Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογεί επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Newsroom
Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Αξιολογεί επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στη Θεσσαλονίκη η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επισκέφθηκε το νέο πρότυπο κατάστημα της Τράπεζας.

Τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσίασαν ο Πρόεδρος Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, σε πελάτες της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στη Θεσσαλονίκη η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επισκέφθηκε το νέο πρότυπο κατάστημα της Τράπεζας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του εδώ και λίγες ημέρες στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. Επίσης, επισκέφθηκε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της Τράπεζας από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ο κ. Χαντζηνικολάου, στο χαιρετισμό του προς τους πελάτες της Τράπεζας, τόνισε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, παρά τη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών και σύνθετων προκλήσεων, αναφέροντας ότι «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα που ενισχύουν την οικονομική της αντοχή, όπως η προβλεπόμενη πολύ καλή πορεία του τουρισμού, η αντοχή της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων, οι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το νέο ΕΣΠΑ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αλλά και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος».

Εξίσου αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο κ. Μεγάλου, ο οποίος επισήμανε ότι «οι εισπράξεις από τον τουρισμό φέτος αναμένεται να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης κοντά στο 6%». Πρόσθεσε δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν αποφασισμένες να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς που θα ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των αγορών χρέους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε εκτενώς, τόσο στις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με χρηματοδότηση για το 50% του επενδυτικού σχεδίου με ιδιαίτερα προνομιακό, σταθερό επιτόκιο, όσο και στα χρηματοδοτικά προϊόντα της Τράπεζας. «Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία για τη στήριξη επενδύσεων στη χώρα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει παραλάβει και αξιολογεί ήδη αιτήματα για επενδυτικά σχέδια άνω των 1,6 δισ. ευρώ, από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στη βιομηχανία, την ενέργεια και τον τουρισμό» είπε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε ότι τα πρώτα αιτήματα έχουν εγκριθεί και πολύ σύντομα αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος «Ελλάδα, Ισχυρή Ανάπτυξη».

Επίσης σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς για την περίοδο 2022 – 2025 θα προχωρήσει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων με κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) ύψους 9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, «η Πειραιώς διαθέτει την τεχνογνωσία για να προσφέρει τις καταλληλότερες χρηματοδοτικές λύσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει έργα 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με ΑΠΕ δυναμικότητας άνω των 2GW, μέγεθος που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα. Επίσης, για την επόμενη διετία οι χρηματοδοτήσεις ΑΠΕ στις οποίες θα προχωρήσει η τράπεζα αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ».

«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η Τράπεζα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε νευραλγικούς κλάδους ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός, όπου οι χορηγήσεις ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και οι υποδομές και η ενέργεια, τομείς στους οποίους οι χρηματοδοτήσεις της τράπεζας ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Μεγάλου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Τράπεζα συνεργάζεται με 2.300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα υπόλοιπα των δανείων φθάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις της περιοχής ανήλθαν σε 330 εκατ. ευρώ και θα ακολουθήσουν νέες εκταμιεύσεις μέσω εγγυοδοτούμενου προγράμματος EIB, EIF PANEUROPEAN, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

«Ο κομβικός ρόλος της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας στο αναπτυξιακό σχέδιο και τις προοπτικές της χώρας είναι αδιαμφισβήτητος, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής, των διαθέσιμων πόρων, του υψηλής ποιότητας επιχειρηματικού και ανθρώπινου κεφαλαίου, των προσβάσεων στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές και του ανεξάντλητου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε ότι «σε σύνολο 15 επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οκτώ είναι από την Βόρεια Ελλάδα και έχουν προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi Ελλάδος: Αρμονική η ενσωμάτωση της ψηφιακής κάρτας στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας

Όλες οι ειδήσεις

21:34

Θάσος: Συνελήφθη 65χρονος για τη μεγάλη φωτιά - Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση

21:15

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια

21:02

Χρυσός: Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα

20:57

Carnival: Αίρεται η υποχρέωση τεστ σε ανεμβολίαστους επισκέπτες - Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις

20:44

Στην Ουκρανία ο γγ του ΟΗΕ - Τριμερής συνάντηση με Ζελένσκι, Ερντογάν

20:30

Συνολικά 23 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη - Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Τρίπολη, Πρέβεζα

20:22

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Πάργα

20:19

Alpha Trust Ανδρομέδα: Oι μεταβολές στα ποσοστά μετόχων μετά την ΑΜΚ

20:05

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις

19:57

Εσθονία: Απομακρύνονται όλα τα σοβιετικά μνημεία από την ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

19:40

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 3,9 δισ. δολάρια φοιτητικών χρεών αποφοίτων του ITT Tech

19:37

Ισπανία: Υπέρ της δημιουργίας αγωγού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη ο Σάντσεθ

19:26

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης - «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

19:21

Νέο τουρκικό χτύπημα στη βόρεια Συρία - 11 νεκροί

19:02

ΥΠΕΝ: Στους Δήμους της Λάρυμνας το 20% των μισθωμάτων από την μεταλλευτική δραστηριότητα

18:50

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές - Εκτοξεύτηκε η μετοχή της BHP

18:40

Μετανάστες - Έβρος: Τι αναφέρουν για το συμβάν κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη

18:34

Attica Bank: Στις 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εξαγορά των warrants

18:33

North Evia-Samos Pass: Στις 25/8 ξεκινάει η τρίτη φάση για τα voucher

18:20

Συμφωνία American Airlines - Boom για την αγορά 20 υπερηχητικών αεροπλάνων

18:12

Γαλλία: Ενισχύσεις από την Πολυνησία και τις υπερπόντιες κτήσεις στη μάχη με τις πυρκαγιές

18:01

Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:49

Προφυλακιστέος ο 34χρονος που εισέβαλε στο πάρκινγκ του Εφετείου

17:42

Διακοπές στην Πελοπόννησο; Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε!

17:40

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες - «Κλειδί» οι τράπεζες

17:30

Θετική στον κορονοϊό η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν

17:21

Handelsblatt: Οι ελπίδες της Κύπρου για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

17:11

Κομισιόν: Απορρίφθηκε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή από την εισφορά φυσικού αερίου

17:01

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί έξω από νοσοκομείο στο Μέμφις - Έξι τραυματίες

17:00

O φαύλος κύκλος πληθωρισμού – φοροεσόδων έχει και τα... καλά του