Lamda - Πράσινο ομόλογο: Με 20 εκατ. ευρώ συμμετείχε η EBRD στην έκδοση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda - Πράσινο ομόλογο: Με 20 εκατ. ευρώ συμμετείχε η EBRD στην έκδοση
Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην επιτυχή έκδοση πράσινου ομολόγου της Lamda Development, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ. 

Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην επιτυχή έκδοση πράσινου ομολόγου της Lamda Development, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της, η EBRD σημειώνει ότι η Lamda είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα και ιδιοκτήτρια του The Ellinikon, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Τα έσοδα από την έκδοση ομολόγου θα χρηματοδοτήσουν έργα βιωσιμότητας στο Ελληνικό, όπως πράσινα κτήρια και υποδομές, πράσινη ενέργεια και τεχνολογίες έξυπνων πόλεων. Η Lamda θα επενδύσει τα κεφάλαια της EBRD στη χρηματοδότηση πράσινων assets, που θα κατοχυρώσουν κατ ελάχιστον πιστοποίηση κατά Leed «Gold» ή BREEAM «Very Good».

Ο Vlaho Kojakovic, Head of Property and Tourism της EBRD δήλωσε:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλουμε στην πορεία της Lamda προς μια τροχιά χαμηλών εκπομπών άνθρακα και στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα στο κλίμα, μέσω ενός στοχευμένου εργαλείου. Το Ελληνικό είναι ένα εμβληματικό έργο για τη μετάβαση του κλάδου σε ένα υψηλών προδιαγραφών, έξυπνο και βιώσιμο τοπίο κτιρίων και υποδομών, προσφέροντας ένα ευέλικτο μείγμα χρήσης γης και επιφέροντας σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή»

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development, είπε:

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη συμμετοχή της EBRD στο πρώτο μας ομόλογο που εισάγεται στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτή η συναλλαγή εδραιώνει περαιτέρω τη σχέση μας με την EBRD, την οποία θεωρούμε ισχυρό εταίρο στο ταξίδι μας να κάνουμε το Ελληνικό έργο-ορόσημο για τη βιωσιμότητα και την έξυπνη διαβίωση. Η μεγάλη υποδοχή αυτού του ομολόγου από τους επενδυτές μας αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης στη δέσμευσή μας να παρέχουμε σε όλη την κοινωνία, με υπεύθυνο τρόπο, τα υψηλότερα πρότυπα ζωής σε ένα αστικό περιβάλλον».

Μεγάλη συμμετοχή στο πράσινο ομόλογο

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση του πράσινου ομολόγου της Lamda Development, ύψους έως 230 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 3,12 φορές, με τη συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά να ανέρχεται σε 718,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους συντονιστές κύριους αναδόχους της Δημόσιας Προσφοράς (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ), διατέθηκαν συνολικά 230.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρίας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους 230 εκατ. ευρώ.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης που σημειώθηκε, το τελικό κουπόνι διαμορφώθηκε στο κατώτατο σημείο του εύρους σε 4,70%.

Αξιοσημείωτη ήταν, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες αγοράς, η μεγάλη συμμετοχή με πάνω από 14.000 αιτήσεις από ιδιώτες επενδυτές, καθώς και η συμμετοχή της EBRD.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 170.000 Ομολογίες (73,9% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 60.000 Ομολογίες (26,1% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider