Dimand: «Πράσινο φως» για την επένδυση 160 εκατ. ευρώ στο παλιό εργοστάσιο της Softex 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dimand: «Πράσινο φως» για την επένδυση 160 εκατ. ευρώ στο παλιό εργοστάσιο της Softex 
Εγκρίθηκε η έκδοση άδειας από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Ποιο είναι το project που θα δώσει «ζωή» στο παλιό εργοστάσιο της Softex στην Ιερά Οδό. Η χρηματοδότηση, οι νέες χρήσεις και οι διαδικασίες.

Το «πράσινο φως» για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσω της οποίας θα «πάρει ζωή» εκ νέου το παλιό εργοστάσιο της Softex στην Ιερά Οδό έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕ.Σ.Α.). Ανοίγοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο της ανάπλασης ύψους 160 εκατ. ευρώ περίπου που προωθεί η μεγάλη εταιρεία ανάπτυξης Dimand, υπό τον Δ. Ανδριόπουλο, που μέσα στο καλοκαίρι «πέρασε και το κατώφλι» του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδικότερα, σε σχετική συνεδρίαση του ΚΕ.Σ.Α που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα συζητήθηκε και θέμα που παρουσίασε ο κ. Τσαγκαράτος Σπύρος, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος σχετικά με την έκδοση της άδειας. Όπως αναφέρεται, «το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και την παρουσίαση της μελέτης αποφασίζει ομόφωνα υπέρ της έκδοσης οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης 3 υφιστάμενων κτιρίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γραφεία, προσθήκη 2 επιπέδων εντός υφιστάμενου κέλυφους και ανέγερση νέου ισογείου κτιρίου συνάθροισης κοινού με πατάρι και υπόγειο χώρο στάθμευσης στη θέση “Ελαιώνας” Ο.Τ. 35 οδός Χαρτεργατών, Πολύκαρπου, Aδιάνοικτη Oδός και Ιερά Οδός Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, πρώην Βιομηχανία SOFTEX. Επισημαίνεται ότι η παρούσα γνωμοδότηση χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321/31.01.2020 Υπουργικής Απόφασης Τεύχος Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.)».

Το έργο υλοποιείται από την IQ Athens, όπως λέγεται η σχετική θυγατρική της Dimand. Η Dimand κατέχει έμμεσα μέσω της Arcela και της Magromell Ltd, το 100% της εταιρείας IQ Athens M.A.E.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», επί οικοπέδου 49.340 τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς Χαρτεργατών, Ιερά Οδός και Αγίου Πολυκάρπου στην περιοχή του Βοτανικού. Όπως σημειώνονταν και στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Dimand ενόψει -τότε- της εισόδου της στο ΧΑ, «η πωλήτρια του ακινήτου έχει αναλαμβάνει να προβεί μέχρι την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου σε συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν σε εκκένωση του ακινήτου, σε άρση βαρών επί αυτού, σε έκδοση αδειών κ.ο.κ. Σε περίπτωση μη προσέλευσης της εταιρείας στο οριστικό συμβόλαιο αυτή θα απωλέσει το ποσό του αρραβώνα ενώ σε περίπτωση μη προσέλευσης της πωλήτριας, θα καταπέσει υπέρ της εταιρείας το διπλάσιο του αρραβώνα. Στόχος του επενδυτικού σχεδίου της Εταιρείας είναι η ανέγερση σύγχρονου συγκροτήματος μικτών χρήσεων συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ. περίπου. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθεί συγκρότημα με χρήσεις γραφείων, καταστημάτων κλπ., τα οποία θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης».

Στις 04.01.2021 η IQ Athens Μ.Α.Ε. σύνηψε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο αγοράς βιομηχανικού συγκροτήματος (τριών βιομηχανικών κτιρίων και θυρωρείου του εργοστασίου) στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 35 του Δήμου Αθηναίων, καταβάλλοντας ως «αρραβώνα» το ποσό των 730 χιλ. ευρώ και προσυμφωνώντας συνολικό τίμημα αγοραπωλησίας το ποσό των 14,22 εκατ. ευρώ καταβλητέο (πλην του αρραβώνα) μερικώς, 4,97 εκατ. ευρώ την ημέρα υπογραφής του οριστικού συμβολαίου και 8,52 εκατ. ευρώ τμηματικά μετά την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου. Αρχικώς, είχε συμφωνηθεί η υπογραφή του οριστικού συμβολαίου να λάβει χώρα έως την 30.12.2021. Με την υπ’ αριθμ. 13959/08.12.2021 συμβολαιογραφική πράξη παράτασης ισχύος του εν λόγω προσυμφώνου που υπέγραψαν οι δύο αντισυμβαλλόμενοι, η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής παρατάθηκε έως την 30.09.2022.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό το έργο βρίσκεται στο στάδιο μελέτης και οριστικοποίησης του επενδυτικού πλάνου, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών το 4ο τρίμηνο του 2025. Η εταιρεία έχει συνάψει με την Dimand σύμβαση διαχείρισης επένδυσης, δυνάμει της οποίας η τελευταία έχει αναλάβει, έναντι ανταλλάγματος, τη διαχείριση της κατασκευής και ανάπτυξης του ακινήτου και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών εκμετάλλευσής του. Επιπλέον, η εταιρεία, με τη σύμφωνη γνώμη των πωλητών, έχει συνάψει σύμβαση έργου για την κατεδάφιση των κτιρίων επί του ως άνω ακινήτου (οι οποίες, όπως έχει συμφωνηθεί, αναμένονταν να ολοκληρωθούν την 20.06.2022).

Το έργο αναμένεται να λάβει Περιβαλλοντική Πιστοποίηση LEED Gold, ο προϋπολογισμός του, όπως αναφέρθηκε (τρέχουσα εκτίμηση της Εταιρείας), είναι στα 159,6 εκατ. ευρώ ενώ το χρηματοδοτικό μίγμα προέρχεται κατά 30% από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και 70% τραπεζικό δανεισμό σε επίπεδο εταιρεία). Το κόστος των έργων έως 30.04.2022 ανέρχονταν σε 2,8 εκατ. ευρώ. Στο ενημερωτικό αναφέρονταν ότι έως την ημερομηνία σύνταξής του δεν είχαν συναφθεί συμφωνίες με αντικείμενο την εκμετάλλευση του ακινήτου (πώληση, μίσθωση κ.λπ.).

Επίσης, σημειώνονταν ότι κατά την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου ο Όμιλος Dimand σχεδιάζει να αναπτύξει οχτώ (8) επιπλέον επενδυτικά έργα υπό τις 100% θυγατρικές εταιρείες: (α) Lavax Μ.Α.Ε., η οποία έχει συνάψει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου στην Αθήνα, (β) Insignio Μ.Α.Ε., η οποία έχει προβεί σε αγορά ακινήτου στο Μαρούσι, (γ) ΚΑΛΛΙΓΑ Estate M.A.E., η οποία έχει προβεί σε αγορά ακινήτου στη Φιλοθέη, (δ) IQ Athens M.A.E., η οποία έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά ακινήτου στον Βοτανικό – Ελαιώνα, (ε) Filma Μ.Α.Ε. , η οποία έχει υπογράψει συμβολαιογραφικό προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά όμορων οριζοντίων ιδιοκτησιών στο ακίνητο/έργο «ΦΙΞ», και (στ) Nea Peramos Side Port M.A.E., Pefkor M.A.E., Dramar M.A.E., οι οποίες έχουν υπογράψει συμβολαιογραφικά προσύμφωνο (με δικαίωμα αυτοσύμβασης) για την αγορά ακινήτου στη Νέα Πέραμο Καβάλας, Νέα Πέραμο Αττικής και Δράμα, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η DIMAND εισήλθε στο ΧΑ αντλώντας κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συνδράμουν στο επενδυτικό της πλάνο που ξεπερνά τα 900-950 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συνεργαστεί ή και συνεργάζεται με ομίλους όπως η Prodea, η Premia, το μεγάλο επενδυτικό fund HIG, έχει λάβει τη χρηματοδοτική στήριξη της EBRD κ.α., μαζί με την Premia ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο project «SkyLine» της Alpha Bank (πάνω από 500 ακίνητα), ενώ συμμετέχει και σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για κτηριακά έργα (π.χ. της Γενικής Γραμματείας Υποδομών σε συνεργασία με τη Μυτιληναίος).

Προωθεί projects όπως ο Πύργος Πειραιά, η ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος σε συνδυασμό με την αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Διονυσίου, ενώ στα τέλη του 2021 κέρδισε διαγωνισμό ο οποίος σχετίζεται με το εμβληματικό κτίριο του «Μινιόν» στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, το οποίο η εταιρεία έχει αναλάβει να μετατρέψει σε κέντρο μικτής χρήσης υψηλών προδιαγραφών. Τα τελευταία χρόνια, η Dimand επενδύει στην επανάχρηση κτηρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Prodea Investments. Ακολουθεί η παράδοση του συγκροτήματος κτηρίων Importex στη Συγγρού. Από αυτά το πρώτο κτήριο θα παραδοθεί στην Generali Ασφαλιστική τον Απρίλιο και το δεύτερο θα παραδοθεί το καλοκαίρι. Ενώ παραδίδει το κτήριο γραφείων στο Μαρούσι Kaizen Campus. Επίσης, από πέρυσι έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Premia με έμφαση τις οικιστικές αναπτύξεις, την κοινωνική κατοικία και άλλους κλάδους ακινήτων καθώς ήδη έχει προηγηθεί deal για την απόκτηση από την ΑΕΕΑΠ αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά, (περιοχή Αγ. Διονυσίου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς και πότε θα γίνει η αποτίμηση για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων»

ΣΔΙΤ: «Κλειδώνει» χρηματοδότηση για 2+2 projects 1,2 δισ. ευρώ σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία, Κρήτη – Ξεκινούν δημοπρατήσεις

ΛΑΡΚΟ: Εκτιμήσεις για δύο συμμετοχές σήμερα στους παράλληλους διαγωνισμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider