πρόσβαση σε ερευνητικά κέντρα, σε παθητικό και ενεργητικό εξοπλισμό, σε συχνότητες (σ.σ. ο διαγωνισμός για την διάθεση του φάσματος 5G προέβλεπε να κρατηθεί ένα μέρος των συχνοτήτων για τις εταιρείες του ΦΑΙΣΤΟΣ), κ.ά. ώστε να διευκολύνονται οι πιλοτικές δοκιμές των εφαρμογών που αναπτύσσουν. Το δίκτυο των συνεργατών, το οποίο δυνητικά ενδέχεται να διευρυνθεί, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΦΑΙΣΤΟΣ έναντι άλλων επενδυτικών ταμείων που υπάρχουν διαθέσιμα στο εξωτερικό, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Συμμετοχές 5G.

Έως και 20 γύροι επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στους έξι μήνες επενδυτικής δραστηριότητας, να έχουν χτυπήσει την πόρτα του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ 50 εταιρείες, εκ των οποίων οι 12 κατέθεσαν φάκελο και οι 2 εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση. Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και στόχος είναι να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα επενδύσεις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου και το σύνολο του ποσού, το οποίο μετά και την τοποθέτηση των ιδιωτών επενδυτών ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, να επενδυθεί την επόμενη πενταετία. Να θυμίσουμε ότι το ΦΑΙΣΤΟΣ έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, με τα 5 εξ αυτών να αποτελεί τον χρόνο αποεπένδυσης.

Η μέση επένδυση του Ταμείου όπως επεσήμανε ο κ. Τζωρτζακάκης κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει ότι το fund θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κατά μέγιστο 20 επενδύσεις σε νεοφυείς και μη επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιλέξουν την χώρα μας για να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα του 5G.

Οι δύο πρώτες επενδύσεις

Όσο για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αρχίσει ήδη να αποφέρουν καρπούς, ενισχύοντας το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας. Να θυμίσουμε ότι τόσο η Matternet όσο και η OQ είναι εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, οι οποίες χάρη στην επένδυση του ΦΑΙΣΤΟΣ υποχρεούνται να ανοίξουν παράρτημα στην χώρα μας.

Η Matternet έχει ήδη ιδρύσει την θυγατρική εταιρεία Matternet Europe στην Ελλάδα η οποία και θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab για να αναπτύξουν ένα εναέριο δίκτυο drones που επικεντρώνεται στην μετακίνηση ευπαθών υλικών, όπως φάρμακα, στο αστικό περιβάλλον. Τα drones της Matternet μπορούν να μεταφέρουν δέματα έως και 2 κιλά για 20 περίπου χλμ και η εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε Αμερική και Ελβετία.

Στην σύσταση ελληνικής θυγατρικής, όπως προβλέπεται στον κανονισμό του ΦΑΙΣΤΟΣ, προχωρά και η OQ Hellas, θυγατρική της OQ Technology. Η εν λόγω εταιρεία θα έχει την έδρα της στη μονάδα Corallia και αναζητά ήδη περί τους 15 προγραμματιστές για να στελεχώσει την μονάδα της. Με την βοήθεια του νέου προσωπικού η εταιρεία φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα δίκτυο μικροδορυφόρων χαμηλής τροχιάς το οποίο θα λειτουργει συμπληρωματικα στο 5G δίκτυο που υπάρχει παγκοσμίως ώστε να διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα εγκαταστάσεων κι εφαρμογών IoT, ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχουν κεραίες (θάλασσα, έρημος). Με τον τρόπο αυτό για παράδειγμα θα μπορεί να παρακολουθείται η σωστή λειτουργία αγωγών πετρελαίου που εκτείνονται στην έρημο. Σημειωτέον ότι στην εν λόγω εταιρεία το ΦΑΙΣΤΟΣ επένδυσε με την Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών της Saudi Aramco, εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων διεθνώς βάσει κεφαλαιοποίησης. Η συνεπένδυση ανήλθε σε 13 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει το «Φαιστός» με προίκα 100 εκατ. ευρώ

Appodixi: Τα «κόλπα» της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτει το «σκανάρισμα» των αποδείξεων

Κοινή Αγροτική Πολιτική: Περισσότερα από 13,5 δισ. στη επόμενη πενταετία και όμως δεν ενημερώνει κανείς τους αγρότες μας!

