Macquarie: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα έως 12-15 δισ. ευρώ σε υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Macquarie: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα έως 12-15 δισ. ευρώ σε υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια
renewables
Όσον αφορά τις «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα μας, η Cero Generation σχεδιάζει έως το 2024-2025 έργα ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 1 GW, αποκλειστικά με ιδιωτικά «πράσινα» PPAs. Ενδιαφέρον για «είσοδο» στην Ελλάδα και στα υπεράκτια αιολικά.

Πρόγευση ενός νέου «κύματος» επενδύσεων στην Ελλάδα από τη Macquarie αποτελεί το φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW που μόλις ξεκίνησε να κατασκευάζεται στη Δράμα και με το οποίο το private equity fund έκανε «πρεμιέρα» στον εγχώριο κλάδο των ΑΠΕ. Κι αυτό γιατί ο Όμιλος από την Αυστραλία έχει στα σκαριά αρκετές ακόμη επενδυτικές κινήσεις στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τα καινούρια επενδυτικά σχέδια του μεγαλύτερου παγκοσμίως διαχειριστή παγίων υποδομών αθροίζονται σε ένα ποσό που φτάνει έως τα 12-15 δισ. ευρώ και τα οποία αφορούν τους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον του fund για την Ελλάδα αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, όταν ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, υποβάλλοντας προσφορά-μαμούθ ύψους 2,116 δισ. ευρώ στον σχετικό διαγωνισμό που «έτρεξε» η ΔΕΗ. Όσον αφορά τις υποδομές, η Macquarie έχει ήδη δείξει την πρόθεσή της να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Αποκλειστικά εταιρικά «πράσινα» PPA

Το φωτοβολταϊκό στη Δράμα αποτελεί την πρώτη «πράσινη» επένδυση του fund στη χώρα μας και υλοποιείται από τη Cero Generation, τον επενδυτικό βραχίονα του fund στις ΑΠΕ. Το σχέδιο της Cero για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα είναι μην διεκδικήσει για έργα της λειτουργική ενίσχυση, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ. Αντίθετα, όπως και στην περίπτωση της πρώτης επένδυσής της στη Δράμα, προγραμματίζει για το σύνολο του χαρτοφυλακίου τη διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ιδιωτικών (εταιρικών) συμβάσεων αγοραπωλησίας (corporate PPAs).

Η εταιρεία σχεδιάζει να κινηθούν στο εύρος των 38-45 ευρώ ανά MWh οι τιμές των «πράσινων» PPAs που θα συνάψει μέσα στην τρέχουσα 10ετία. Μετά τη 10ετία, οι τιμές αναμένεται να αποκλιμακωθούν στα 28-38 ευρώ ανά MWh.

Για την Ελλάδα, η Cero έχει ήδη στο pipeline της έργα συνολικής ισχύος άνω των 4 GW, εκ των οποίων τα 90% αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα και το 10% αιολικά. Μάλιστα, η «δεξαμενή» υποψήφιων «πράσινων» έργων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, προσθέτοντας και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Από τις μονάδες των 4 GW, έργα συνολικής ισχύος 1 GW θα είναι έτοιμα για κατασκευή μέσα στο 2023, με σκοπό να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024-2025. Για τα έργα αυτά έχουν ήδη συναφθεί «πράσινα» PPAs, με εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Στις εταιρείες αυτές, συγκαταλέγεται και ενεργοβόρος βιομηχανία από τη χώρα μας. Με βάση τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί, η Cero έχει ήδη «κλειδώσει» τη διάθεση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με 2 Τεραβατώρες για την περίοδο 2025-2026.

Ενδιαφέρον και για υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα

Όσον αφορά το πρώτο φωτοβολταϊκό στη Δράμα, το κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ. Το «πράσινο» PPA που έχει συνάψει η Cero με την Axpo Energy έχει 10ετή διάρκεια. Η «ζωή» του πάρκου υπολογίζεται σε 35 χρόνια, ενώ μετά το πέρας της σύμβασης με την Axpo, θα πωλεί την παραγωγή του απευθείας στη χονδρεμπορική αγορά.

Η Cero υποστηρίζει ότι αποτελεί το πρώτο project που «ενσαρκώνει» το Target Model στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι δεν θα καλύπτεται από επιδότηση σε καμία φάση της λειτουργίας του. Καθώς ανήκει στο «κύμα» των έργων που η Cero θα υλοποιήσει εντός της τρέχουσας 10ετίας, η τιμή με στην οποία κλείστηκε η σύμβαση με την Axpo κινείται στα 38-45 ευρώ ανά MWh. Επομένως, θα εξασφαλίζει ανταγωνιστικό κόστος στον τελικό καταναλωτή.

Επίσης, πρόθεση της Cero είναι να καταστήσει την Ελλάδα hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την ως βάση για επέκταση και στις χώρες των Βαλκανίων όπου δεν έχει παρουσία ως τώρα.

Παράλληλα, η Macquarie έχει ισχυρό ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί και στα υπεράκτια αιολικά, ιδρύοντας πρόσφατα για αυτό τον σκοπό έναν επενδυτικό βραχίονα ειδικά για τον συγκεκριμένο κλάδο, τη θυγατρική εταιρεία Corio. «Στο κάδρο» των χωρών που προτίθεται να αποκτήσει παρουσία η Corio συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, έχοντας ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εγχώριες εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Power Pass: Από Παρασκευή η καταβολή της ενίσχυσης – Επεκτείνεται το μέτρο

ΤΑΙΠΕΔ: Αρχές του 2023 οι προσφορές για την Αττική Οδό – Η Εγνατία, τα λιμάνια, οι ενεργειακές και τα ακίνητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider