DEMO: 200 ερευνητές στο νέο Κέντρο Ε&Α στη Θεσσαλονίκη

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DEMO: 200 ερευνητές στο νέο Κέντρο Ε&Α στη Θεσσαλονίκη
«Ο επομενος Μπουρλάς πρέπει να μείνει στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Δέμος.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE, με πρώτο σταθμό το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A) πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο, το οποίο εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης (14/7), αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ύψους 356 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2021 -2027, που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021.

Με επιφάνεια 2400 τ.μ., περιλαμβάνει 13 διαφορετικά εργαστήρια, 403 εργαστηριακά όργανα, 50 συστήματα χρωματογραφίας, καθώς και εργαστήριο πυρηνικού συντονισμού, που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων.

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, που είναι ο πρώτος σταθμός του επιχειρηματικού μας σχεδίου. Από εδώ ξεκινάει το μεγάλο σχέδιο της DEMO», δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος.

Αρχικά, και μόνο με τη λειτουργία του κέντρου, η εταιρεία αναμένεται να αναπτύσσει 5 δραστικές ουσίες φαρμάκων και 21 τελικά προϊόντα το χρόνο.

«Ο επομενος Μπουρλάς πρέπει να μείνει στη Θεσσαλονίκη»

Η επάνδρωση των εργαστηρίων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται σε πρώτη φάση να δραστηριοποιηθούν 100 ερευνητές και σε δεύτερη φάση να φτάσουν τους 200.

«Η λειτουργία του κέντρου αυτού δεν αφορά μόνο την εταιρεία μας. Αφορά τους ερευνητές που υπάρχουν στα πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος, ερευνητές που έχουν ιδέες και θέλουν να τις αξιοποιήσουν. Γι΄ αυτό το λόγο έχουμε φτιάξει δύο επιπλέον εργαστηριακούς χώρους για κοινές δράσεις μεταξύ πανεπιστημίων και DEMO. Ταυτόχρονα, αφορά και όλους τους αποφοίτους των πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι πλέον μπορούν να βρουν αντικείμενο σχετικά με τις γνώσεις τους», ανέφερε ο κ. Δέμος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αντιστροφής του brain drain:

«Θα πρέπει να σταματήσει πλέον είτε η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό, είτε η απασχόλησή τους σε δουλειές άσχετες με το αντικείμενό τους. Να μην ξαναδεχτούμε ένας Μπουρλάς να τελειώσει στη Θεσσαλονίκη και να βρεθεί στην Αμερική. Θα πρέπει να βάλουμε στόχο ο επόμενος Μπουρλάς να μείνει στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αξίζει η χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος της DEMO, τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή δίνει το έναυσμα στη Βόρεια Ελλάδα να γίνει το hub καινοτομίας όλων των Βαλκανίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκυρία μετά την ανάγκη που αναδείχθηκε για αυτονομία παραγωγής ειδών πρώτης ανάγκης στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ευνοϊκή και μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε επίπεδο ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας. «Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική, πανευρωπαϊκή και θα έλεγα ότι μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο», υπογράμμισε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το αναπτυξιακό clawback έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά, του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο αναπτυξιακό clawback (συμψηφισμός αυτόματων επιστροφών με επενδύσεις), τονίζοντας ότι το μέτρο έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. «Επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 600 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί και έχουν ήδη εγκριθεί. Σήμερα, εδώ μπροστά μας, βλέπετε ένα από τα αποτελέσματα αυτής μας της πρωτοβουλίας», δήλωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που θέλαμε από την αρχή είναι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία, έναν από τους πιο ζωτικούς κλάδους της οικονομίας μας, με πολύ μεγάλες εξαγωγές και με χιλιάδες θέσεις εργασίας, να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας και τη ζημιά που έπαθε εξαιτίας της χρεοκοπίας και να κερδίσει το μέλλον», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και ανακοίνωσε ότι η ΕΕ ενέκρινε το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, με τα νέα υψηλότερα όρια.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τις δραστηριότητες του ερευνητικού κέντρου, το επενδυτικό πρόγραμμα της DEMO, αφορά και στην παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων στην Τρίπολη Αρκαδίας καθώς και στην Ε&Α και την παραγωγή βιοτεχνολογικών φαρμάκων στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φαρμακοβιομηχανία: Ξεπέρασαν τα 11 δισ. οι επιστροφές στο κράτος

Κλάδος φαρμάκου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει «πρωταγωνίστρια» στην Ευρώπη

Μελέτη ΕΤΕ: Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε hub παραγωγής και καινοτομίας φαρμάκων

gazzetta
gazzetta reader insider insider