Όλες οι ειδήσεις

10:51

Πάνω από 4.500 «κλικ» καθημερινά τον Νοέμβριο στο mitos.gov.gr

10:46

ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίσεις για Αθηναϊκή Ριβιέρα και ΔΕΘ HELEXPO

10:33

Βρετανία: Καλπάζει εκ νέου ο κορονοϊός- Ξεπέρασαν το ένα εκατ. τα εβδομαδιαία κρούσματα

10:23

ΗΠΑ: «Απογοήτευση» για την απόφαση της Ρωσίας να αναβάλει επ’ αόριστον τις συνομιλίες για την εφαρμογή της Νέας START

10:15

Ουκρανία: Το Κίεβο παραλαμβάνει την πρώτη συστοιχία του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας HAWK από την Ισπανία

10:06

Μπορέλ: Η ΕΕ εκπαίδευσε 1.100 ουκρανούς στρατιωτικούς

09:59

Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

09:55

Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ: Συμπεριληπτική εκπαίδευση - Δράσεις της πολιτείας

09:51

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση 270.000 Ψηφιακών Πιστοποιητικών/Υπογραφών σε όλες τις κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις, μέλη των επιμελητηρίων

09:45

Ουκρανία: Πυραυλικά πλήγματα σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στο Ντονμπάς

09:35

Σταϊκούρας: Οι συστημικές τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και γενναία τα επιτόκια καταθέσεων

09:23

Νέος ψηφιακός κόμβος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου η Κρήτη

09:11

Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

08:50

Νεο ρεκόρ για τις ΑΠΕ - Ξεπέρασαν στην ηλεκτροπαραγωγή τα ορυκτά καύσιμα κατά το δεκάμηνο 2022

08:41

Το φιλόδοξο πλάνο της ΜETRO ΑΕΒΕ για τα «καταστήματα γειτονιάς» – Το στοίχημα του franchise

08:30

Motor Oil: Αίτηση για ένταξη της πλωτής «πύλης» LNG στις στρατηγικές επενδύσεις

08:24

Φυγή προς τη σύνταξη για 200.000 ασφαλισμένους το 2022 - Προτροπή Τσακλόγλου για παράταση εργασιακού βίου

08:15

«Πράσινο φως» για προσφορές στη mega Παραχώρηση 1,5 δισ. ευρώ του ΒΟΑΚ

07:59

Επιτόκια: Ψαλίδα 4,81 μονάδων μεταξύ δανείων και καταθέσεων – Ακριβότερα και από την ΕΕ τα δάνεια, με φθηνότερες καταθέσεις

23:33

Θετική η εβδομάδα για την Wall Street, μικτά πρόσημα την Παρασκευή

23:18

Τσαβούσογλου: «Τα νότια σύνορα της Ευρώπης είναι στην Τουρκία»

23:03

Λευκός Οίκος: Καμία πρόθεση Μπάιντεν για συνομιλίες με Πούτιν

22:58

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τη χαλάρωση της στρατηγικής κατά Covid στην Κίνα

22:53

Τι συμβουλεύει ο δικηγόρος του Μπέρνι Μέιντοφ τον Σαμ Μπανκμαν-Φράιντ του FTX

22:10

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την πρόοδο της ΕΕ για συμφωνία στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

21:49

ΠΟΥ: Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ανοσίας στον κορονοϊό

21:44

Το πετρέλαιο «έχασε» τα 80 δολάρια λόγω του πλαφόν της ΕΕ και πριν τον ΟΠΕΚ+

21:43

Απαγόρευση στην ελεύθερη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων φέρεται να εξετάζει η Ελβετία λόγω φόβου για μπλακάουτ

21:23

Γερμανία: Απειλητική επιστολή έλαβε ζευγάρι που άναψε 60.000 χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια 

21:17

Συναντήσεις Μητσοτάκη με φον ντερ Λάιεν, Βέμπερ, Ταγιάνι στην Αθήνα