Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες
ultra fast broadband
Τα νέα δεδομένα του κλάδου. Η στροφή στις υψηλές ταχύτητες και τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς.

Νέα δεδομένα σχηματίζονται πλέον στην αρένα των τηλεπικοινωνιών της χώρας, με τις ειδήσεις να διαδέχονται η μια την άλλη, πυροδοτώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων. Η μάχη προδιαγράφεται έντονη και αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Αιχμή του δόρατος ωστόσο, αποτελεί το τελευταίο διάστημα το πεδίο των οπτικών ινών.

Η στροφή στο 1Gbps

Ενδεικτικό παράδειγμα των νέων αυτών συνθηκών, αποτελεί η χθεσινή είδηση της Cosmote, η οποία έκανε για πρώτη φορά διαθέσιμα στη χώρα, εμπορικά προγράμματα με ταχύτητες από 300Mbps έως και 1Gbps. Τα προγράμματα που είναι ήδη προσβάσιμα τόσο σε οικιακούς όσο και σε εμπορικούς πελάτες, διατίθενται μάλιστα σε καλές τιμές, για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της χώρας.

Για την ακρίβεια το Fiber 300 Unlimited το οποίο προσφέρει ταχύτητα download 300mbps και ταχύτητα upload 30mbps κοστίζει 44,90 ευρώ ή €31,90 με την επιδότηση συνολικού ύψους €360 ανά δικαιούχο της δράσης Superfast Broadband του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. To Fiber 500 Unlimited προσφέρει ταχύτητες έως και 500mbps για download και έως 50mbps για upload με τιμή 54,90 ευρώ η οποία πέφτει στα 41,90 με την επιδότηση του Superfast Broadband ενώ το Fiber 1 Gbps Unlimited προσφέρει ταχύτητα download 1 Gbps και ταχύτητα 100mbps Upload στην τιμή των 69,90 ευρώ, η οποία πέφτει στα €56,90 με το διαθέσιμο, για λίγο ακόμα, κουπόνι. Παρότι μάλιστα το κουπόνι φτάνει στο τέλος του αυτό το μήνα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη στα σκαριά ένα ακόμα πρόγραμμα το Gigabit Voucher Scheme, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τους επόμενους μήνες και θα επιδοτεί συνδέσεις με ταχύτητες λήψης δεδομένων τουλάχιστον 250 Mbps. Γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές στο ίδιο περίπου επίπεδο στο οποίο λανσαρίστηκαν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών που έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα τέτοιου τύπου ταχύτητες, το έχουν κάνει με την βοήθεια του SuperFast Broadband.

H αντεπίθεση της Nova

Η κίνηση της Cosmote θα μπορούσε να θεωρηθεί σηματωρός για αντίστοιχες ενέργειες από πλευράς των ανταγωνιστών. Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, η έτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, Nova, η οποία σύντομα αναμένεται να ολοκληρώσει την συγχώνευσή της με την Wind, ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, το ένα τέταρτο των οποίων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού της προγράμματος, τα στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν ότι στόχος είναι να αναπτύξουν τις εν λόγω υποδομές στο 70% των περιφερειών της χώρας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να κάνουν διαθέσιμες 1,6 εκατ. γραμμές οπτικών ινών σε οικιακούς κι εταιρικούς πελάτες. Για το λόγο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να λανσάρουν τον Νοέμβριο νέα πακέτα που θα περιλαμβάνουν Internet υπέρ υψηλών ταχυτήτων, με ταχύτητες έως και 1 Gbps, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία, αν το δίκτυο είναι ιδιόκτητο.

Τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς

Αντίστοιχες κινήσεις, νέων εμπορικών προγραμμάτων υπερυψηλών ταχυτήτων δεν αποκλείεται να δούμε κι από την Vodafone, ώστε να κερδίσει κι εκείνη μερίδιο από μια πίτα συνδρομητών που τώρα δημιουργείται και παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης . Αρκεί να σημειώσουμε ότι αρχής γενομένης της πανδημίας και των πολυάριθμων ψηφιακών αναγκών που δημιούργησε, οι κάτοικοι της χώρας ξεκίνησαν να εξοικειώνονται με τις υπερυψηλές ταχύτητες. Παρότι μάλιστα μέχρι σήμερα τα ποσοστά διείσδυσης συνδέσεων τέτοιου τύπου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η στροφή είναι εμφανής και ενισχύεται κι από το αρμόδιο υπουργείο με δράσεις όπως τα κουπόνια επιδότησης ώστε να κλείσει η ψαλίδα της συνδεσιμότητας που παρουσιάζει η Ελλάδα σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να κοιτάξει κανείς τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τα ποσοστά των ευρυζωνικών συνδέσεων. Σύμφωνα με αυτά στο τέλος του 2021 το 54,2% των ευρυζωνικών τηλεφωνικών γραμμών της χώρας είχε ταχύτητα από 10 Mbps έως 30 Mbps, το 31,6% είχε από 30 Mbps έως 100 Mbps και μόλις το 14% από 100 Mbps και άνω. Ωστόσο τα αντίστοιχα ποσοστά, στο τέλος του 2020 ήταν 63,5%, 30,5% και 5,8%, με την κατηγορία των ευρυζωνικών συνδέσεων άνω των 100 Mbps να είναι αυτή που καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαθέσιμα και σε τιμή «γνωριμίας» τα νέα προγράμματα Cosmote Fiber με ταχύτητες έως 1Gbps

Τα δύο σενάρια για το πώς θα καλυφθεί η επιδότηση θέρμανσης με αέριο – Την άλλη εβδομάδα το «πακέτο» για το ρεύμα

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους - Τα «ψιλά γράμματα»

gazzetta
gazzetta reader insider insider