Χρηματιστήριο: «Σπάνε το φράγμα» των 2 - 2,1 δισ. ευρώ οι χρηματικές διανομές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Σπάνε το φράγμα» των 2 - 2,1 δισ. ευρώ οι χρηματικές διανομές
Σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ είναι ήδη τα bonus των εισηγμένων προς τους μετόχους μέσω μερισμάτων (ή επιστροφής κεφαλαίου). Αναμένονται νέες κινήσεις από ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και άλλες «υποψήφιες» εισηγμένες. Η δύσκολη συγκυρία, η ικανοποιητική μερισματική απόδοση και η «ενισχυμένη λίστα» των εταιρειών που επιβραβεύουν τους επενδυτές

Παλιότερες εποχές, τόσο ως προς τις συνολικές – μέχρι τώρα – χρηματικές διανομές όσο και σε σχέση με τον αριθμό των εισηγμένων που το πράττουν (αυξήθηκαν φέτος σε σχέση με πέρυσι), θυμίζει η διανομή μερισμάτων – κεφαλαίου από τις εταιρείες προς τους μετόχους τους. Ήδη, σε αυτούς τους πρώτους 8 μήνες του 2022 μερικές δεκάδες εισηγμένες έχουν διανείμει ή λάβει αποφάσεις για παροχή χρηματικού bonus που συνολικά ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ (για την οικονομική χρήση 2021), όπως τουλάχιστον αναφέρουν αναλυτές, ενώ κατά τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων ο «λογαριασμός» ενδέχεται να ανέβει.

Τούτο, καθώς ήδη προ ημερών μόλις η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έως τον Οκτώβριο – Νοέμβριο να λάβει απόφαση για πρόσθετη χρηματική διανομή (πέραν των περίπου 29 εκατ. ευρώ που δίνει ως τακτικό μέρισμα), η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει γενναιόδωρη μερισματική πολιτική προσφέροντας και έκτακτο μέρισμα που θα προέλθει από το 50% των εσόδων που θα αποκομίσει η εταιρεία από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως έχει άλλωστε δεσμευτεί, ενώ και άλλες εισηγμένες συνηθίζουν να δίνουν προμέρισμα προς το τέλος του έτους (π.χ. Motor Oil). Αν μάλιστα προκύψουν και άλλες εκπλήξεις, τότε τα συνολικά μερίσματα που θα προσφέρουν μέσα στην τρέχουσα χρονιά (αποκοπή και πληρωμή) οι εισηγμένες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ξεπεράσουν τα 2,1-2,2 δισ. ευρώ, ποσά που παραπέμπουν σε προ 5ετίας περίπου εποχές και επίπεδα (μερίσματα/επιστροφές κεφαλαίου).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι το 2022 οι επενδυτές – μέτοχοι θα έχουν πιο… «γεμάτες τσέπες», χωρίς βέβαια, ως γνωστόν, να συμπεριλαμβάνονται στη «λίστα» οι τράπεζες που κάποτε έδιναν από μόνες τους μεγάλα bonus στους μετόχους τους.

Αυτή η διαφαινόμενη τάση στα μερίσματα δίνει μάλιστα πρόσθετες «ανάσες» αλλά και «αντοχές» σε κωδικούς σε μια συγκυρία που μάλλον δεν δείχνει εύκολη για τη χρηματιστηριακή αγορά και τους επενδυτές. Με το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό να «καλπάζουν», τις αποδόσεις των ομολόγων να παίρνουν τον ανήφορο, τις κεντρικές τράπεζες να δείχνουν ότι βάζουν «στοπ» στο φθηνό χρήμα, όπως τουλάχιστον είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι αγορές, τη γεωπολιτική ένταση στην περιοχή να παραμένει και το «πολιτικό θερμόμετρο» πάντα να είναι σε υψηλά επίπεδα, η αγορά έχει «νεύρα», όπως βέβαια και οι διεθνείς.

Κόντρα σε αυτά, οι εισηγμένες εταιρείες, που κεφαλαιοποίησαν την σχετικά καλή οικονομική επίδοση του 2021 βελτιώνοντας τα λειτουργικά τους κέρδη αλλά και άλλους δείκτες (μόχλευσης κ.α.), έσπευσαν να «γλυκάνουν» τους μετόχους τους, παραδοσιακούς ή ευκαιριακούς, μέσω μικρότερης ή υψηλότερης διανομής.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ήδη έχουν δώσει «πίσω» μέσω τέτοιων bonus ποσά που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν λίγο ως πολύ το σύνολο των διανομών, καθώς το 2018 οι εισηγμένες είχαν διανείμει μερίσματα συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ (και το 2019 ύψους 1,1 δισ. ευρώ), ενώ το 2020 περί τα 1,8 δισ. ευρώ. Εάν τελικά επαληθευθούν, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί, νούμερα της τάξεως των 2,1 δισ. ευρώ ως προς την καταβολή χρηματικών διανομών σε μετόχους, τότε θα έχουμε να κάνουμε με αύξηση διψήφια σε ποσοστό, άνω του 10%-15%.

Βέβαια, συνήθως τα τελευταία χρόνια μερίσματα ή επιστροφή κεφαλαίου προσφέρουν μερικές δεκάδες εισηγμένων (35-60 ανά περίσταση), ωστόσο, εν μέσω δυσμενούς συγκυρίας, με το εγχώριο Χρηματιστήριο να μην είναι από τις αγορές που σε παγκόσμια κλίμακα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και με αρκετές εισηγμένες που παραδοσιακά προσφέρουν bonus να έχουν «πληγεί», τελικά, το αποτέλεσμα δεν θεωρείται από τους αναλυτές αρνητικό.

Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε ότι κοντά σε γνωστούς ομίλους που παραδοσιακά επιβραβεύουν τους επενδυτές (Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΤτΕ, Autohellas, Quest Holdings, Jumbo, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Prodea, Motor Oil, Coca Cola, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, Entersoft, BYTE, Briq Properties, Παπουτσάνης, ΓΕΒΚΑ, ΝΑΚΑΣ, Sarantis, Viohalco, ElvalHalcor, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Καρέλιας, Έλαστρον, Epsilon Net, Performance Technologies, ΕΛΒΕ, Πετρόπουλος, Πλαίσιο, AS Company, Profile, Trastor, Flexopack, Mevaco, Κρι Κρι, ΑΔΜΗΕ, Λύκος, Intercontinental International ΑΕΕΑΠ κ.α., φέτος προσέφεραν χρηματικό bonus και εταιρείες που δεν το είχαν πράξει πέρυσι (ή αμέσως προηγούμενα χρόνια), είτε μέσω μερισμάτων είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis, Intracom, ΕΚΤΕΡ, Ιατρικό Αθηνών, Ελινόιλ και άλλες, διευρύνοντας έτσι τη «λίστα» των εισηγμένων που φρόντισαν να ικανοποιήσουν το επενδυτικό κοινό.

Να αναφερθεί επίσης ότι βάσει των μερισμάτων και των αποτιμήσεων στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, διαγράφεται μέση μερισματική απόδοση σαφώς άνω του 3,5%, που «ψηλώνει» περαιτέρω προς το 4% και άνω αν αφαιρέσουμε τον τραπεζικό τομέα που εδώ και πολλά χρόνια στερεί από την αγορά μεγάλα bonus. Προφανώς δε, τέτοιες αποδόσεις δεν περνούν απαρατήρητες σε μια περίοδο που το επιτόκιο των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων είναι στον «πάτο» ενώ συναγωνίζονται yields ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΒΑΞ: Το «τέλος εποχής» για τη J&P και η ενίσχυση μετοχικής θέσης του Χρ. Ιωάννου

«Επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου σε 12+1 νησιά με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb

Intrakat: «Κλειδώνει» τη σύμβαση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Πάρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider