Έλον Μασκ: Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που στηρίζει την προσφορά εξαγοράς του Twitter;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλον Μασκ: Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που στηρίζει την προσφορά εξαγοράς του Twitter;
Ο Ταμάς έχει μα ιστορία σύνδεσης με μεγάλα ονόματα επενδυτών. Πριν δημιουργήσει την Vy, συνεργάστηκε στενά με τον Ρωσοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και τώρα φαίνεται να καλλιεργεί δεσμούς με τον Μασκ.

Aνάμεσα στους βαρυσήμαντους υποστηρικτές της προσφοράς του Έλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter, η οποία τίθεται εν αμφιβόλω από την απειλή του δισεκατομμυριούχου να υπαναχωρήσει, δεν βρίσκονται μόνο «μεγάλοι παίκτες» της Silicon Valley. Μια προσεκτική ιχνηλάτηση των δεσμών των επενδυτών, οδηγεί και στο όνομα του Ρώσου μεγιστάνα Μίλνερ.

Ψηλά στη λίστα βρίσκεται επενδυτική εταιρεία-μυστήριο με έδρα το Ντουμπάι, του Γερμανού Αλεξάντερ Ταμάς, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Vy Capital, της οποίας η ιστοσελίδα αποτελείται από μία σελίδα, χωρίς διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας, έχει δεσμεύσει 700 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την προσφορά του Μασκ, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή σε μια συμφωνία που αντλεί κεφάλαια ακόμα από τον δισεκατομμυριούχο Λάρι Έλισον και την Sequoia Capital.

Η ικανότητα της Vy να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μιας από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία είναι αξιοσημείωτη για μια εταιρεία με λίγα επίσημα δημοσιευμένα αρχεία που να δείχνουν τις πηγές χρηματοδότησής της ή τη φύση των επενδύσεών της.

Η Vy, της οποίας η δέσμευση μετοχών στη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων ξεπερνάει αυτές της Brookfield Asset Management και του Κατάρ, έχει επίσης υποστηρίξει εταιρείες όπως η Boring του Μασκ και το ανταλλακτήριο crypto ErisX, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook.

Ο Ταμάς έχει μα ιστορία σύνδεσης με μεγάλα ονόματα επενδυτών. Πριν δημιουργήσει την Vy, συνεργάστηκε στενά με τον Ρωσοϊσραηλινό δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και τώρα φαίνεται να καλλιεργεί δεσμούς με τον Μασκ. Έχει επίσης βάλει χρήματα στην εταιρεία πυραύλων SpaceX και στην Neuralink. Και σύμφωνα με το LinkedIn, ένας από τους αναλυτές της Vy είναι επί του παρόντος ο Μπέντζαμιν Μπίρτσαλ, γιος του βασικού βοηθού του Έλον Μασκ, Τζάρεντ Μπίρτσαλ.

Ο Ταμάς σε όλη την επενδυτική του πορεία λειτουργεί ως το «δεξί χέρι» του Ρώσου Μίλνερ. Μάλιστα, η ειδίκευση του σε επενδυτικά εγχειρήματα καθώς και η οξυδέρκεια του ώθησαν τους venture capitals Μπεν Χόροβιτς και Μαρκ Αντρέεσεν να τον βαφτίσουν «ο ανθρώπινος υπερυπολογιστής του Μίλνερ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, κατά την διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο γραφείο της εταιρείας στο Ντουμπάι, ήταν παρών μόνο ένας βοηθός, ο οποίος είπε ότι το υπόλοιπο προσωπικό, περίπου 10 στο εμιράτο, συμπεριλαμβανομένου του Ταμάς, εργάζονται εξ αποστάσεως. Σε όλο τον κόσμο περίπου 25 άτομα απασχολούνται για την εταιρεία, σύμφωνα με το LinkedIn.

Ένα έγγραφο του 2020 ανέφερε ότι η Vy έχει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν υπερδιπλασιαστεί έκτοτε.

Αφού εργάστηκε σε τεχνολογικές συμφωνίες για την Goldman Sachs στο Λονδίνο, ο Γερμανός υπήκοος Ταμάς εντάχθηκε στην επενδυτική εταιρεία Milner DST Global ως συνεργάτης το 2008, όπου ηγήθηκε επικερδών επενδύσεων σε εταιρείες όπως η Airbnb, το Facebook πριν γίνει Meta καθώς και μια πρώιμη επένδυση στο Twitter.

Πριν από την Goldman, ήταν ιδρυτικό μέλος της Arma Partners, η οποία παρέχει συμβουλές χρηματοδότησης σε εταιρείες και επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας.

Τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία της Vy περιλαμβάνουν μερίδια στο Shopify, ComScore, στο LendingClub και στην εταιρεία παιχνιδιών Activision Blizzard. Η εταιρεία έχει επίσης υποστηρίξει ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας όπως Blockchain και Reddit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ: H Twitter παραβιάζει τους όρους του deal - Συνεχίζεται η διαμάχη για τα fake accounts

Παρήλθε η προθεσμία για ρυθμιστικό έλεγχο στην εξαγορά της Twitter από τον Έλον Μασκ

Μέτοχοι της Twitter έκαναν αγωγή στον Έλον Μασκ - Τον κατηγορούν για χειραγώγηση της μετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider